Cukier nie jest elementem szeroko wykorzystywanym w kosmetyce. Wyjątkiem jest złuszczanie martwego naskórka. Peeling cukrowy jest chętnie wybierany przez osoby w różnym wieku o różnych zwyczajach pielęgnacyjnych. Jedną z największych zalet takiego kosmetyku jest fakt, że można samodzielnie zrobić go w domu. Złożony wyłącznie z naturalnych składników będzie miał zbawienny wpływ na twoją skórę. Czytaj dalej!
Peeling cukrowy – właściwości
Najważniejszym sekretem peelingu cukrowego jest kwas glikolowy. Zaliczany do kwasów AHA bardzo skutecznie usuwa martwy naskórek. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że cukier jest humektantem. Wiąże komórki wody i tym samym poprawia nawilżenie skóry.
Peeling cukrowy zapewnia mechaniczne złuszczanie. Kryształki są bardzo dobrze wyczuwalne podczas masażu. Znakomicie poprawiają ukrwienie skóry i tym samym przyspieszają procesy metaboliczne w organizmie. Dodatkowo sprawiają, że składniki aktywne z pozostałych składników peelingu do ciała lepiej się wchłaniają.
Cukier do peelingu – jaki wybrać?
Cukrowy peeling można w bardzo prosty sposób wykonać w warunkach domowych. Kluczem jest oczywiście dobór odpowiednich składników. Biały cukier wprawdzie nada się do wykonania kosmetyku, jednak zdecydowanie lepszym wyborem będą inne jego odmiany.
- Cukier trzcinowy – to bardzo uniwersalne rozwiązanie, które sprawdzi się przy każdym rodzaju skóry. Peeling cukrowy z jego udziałem można wykonywać 2–3 razy w tygodniu. Jest on bogaty w takie pierwiastki jak potas czy żelazo, co doskonale odżywia skórę.
- Cukier brązowy – to bardzo delikatny cukier, który świetnie sprawdzi się w peelingu zarówno do ciała, jak i skóry twarzy. Mogą korzystać z niego także osoby, które zmagają się z delikatną i skłonną do podrażnień skórą. Można stosować go regularnie co dwa dni.
- Gruboziarnisty cukier brązowy – to najmniej przetworzony cukier, który powstaje z nierafinowanego ekstraktu trzciny cukrowej. Ma grube kryształki, które świetnie oczyszczają skórę i nadają się do pielęgnacji całego ciała.
Domowy peeling cukrowy – jaki tłuszcz wybrać?
Domowy peeling cukrowy do ciała może być stworzony na bazie różnych tłuszczów. Możliwości jest bardzo wiele, dlatego najlepiej wypróbować różne opcje i zdecydować się na takie, które sprawdzają się najlepiej. Poniżej znajdziesz kilka naszych propozycji.
- Oliwa z oliwek – używana chętnie w kuchni ma również szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Nawilża skórę i łagodzi skutki dużego przesuszenia i podrażnienia.
- Olej z awokado – bogaty w składniki odżywcze świetnie nawilża skórę i łagodzi podrażnienia. Chociaż sam w sobie jest dosyć ciężki, nie pozostawia na skórze nieprzyjemnego osadu.
- Olejek jojoba – to jedna z najbardziej uniwersalnych propozycji. Jest bardzo lekki i szybko się wchłania. Doskonale odżywia, nawilża i wygładza niezależnie od rodzaju skóry. Nie pozostawia na ciele nieprzyjemnej tłustej warstwy.
- Olej kokosowy – najlepiej wybrać ten nierafinowany. Nie zatyka porów. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Peeling cukrowy na jego bazie można stosować do skóry głowy, którą świetnie oczyszcza z martwych komórek naskórka.
- Olej ze słodkich migdałów – poprawia regenerację i elastyczność skóry. Dzięki witaminom E i A sprawia, że jest ona bardziej odżywiona i wizualnie młodsza. Wchłania się bardzo szybko i będzie odpowiedni dla każdego rodzaju skóry.
Jak stosować peeling z cukrem?
Niezależnie od tego, czy zrobiłaś peeling w domu, czy kupiłaś gotowy w drogerii, kluczem do sukcesu jest jego odpowiednie wykorzystanie. Zabieg z użyciem peelingu cukrowego warto stosować regularnie. To zdecydowanie wpłynie na jego skuteczność i ostateczne efekty.
Omawiany kosmetyk należy do peelingów mechanicznych. Kryształki cukru dokładnie złuszczają wierzchnią warstwę skóry, pozostawiając ją oczyszczoną i gładką. Masę należy nałożyć w umiarkowanej ilości na wybrany fragment ciała i dokładnie wmasować okrężnymi ruchami, a następnie spłukać wodą.
Jak często stosować peelingi z cukrem?
Pielęgnacja ciała peelingiem cukrowym nie należy do zabiegów inwazyjnych. Trzeba jednak pamiętać, że mamy tu do czynienia ze scrubem mechanicznym, którego działanie w nadmiernej ilości może podrażniać. Częstotliwość stosowania zabiegów zależy od składników kosmetyku.
W przypadku komercyjnych produktów wystarczy stosować się do zaleceń producenta. Jeżeli jednak przygotowujesz peeling cukrowy w domu, zwróć uwagę na rodzaj użytego cukru. Im grubsze delikatniejsze kryształki, tym mocniejszy peeling, którego efekt utrzyma się przez dłuższy czas. Z delikatnego brązowego cukru można korzystać nawet co dwa dni, a z nierafinowanego trzcinowego jedynie co 5–7.
Podsumowanie
Peeling cukrowy do ciała poprawia krążenie krwi, a także znakomicie oczyszcza i wygładza skórę. Jego regularne stosowanie zapobiega wrastaniu włosków i bardzo skutecznie złuszcza, a następnie usuwa naskórek. Przygotowanie peelingu w domu jest dziecinnie proste. Możesz w tym celu skorzystać z różnych rodzajów cukru, olejów, miodu i olejków eterycznych o ulubionym zapachu.