Isopropyl Palmitate (palmitynian izopropylu) – co to jest? Właściwości i zastosowanie

Palmitynian izopropylu (INCI: Isopropyl Palmitate) należy do związków organicznych. Jest cieczą. Ma praktycznie niewyczuwalny zapach i jest bezbarwny. Nie rozpuszcza się w wodzie, natomiast bardzo dobrze rozpuszcza się m.in. w etanolu. Stosowany jest w branży kosmetycznej na bardzo szeroką skalę. Można go znaleźć w większości preparatów pielęgnacyjnych. Sprawdź, co warto o nim wiedzieć!

Isopropyl Palmitate – działanie

  • Palmitynian izopropylu zaliczany jest do emolientów, które są tzw. emolientami suchymi. Oznacza to, że po aplikacji na skórę tworzy warstwę okluzyjną, która nie jest tłusta w dotyku.
  • Dzięki właściwościom okluzyjnym wpływa na pośrednie nawilżenie skóry. 
  • Ogranicza przeznaskórkową utratę wody (TEWL).
  • Zmiękcza włosy.
  • Obniża lepkość preparatu pielęgnacyjnego, co sprawia, że przyjemniej się go aplikuje.
  • Umożliwia rozpuszczanie substancji chemicznych, które w normalnych warunkach są nierozpuszczalne w danej formule kosmetycznej.
  • Zapobiega wykruszaniu się produktów pielęgnacyjnych w formie sztyftu.
  • Silnie wygładza naskórek.
  • Scala wszystkie komponenty produktu kosmetycznego.

Isopropyl Palmitate – zastosowanie w kosmetykach

Substancję tę można znaleźć najczęściej w produktach takich jak:

  • kremy pielęgnacyjnie skierowane do różnego rodzaju cer
  • preparaty anti-ageing tj. sera, eliksiry
  • balsamy, mleczka, lotiony do ciała
  • żele i pianki do mycia twarzy
  • preparaty przeznaczone do demakijażu
  • peelingi do ciała
  • produkty złuszczające do twarzy
  • kremy, sera do dłoni
  • kremy do stóp
  • produkty do kąpieli (płyny, kule, pudry)
  • różnego rodzaju szampony
  • maski i odżywki kondycjonujące włosy.

Substancja ta najczęściej występuje w produktach do cery suchej, odwodnionej. To tam emolienty są pożądanymi związkami, ponieważ zapobiegają dalszej utracie wody z naskórka oraz wzmacniają barierę lipidową. Bardzo dobrze sprawdzają się również w przypadku skóry dziecka, która wymaga szczególnej troski.

Isopropyl Palmitate – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem

Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo konsumentów, obecność palmitynanu izopropylu w kosmetykach nie jest szkodliwa. Składnik nie wykazuje właściwości toksycznych ani drażniących. Nie ma specjalnych zastrzeżeń do jego stosowania. Nie został również uznany za potencjalny alergen. Jako że jest emolientem, może pogarszać stan skóry trądzikowej. 

Palmitynian izopropylu jest substancją, która może być stosowana przez kobiety w ciąży.

Pochodzenie palmitynianu izopropylu – naturalne czy syntetyczne?

Isopropyl Palmitate jest estrem izopropanolu oraz kwasu palmitynowego. Pozyskuje się go najczęściej m.in. z oleju kokosowego – z reguły ma pochodzenie roślinne. Kwas palmitynowy występuje również w tkance zwierzęcej. Może być także uzyskiwany syntetycznie.

Wpływ Isopropyl Palmitate na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu na środowisko naturalne związku, jakim jest palmitynian izopropylu.

Isopropyl Palmitate – czy jest wegański?

Czy palmitynian izopropylu jest wegański? Uzależnione jest to od sposobu jego powstawania. A dokładniej, od metody pozyskiwania substancji, która bierze udział w syntezie Isopropyl Palmitate – kwasu palmitynowego. Naturalnie występuje on nie tylko w oleju kokosowym, ale także w tkankach zwierząt. Wszelkich informacji na temat pochodzenia substancji należy zatem zasięgnąć bezpośrednio u producenta danego produktu, jeśli taka wiadomość nie została umieszczona na etykiecie.



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Komentarze

  1. Niestety cierpię na suchą skórę, więc muszę bardziej zainteresować się tą substancją. Może jakoś mi pomoże w moich zmaganiach z nawadnianiem mojej skóry. Spróbuję i dam Wam znać, czy pomogło, ale jestem dobrej myśli.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia