Kokamidopropylobetaina (INCI: Cocamidopropyl Betaine) to substancja wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, w chemii gospodarczej, a także jako środek płynów do mycia i pielęgnacji karoserii samochodów. Z chemicznego punktu widzenia należy do amfoterycznych surfaktantów (substancji powierzchniowo czynnych). Jest cieczą o zabarwieniu jasnożółtym lub przezroczystym. Rozpuszcza się w wodzie oraz w alkoholach.

Cocamidopropyl Betaine – działanie

Cocamidopropyl Betaine należy do detergentów. Zmienia napięcie powierzchniowe wody, ułatwia oczyszczanie danej powierzchni z zalegającego brudu.

Substancja wykazuje działanie:

  • antystatyczne – zapobiega elektryzowaniu się
  • oczyszczające
  • pianotwórcze.
  • zmniejsza niekorzystne działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych.

Cocamidopropyl Betaine – zastosowanie w kosmetykach

Na początku warto zaznaczyć, że kokamidopropylobetaina nie jest tym samym, co betaina (INCI: Betaine). To częsty błąd! Betaina jest zupełnie innym rodzajem składnika.

Cocamidopropyl Betaine w kosmetykach pełni przede wszystkim funkcję substancji zmieniającej napięcie powierzchniowe wody. Jest (powinna) być stosowana tylko w przypadku preparatów myjących, zmywalnych, które mają stosunkowo krótki kontakt ze skórą. Należą do nich: 

  • żele do mycia twarzy
  • żele pod prysznic
  • pianki do mycia
  • szampony
  • mydła w płynie
  • płyny do higieny intymnej
  • produkty do golenia
  • płyny do jamy ustnej.

Obecność Cocamidopropyl Betaine wpływa na skuteczne i delikatne oczyszczanie z zastosowaniem wyżej wymienionych produktów. W kosmetyce, składnik ten często jest stosowany razem z innymi substancjami powierzchniowo-czynnymi tj. SLS. Ma to na celu łagodzenie ich właściwości drażniących.

Cocamidopropyl Betaine – bezpieczeństwo stosowania

Potwierdzone zostało bezpieczeństwo stosowania kosmetyków z kokamidopropylobetainą. Szczególnie przebadano ją pod kątem zastosowania w produktach przeznaczonych do zmywania. Nie do końca jednak poznano niekorzystne działanie kokamidopropylobetainy w preparatach nieprzeznaczonych do zmywania. Mogą ją stosować kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji. Jest dobrze tolerowana przez skórę alergiczną. W skrajnych przypadkach może delikatnie wysuszać. 

Zobacz też:
Phenoxyethanol

Według niektórych badań przeprowadzonych w USA Cocamidopropyl Betaine zaliczany jest do jednych z silnie alergizujących substancji (w roku 2004 został okrzyknięty alergenem roku). Trudno jednak stwierdzić, czy alergizujące działanie tyczy się wyłącznie CAPB, czy również substancji, z którymi występuje – SLS, SLES. Na pewno, jak w przypadku każdego detergentu, należy stosować go z rozwagą. 

Cocamidopropyl Betaine – naturalny czy syntetyczny?

Do celów komercyjnych w branży kosmetycznej składnik ten wytwarza się syntetycznie. Jedną z substancji, która bierze w tym procesie udział, jest olej kokosowy. 

Cocamidopropyl Betaine – wpływ na środowisko

Nie uzyskano informacji o wpływie na środowisko kokamidopropylobetainy.

Cocamidopropyl Betaine – odpowiedni dla wegan?

Jako że Cocamidopropyl Betaine nie zawiera żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego, może być stosowany przez wegan.

Inne – ciekawostki

Cocamidopropyl Betaine znalazł szerokie zastosowanie w produktach do mycia delikatnej skóry dziecka.

Bibliografia:
https://cosmeticobs.com/en/ingredients/cocamidopropyl-betaine-88
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/cocamidopropyl-betaine-0