Centaurea Cyanus (chaber bławatek) – co to jest?

Chaber bławatek to do niedawna powszechnie występująca roślina lecznicza. Niestety, stosowanie szkodliwych nawozów, które zawierają pestycydy, ograniczyło jej naturalny wzrost. Obecnie zasiedla głównie Europę, Azję, a także Syberię. W Polsce traktowana jest często jako chwast, chociaż coraz bardziej doceniany. 

Chaber bławatek kwitnie w kolorze soczyście niebieskim, wykorzystywany jako surowiec do późniejszych obróbek. Inne, potoczne nazwy tej rośliny to: samosiejka, wawer, macoszka. Na preparatach kosmetycznych można zlokalizować tę substancję jako INCI: Centaurea Cyanus. Do najcenniejszych składników pozyskanych z Centaurea Cyanus można zaliczyć przede wszystkim flawonoidy, antocyjany, sole mineralne.

Centaurea Cyanus – działanie

Wyciąg z chabrów ma następujące właściwości:

  • działa przede wszystkim przeciwzapalnie; wspomaga walkę z trądzikiem pospolitym czy różowatym;
  • przyspiesza regenerację skóry;
  • leczy owrzodzenia, stany zapalne oraz obrzęki różnego pochodzenia;
  • pozytywnie oddziałuje na cerę dojrzałą z oznakami starzenia. Spowalnia procesy wynikające z upływu czasu;
  • uszczelnia oraz wzmacnia naczynia krwionośne;
  • zmniejsza delikatny rumień, uspokaja nadwrażliwą, podatną na alergie skórę;
  • może pełnić rolę niebieskiego barwnika, który nazywany jest cyjaniną. Nadaje kolor m.in. mieszankom ziołowym, lekom, a także kosmetykom;
  • działa przeciwłupieżowo. 

Chaber bławatek – zastosowanie kwiatu w kosmetyce

W kosmetyce wykorzystuje się przede wszystkim:

  • ekstrakty/wyciągi;
  • hydrolaty (flower water i produkty uboczne powstające podczas ekstrakcji olejków eterycznych);

Preparaty, w których najczęściej można znaleźć Centaurea Cyanus to:

  • kremy do twarzy;
  • toniki;
  • balsamy do ciała;
  • maści;
  • szampony przeciwłupieżowe;
  • produkty specjalistyczne do pielęgnacji skóry głowy;
  • sera (przeciwzmarszczkowe, antytrądzikowe).

Centaurea Cyanus – bezpieczeństwo stosowania produktów z ekstraktami z tej odmiany

Chaber bławatek występujący w kosmetykach jest substancją całkowicie bezpieczną do stosowania. Nie ma określonego stężenia, w jakim można go stosować. Nie jest składnikiem alergizującym ani podrażniającym. Nie działa także komedogennie, czyli nie pogarsza stanu cery trądzikowej.

Wyciągi z Centaurea Cyanus mogą być stosowane przez kobiety w ciąży, a także w okresie karmienia piersią.

Centaurea Cyanus – naturalny czy syntetyczny?

Centaurea Cyanus jest produktem pochodzenia naturalnego. Występuje w przyrodzie jako roślina, z której odpowiednimi metodami pozyskuje się końcową substancję, np. ekstrakt.

Centaurea Cyanus – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu tej rośliny na środowisko naturalne. Jest gatunkiem typowym dla łąk i innych terenów zielonych.

Czy Centaurea Cyanus jest odpowiedni dla wegan?

Jako roślina, Centaurea Cyanus jest surowcem odpowiednim do stosowania przez wegan. Konsumenci, którzy są weganami, zwracają uwagę nie tylko na to, co spożywają, ale także na substancje aktywne w codziennie stosowanych kosmetykach.

Centaurea Cyanus – ciekawostki 

Centaurea Cyanus jest przede wszystkim rośliną leczniczą o szerokim spektrum działania. Od wieków wykorzystuje się go w medycynie, m.in. przy chorobach układu moczowego, nerek, zaburzeniach w funkcjonowaniu układu krążenia. Oprócz tego stosuje się go zewnętrznie i wewnętrznie, aby zregenerować błony śluzowe. Bardzo dobrze radzi sobie w przypadku różnego rodzaju chorób oczu – wspomaga leczenie. Co ciekawe, kwiaty tej rośliny są jadalne i często wzbogacają kulinarne eksperymenty.

https://incibeauty.com/en/ingredients/5684-centaurea-cyanus-flower-extract



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia