Betaine (betaina) – co to jest? Poznaj jej właściwości i zastosowanie

Betaina jako substancja kosmetyczna znajduje się pod nazwą INCI: Betain. Betaina jest aminokwasem. Wytwarzana jest z buraka cukrowego (pochodna glicyny). Przyjmuje postać białego proszku. Ma silne właściwości higroskopijne. Bywa również nazywana betainą cukrową – zapewne za sprawą pochodzenia.

Betaine– działanie i właściwości

  • Jak wyżej wspomniano, betaina jest substancją silnie higroskopijną. Oznacza to, że posiada zdolność do wiązania wody i zatrzymywania jej w skórze.
  • Łagodzi działanie silnie drażniących detergentów myjących.
  • Działa nawilżająco.
  • Uelastycznia i zmiękcza skórę.
  • Wpływa na wygląd włosów, odżywiając je i nawilżając. Do tego wykazuje działanie antystatyczne, co oznacza, że fryzura dzięki betainie nie elektryzuje się.
  • Przyspiesza regenerację naskórka.
  • Łagodzi podrażnienia.
  • Wyższe stężenia substancji zapewniają ochronę przeciwstarzeniową.
  • Posiada zdolność spieniana produktów myjących.
  • Wpływa na konsystencję preparatu, do którego zostanie dodana, ułatwia aplikację.

Betaine – zastosowanie w kosmetykach

Betaina w kosmetykach to składnik często stosowany. Po części zapewne ma na to wpływ cena betainy i łatwy dostęp. Może znajdować się tak naprawdę wszędzie, a w szczególności w:

  • kremach, lotionach, maściach nawilżających do cery suchej i nie tylko
  • preparatach skierowanych na ochronę przeciwstarzeniową
  • produktach łagodzących podrażnienia po depilacji
  • balsamach i mleczkach do ciała
  • żelach pod prysznic
  • żelach, piankach do mycia twarzy
  • płynach micelarnych
  • tonikach
  • płynach do kąpieli
  • preparatach do pielęgnacji skóry dzieci
  • kremach do dłoni
  • kremach do stóp
  • szamponach
  • odżywkach i maskach do pielęgnacji włosów
  • preparatach specjalnych do włosów, zapobiegających elektryzowaniu.

Betaine – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem

Organizacje zajmujące się badaniem bezpieczeństwa składników w branży kosmetycznej uznały betainę za bezpieczną substancję. Nie ma szczególnych ograniczeń co do jej stosowania. Nie wywołuje podrażnień ani stanów alergicznych. Nie przyczynia się również do pogorszenia stanu skóry trądzikowej i problematycznej – nie działa komedogennie.

Zobacz też:  Acrylates Copolymer (kopolimer kwasu akrylowego) – co to jest?

Betaina może być stosowana przez kobiety w ciąży, w okresie karmienia piersią oraz do pielęgnacji skóry niemowląt.

Pochodzenie betainy – naturalne czy syntetyczne?

Betaina ma pochodzenie naturalne. Pozyskuje się ją z buraka cukrowego. 

Betaine – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu betainy na środowisko naturalne. To bardzo ważny aspekt, o którym konsumenci często zapominają. Preparaty zawierające różne związki chemiczne, szczególnie silnie toksyczne, pochodne plastiku itd. są niebezpieczne dla wód, do których wpływają. Stosując kosmetyki z betainą, możesz być pewny, że nie przyczyniasz się do pogorszeniu stanu naszej planety. 

Betaine – czy jest wegańska?

Związek ten ma pochodzenie wyłącznie roślinne. Jest zatem w 100% bezpieczny dla wegan, którzy nie akceptują substancji odzwierzęcych.

Inne – ciekawostki

Betaina nie tylko zdominowała rynek kosmetyczny, ale także całkiem dobrze sobie radzi w branży spożywczej. Korzystnie wpływa na układ trawienny, przyspiesza przemianę materii. Substancja znalazła zastosowanie także w suplementach. Co ciekawe, betaina jest naturalnym związkiem występującym w organizmie człowieka – dokładniej w jego skórze. Fakt ten zapewne sprawia, że jest tak dobrze tolerowana.



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia