Cera Alba (beeswax) – wosk pszczeli jako składnik wielu kosmetyków. Zastosowanie wosku białego

Wosk pszczeli (INCI: Cera Alba) to substancja szeroko wykorzystywana w kosmetyce. Naturalnie jest żółto-brązowym ciałem stałym, które zaczyna topnieć w okolicach 60–70 stopni Celsjusza. Można wyróżnić jego dwa rodzaje. Wosk żółty to Cera Flavia, natomiast wybielony nazywa się właśnie Cera Alba. Wosk pszczeli posiada ciekawy, charakterystyczny zapach miodu.

Cera Alba – działanie i funkcje wosku pszczelego

  1. Wosk pszczeli jest substancją, która nadaje produktom kosmetycznym odpowiednią konsystencję i barwę (mętną).
  2. Tworzy emulsje tzw. W/O – pomaga łączyć frakcje tłuszczowe z wodnymi w kosmetyku.
  3. Jest emulgatorem i scala wszystkie składniki występujące w danym preparacie.
  4. Jest emolientem, który powoduje efekt tłustej warstwy po aplikacji na skórze.
  5. Bierze udział w pośrednim działaniu nawilżającym. Tworzy na powierzchni skóry warstwę ochronną, która ogranicza utratę wody z naskórka.
  6. Chroni przed działaniem czynników zewnętrznych takich jak mróz czy wiatr.
  7. Zmiękcza skórę i włosy.
  8. Wpływa na wzrost lepkości produktu.

Sam wosk pszczeli posiada w swoim składzie wiele pożądanych substancji aktywnych, które dobrze oddziałują na skórę. Są to: karotenoidy, związki organiczne, skwalen, kwas masłowy, palmitynowy, walerianowy.

Cera Alba – zastosowanie w kosmetykach

Cera Alba w kosmetykach jest pożądanym składnikiem – wykazuje działanie regenerujące szczególnie przez posiadaczy cer suchych i odwodnionych, wymagających specjalnego traktowania. Gdzie można znaleźć wosk pszczeli?

  1. W kremach i maściach do pielęgnacji skóry suchej.
  2. W produktach do cery odwodnionej z zaburzoną barierą hydrolipidową.
  3. Jako składnik dodatkowy w produktach skierowanych na walkę ze starzeniem.
  4. W płynach i olejkach do kąpieli.
  5. W preparatach do silnej regeneracji i pielęgnacji włosów – wygładza i nadaje połysk.
  6. W balsamach do ciała.
  7. W regenerujących kremach i maściach do stóp oraz dłoni.
  8. Składnik specjalistycznych kremów na tzw. niepogodę, czyli mróz i wiatr.
  9. Dodatek do produktów do masażu.
  10. We wszelkiego rodzaju mydłach.
  11. W produktach do depilacji.
  12. W kosmetykach kolorowych takich jak szminki czy cienie.

Beeswax – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem

White beeswax jest w ogólnym rozumieniu składnikiem bezpiecznym, nie wykazuje działania toksycznego. Trzeba jednak pamiętać, że to substancja naturalna. Takie składniki mają to do siebie, że również potrafią silnie uczulić. Osoby podatne na alergie i mające świadomość, że źle reagują na wosk pszczeli i wszystko, co z nim związane, nie powinny go stosować. Nie ma jednoznacznych badań o bezpieczeństwie dla kobiet w ciąży – mogą one stosować kosmetyki z Cera Alba.

Zobacz też:  Coumarin (kumaryna) – działanie, cechy, bezpieczeństwo

Osoby z problemami skórnymi takimi jak trądzik zapalny powinny go raczej unikać, ponieważ może pogłębiać problem i spowodować wysyp nowych niespodzianek.

Cera Alba – naturalny czy syntetyczny?

Wosk pszczeli powstaje naturalnie. Jest wydzieliną pszczół, która służy do budowania ulu czy plastrów miodu. Następnie plastry takie są topione oraz oczyszczane – otrzymuje się wosk żółty. Później produkt taki może zostać wysuszony na słońcu lub chemicznie bielony – tak powstaje Cera Alba.

Substancja ta może być również produkowana syntetycznie – z ropy naftowej.

Cera Alba – wpływ na środowisko

Cera Alba jako produkt nie zagraża środowisku naturalnemu i jest dla niego bezpieczna. Problem leży w samej produkcji tego składnika – w jej trakcie ucierpieć mogą pszczoły. Na pewno nie jest to proces, który sprzyja ochronie środowiska naturalnego.

Cera Alba – odpowiedni dla wegan?

Proces powstawania wosku pszczelego jest kontrowersyjnym działaniem dla wegan. O ile w przypadku wegetarian, którzy nie jedzą oraz nie używają produktów zawierających w składzie mięso zwierzęce, wosk pszczeli może być stosowany, tak w przypadku wegan nie jest to możliwe. Weganie nie tolerują żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. 

Inne – ciekawostki

Wosk pszczeli został dopuszczony do stosowania w przemyśle spożywczym. Można go znaleźć pod nazwą E901.

Bibliografia:

https://incibeauty.com/en/ingredients/9128-cera-alba

https://cosmeticobs.com/en/ingredients/cera-alba-36



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Komentarze

  1. Znalazłam tę substancję w moim maśle do ciała. Nigdy bym nie przypuszczała, że cera alba, to po prostu wosk pszczeli. Lubię, gdy w kosmetykach są naturalne składniki i zawsze staram się takie wybierać.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia