Pokrzywa zwyczajna jest jedną z roślin o wspaniałych, potwierdzonych właściwościach leczniczych, wykorzystywanych od wieków. Naturalnie zasiedla łąki, pastwiska – co ciekawe, w Polsce traktowana jest jak niepotrzebny chwast. Uprawy pokrzywy istnieją głównie w Azji, Ameryce, a także w wielu krajach Europy. 

Istnieje kilka odmian pokrzywy. Urtica Dioica wykorzystywana jest głównie w medycynie naturalnej, farmacji, kosmetyce. Ma bardzo bogaty skład. Substancje pozyskiwane są z różnych jej części – liści, korzeni, a także ziela. Są to różnego rodzaju kwasy: stearynowy, palmitynowy, masłowy, glikolowy, mrówkowy, a także chlorofil, flawonoidy, lecytyna, sterole, terpeny, witaminy z grupy B, E, A, C, K, karoten, garbniki, substancje mineralne i wiele innych. W kosmetyce stosuje się głównie ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej, który można zlokalizować na etykiecie jako INCI: Urtica Dioica Extract.

Urtica Dioica – działanie

Roślina ta wykazuje szereg zróżnicowanych właściwości wykorzystywanych m.in. przez branżę kosmetyczną:

  • działa tonizująco i ściągająco, jest dobrze tolerowany przez skóry tłuste oraz trądzikowe;
  • wykazuje właściwości przeciwłupieżowe;
  • hamuje nadmierne przetłuszczanie skóry głowy i reguluje produkcję sebum;
  • pomaga w walce z wypadaniem włosów, pobudza je do wzrostu;
  • za sprawą bogatego składu jest silnym antyoksydantem – opóźnia procesy starzenia się skóry, szczególnie wywołane działaniem wolnych rodników;
  • łagodzi obrzęki i opuchliznę;
  • przyspiesza gojenie stanów zapalnych.

Urtica Dioica – zastosowanie w kosmetyce

W branży kosmetycznej pokrzywa zwyczajna może być stosowana na wiele sposobów. W gotowych produktach przybiera formę dodatku – ekstraktu. Innym sposobem na jej wykorzystanie jest np. odwar z pokrzywy, a dokładniej z jej liści. Można go używać jako:

  • płukankę do włosów;
  • środek leczniczy na problematyczną skórę głowy;
  • tonik do twarzy.

Ekstrakt z liści pokrzywy najczęściej można znaleźć w kosmetykach takich jak:

  • szampony;
  • toniki;
  • hydrolaty;
  • kremy różnego rodzaju;
  • odżywki i maski do włosów;
  • wcierki do skóry głowy;
  • balsamy do ciała;
  • płyny do kąpieli.

Urtica Dioica – bezpieczeństwo stosowania

Jako roślina lecznicza pokrzywa zwyczajna jest bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie istnieją żadne ograniczenia w tej kwestii. Nie jest substancją powodującą alergie oraz podrażnienia. W przypadku cer silnie nadwrażliwych zaleca się ostrożność.

Urtica Dioica jest bezpieczna do stosowania przez kobiety w okresie ciąży, a także podczas karmienia piersią. 

Urtica Dioica – wpływ na środowisko naturalne

Pokrzywa zwyczajna jest mieszkańcem łąk, pól, pastwisk. Nie zagraża otoczeniu, w którym naturalnie występuje. Produkty z niej uzyskane również są dla niego bezpieczne, nietoksyczne.

Urtica Dioica – naturalna czy syntetyczna?

Substancje pochodzące z pokrzywy zwyczajnej są oczywiście naturalne. Pozyskuje się je odpowiednimi metodami.

Urtica Dioica – czy jest odpowiednia dla wegan

Urtica Dioica jest rośliną, zatem wszystkie produkty z niej wytworzone są wegańskie. Weganie to typ klienta, który nie akceptuje związków odzwierzęcych w produktach kosmetycznych.

Urtica Dioica – ciekawostki

Pokrzywa jako lek? Czy to możliwe? Oczywiście, w jakimś stopniu – tak. Ziołolecznictwo oraz medycyna naturalna są na bardzo wysokim poziomie. Wiele roślin jest w stanie pomóc w walce z konkretnymi dolegliwościami. Pokrzywę zwyczajną stosuje się w formie herbatek i naparów jako środek pomocniczy w razie chorób nerek (działanie moczopędne), wysokiego ciśnienia krwi, jako środek detoksykujący organizm, w przypadku niedoborów żelaza.

https://incibeauty.com/en/ingredients/4536-urtica-dioica-extract

https://cosmeticanalysis.com/cosmetic-ingredients/urtica-dioica-extract