Petrolatum (wazelina) – co to jest? Jakie właściwości ma ta substancja?

Petrolatum, czyli wazelina, jest mieszaniną węglowodorów. Charakteryzuje się brakiem zapachu. Jej kolor uzależniony jest m.in. od stopnia oczyszczenia oraz od tego, do czego jest przeznaczona (od prawie przezroczystego, białego, aż po żółtobrązowy). Ma konsystencję tłustej mazi, która nie jest rozpuszczalna w wodzie. Łatwo ulega zmieszaniu z innymi olejami. Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj nasz artykuł.

Petrolatum – działanie wazeliny

Wazelina należy do grupy emolientów. Tworzy na skórze nieprzepuszczalną, tłustą warstwę ochronną. Jej budowa wskazuje na dużą cząsteczkę. Oznacza to, że nie wnika w skórę, tylko pozostaje na zewnątrz, co za tym idzie, działa głównie na powierzchnię naskórka. Jakie jeszcze ma właściwości?

  1. Warstwa, którą pokrywa skórę, zatrzymuje w niej wodę. Ogranicza TLW (utratę wody ze skóry).
  2. Ułatwia rozsmarowywanie preparatu, nadając mu odpowiedni poślizg. 
  3. Zmiękcza i wygładza.
  4. Chroni przed czynnikami zewnętrznymi takimi jak mróz, wiatr.
  5. Posiada zdolność do pochłaniania promieni UV.

Petrolatum – zastosowanie składnika w kosmetykach

Petrolatum w kosmetykach jest stosowane w formie oczyszczonej, białej lub przezroczystej mazi. Często pełni funkcję głównej substancji bazowej dla innych składników aktywnych.

Wazelina w kosmetykach:

  • jest stosowana ochronnie przy zabiegach farbowania włosów oraz aplikacji henny na brwi lub rzęsy. Zapobiega zabarwieniom skóry;
  • jest składnikiem kremów do zadań specjalnych stosowanych zimą, aby złagodzić działanie czynników atmosferycznych;
  • jest składnikiem peelingów do ciała i twarzy;
  • w preparatach do stóp jest stosowana jako substancja pomagająca w walce z pękającymi i suchymi piętami;
  • w przypadku wykonywania domowych zabiegów z użyciem kwasów aplikuje się ją na newralgiczne miejsca (m.in. skrzydełka nosa), aby zapobiec działaniu substancji złuszczającej;
  • petrolatum w kosmetykach do pielęgnacji ciała powoduje, że stają się bardziej odżywcze i nawilżające. Jest szczególnie polecana dla skór silnie wysuszonych i podrażnionych.
Zobacz też:  Prunus Armeniaca Kernel Oil (olej z pestek moreli) – co to jest?

Petrolatum – bezpieczeństwo stosowania w przemyśle kosmetycznym

Wazelina została dopuszczona do stosowania w kosmetykach tylko pod warunkiem, że producent zapewni, że jest silnie oczyszczona i się do tego nadaje. Dzięki temu jest składnikiem bezpiecznym.

W ciąży zalecane jest stosowanie delikatnych substancji pochodzenia naturalnego, dlatego wazelinę należy używać z rozwagą. Nie ma jednoznacznych przeciwwskazań, ponieważ składnik ten nie penetruje w głąb skóry. Może natomiast okazać się za mało oczyszczony i podrażnić naskórek lub wywołać zmiany alergiczne.

Warto uważać na obecność wazeliny w przypadku cer trądzikowych i problematycznych. Warstwa okluzyjna, jaką daje petrolatum, może pogorszyć stan skóry i jest idealnym miejscem do rozwoju bakterii beztlenowych.

Petrolatum – naturalne czy syntetyczne?

Wazelina powstaje w wyniku rafinacji ropy naftowej.

Petrolatum – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu na środowisko samej wazeliny. Jest ona jednak produktem procesu, który nie wpływa na nie korzystnie.

Wazelina – czy poleca się ją weganom?

W wazelinie nie ma składników pochodzenia zwierzęcego. Może być stosowana przez wegan.

Inne – ciekawostki

Czy wiesz, że w kosmetyce istnieją zamienniki sztucznie syntetyzowanej wazeliny? Mowa o wosku pszczelim i naturalnych masłach (shea i kakaowym), które posiadają właściwości zbliżone do Petrolatum. 



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Komentarze

  1. Gdy teraz po ciężkim dniu pracy poczuję tak suche stopy jak piasek wiem co trzeba nałożyć aby to zwalczyć zdecydowanie ciekawy artykuł dla każdej osoby która ma problemy z suchością stóp ale nie tylko bo przecież stosuję się je także na włosy.

  2. Wazelina powinna się znaleźć w każdej kosmetyczce i apteczce. Świetnie nawilża i zapobiega podrażnieniom. Kupiłam ją, żeby pozbyć się spękanych od mrozu ust i nie zawiodłam się! Nie, dosyć że sprawdziła się w 100%, to opakowanie wystarcza na bardzo długo.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia