Alkohol izopropylowy to związek organiczny. Należy do prostych (pod względem budowy) alkoholi alifatycznych. Jest cieczą, nie posiada koloru. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie oraz etanolu. Isopropyl Alcohol to substancja bardzo łatwopalna o charakterystycznym, drażniącym zapachu.

Isopropyl Alcohol – działanie

  • Alkohol izopropylowy jest silnym konserwantem. 
  • Wysokie stężenie tej substancji gwarantuje działanie antyseptyczne.
  • Zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych.
  • Zwalcza wytwarzanie piany w produktach kosmetycznych.
  • Ingeruje w konsystencję kosmetyku.
  • Jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla innych substancji.
  • Silnie odtłuszcza i oczyszcza.
  • Właściwości alkoholu izopropylowego są zbliżone do etanolu.
  • Pełni rolę transportera innych składników aktywnych z kosmetyku w głąb skóry.
  • Posiada zdolność szybkiego odparowywania z danej powierzchni.

Isopropyl Alcohol – zastosowanie w kosmetykach

Izopropanol w kosmetyce znalazł zastosowanie przede wszystkim jako rozpuszczalnik i substancja rozcieńczająca dany produkt. Ze względu na silne działanie drażniące, jakie może wywołać, nie powinien być używany w produktach do pielęgnacji skóry, szczególnie niezmywalnych.

Gdzie można znaleźć Isopropyl Alcohol:

  • produkty przeznaczone do golenia np. pianki
  • produkty do stylizacji włosów tj. lakiery, pianki
  • szampony, maski oraz odżywki do włosów
  • ampułki/lotiony do włosów skierowane na dany problem trychologiczny
  • perfumy i wody toaletowe
  • środki do dezynfekcji
  • mydła antybakteryjne.

Isopropyl Alcohol – bezpieczeństwo stosowania

Zastosowanie silnego konserwantu w kosmetykach bywa czasami koniecznością. Isopropyl Alcohol jest jednym z najsilniejszych tego typu składników. Został uznany przez światowe organizacje jako środek bezpieczny, dopuszczalny do stosowania w preparatach pielęgnacyjnych.

Należy jednak pamiętać, że mimo dopuszczenia alkoholu izopropylowego do stosowania w kosmetykach, nie zaleca się jego używania w przypadku: 

  • ciąży i okresu karmienia piersią
  • skór alergicznych i podatnych na uczulenia.
Zobacz też:
1,2-Hexanediol (heksanodiol) – co to jest?

Opary powstające z izopropanolu mogą być szkodliwe dla oczu oraz układu oddechowego. Spożyty alkohol izopropylowy da efekt upojenia – jak po alkoholu. Również bezpośredni kontakt z delikatną skórą wokół oczu oraz samym okiem nie jest bezpieczny. Może wywołać silne podrażnienia.

Isopropyl Alcohol – naturalny czy syntetyczny?

Związek ten jest substancją pozyskiwaną syntetycznie. Można ją uzyskać poprzez hydratację propylenu. 

Isopropyl Alcohol – wpływ na środowisko

Izopropanol nie kumuluje się w glebie, w wodach natomiast – do kilkudziesięciu godzin. Szkodliwość dla środowiska tego składnika wynika z jego łatwopalności, która mogłaby zagrażać otoczeniu. W normalnych warunkach, gdy jest odpowiednio przechowywany, jest bezpieczny.

Isopropyl Alcohol – czy jest odpowiedni dla wegan?

Isopropyl Alcohol jest odpowiedni do stosowania przez wegan. Nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, jest substancją sztuczną. 

Inne – ciekawostki

Alkohol izopropylowy, dzięki swoim właściwościom silnie odtłuszczającym i oczyszczającym, znalazł zastosowanie także jako środek:

  • do czyszczenia urządzeń i ich komponentów z zakresu elektroniki, elektryki, optyki, automatyki, motoryzacji oraz sprzętów medycznych – wszystkich, które cechują się delikatnością i gdzie należy zachować czystość i sterylność;
  • w drukarniach jako środek odtłuszczający, dbający o jakość wydruku;
  • dodatek do paliwa – zapobiega powstawaniu kryształków z wody.

Bibliografia:
https://www.msdsonline.com/2015/02/20/isopropyl-alcohol-safety-tips-from-msdsonline/
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/isopropyl-alcohol-0