Olea Europea (oliwka europejska) – co to jest?

Oliwka europejska to długowieczny krzew rosnący na terenie Europy Południowej bądź Afryki. Może żyć nawet 100 lat, dając cały czas owoce, którymi są wszystkim znane oliwki. Z tego drzewa uzyskuje się oliwę z oliwek, która gości w kuchniach ludzi na całym świecie. 

Innym zastosowaniem oliwy jest szeroko pojęta branża kosmetyczna. Składnik słynie ze swoich dobroczynnego wpływu na twarz, ciało oraz włosy. Jest bogatym źródłem witaminy E, A, B, F, K oraz kwasów takich jak stearynowy, linolowy, palmitynowy. W kosmetykach można ją znaleźć jako INCI: Olea Europaea Fruit Oil.

Olea Europaea – działanie

Jakie właściwości decydują o tym, że Olea Europaea Fruit Oil w kosmetykach cieszy się taką popularnością? Oto niektóre z nich:

  • oliwa z oliwek jest przede wszystkim bardzo dobrym emolientem – pozostawia na skórze film, który chroni przed działaniem czynników zewnętrznych i ogranicza odparowywanie wody z naskórka;
  • natłuszcza, pomaga odbudować barierę hydrolipidową;
  • jest podobna składem do ludzkiego sebum, stąd cieszy się dobrą tolerancją w przypadku cer suchych, problematycznych, z nadmiernym łojotokiem;
  • pełni funkcję przeciwutleniacza, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami;
  • silnie odżywia i uelastycznia skórę;
  • może być naturalnym filtrem UV, jednak ochrona ta jest na niewielkim poziomie, niewystarczająca;
  • przyspiesza regenerację skóry;
  • zwalcza oznaki starzenia, spłyca drobne zmarszczki;
  • reguluje pracę gruczołów łojowych;
  • łagodzi różnego rodzaju podrażnienia, otarcia, drobne rany.

Olea Europaea – zastosowanie w kosmetykach

Oliwa z oliwek stosowana jest od dawien dawna w przemyśle kosmetycznym i ma ogromną rzeszę wiernych fanów. Trudno się temu dziwić, ponieważ jej wszechstronność sprawia, że poradzi sobie ze skórą większości konsumentów. W jakich preparatach najczęściej można znaleźć Olea Europaea Fruit Oil? Między innymi:

  • w kremach do twarzy do codziennego stosowania;
  • w preparatach do cery problematycznej;
  • w balsamach, masłach do ciała;
  • w kremach po opalaniu;
  • w produktach po goleniu;
  • w żelach pod prysznic;
  • w płynach do kąpieli;
  • w kosmetykach dla dzieci;
  • w kremach do dłoni oraz stóp;
  • w peelingach do twarzy i ciała;
  • w różnego rodzaju maskach do twarzy – kremowych, w płachtach, żelowych;
  • w szamponach;
  • w odżywkach i maskach silnie regenerujących włosy;
  • w olejkach do masażu.
Zobacz też:  Boron Nitride (azotek boru) – co to jest?

Oliwa z oliwek jest dodawana do preparatów, które mają wspomagać pielęgnację skóry dotkniętej AZS, łuszczycą, trądzikiem różowatym, pospolitym czy łupieżem.

Olea Europaea – bezpieczeństwo stosowania

Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo Olea Europaea, produkty z niej pozyskiwane spełniają wszystkie normy. To substancje pochodzenia roślinnego, naturalne. Natura wie, co dla nas najlepsze, mimo że czasami potrafi silnie uczulić. Olea Europaea Olive Fruit Oil nie należy jednak do potencjalnych alergenów. Nie jest także olejem komedogennym. Może być stosowany w okresie ciąży, co jest często wręcz zalecane.

Olea Europaea – naturalny czy syntetyczny?

Oliwę z oliwek wykorzystywaną w kosmetykach pozyskuje się z dojrzałych oliwek. Po zebraniu odpowiedniej ilości owoców poddaje się je kolejnym procesom takim jak zgniatanie, wymywanie oraz odwirowywanie. Mogą również podlegać filtracji, czyli dokładnemu oczyszczeniu. 

Olea Europaea – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu oliwki europejskiej na środowisko naturalne. Olea Europaea naturalnie występuje w przyrodzie i jej nie zagraża.

Olea Europaea – czy jest odpowiedni dla wegan?

Weganie nie akceptują w kosmetykach żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego. Ich proces powstawania musi być etyczny i powinien spełniać określone normy. Oliwa z oliwek jest substancją pochodzenia roślinnego – zgodnie z kryteriami jest w 100% wegańska.

Olea Europaea – ciekawostki

Oliwa z oliwek gości w kuchni na całym świecie. Jest nieodłącznym elementem kuchni włoskiej i greckiej. Regularnie spożywana wpływa korzystnie na zdrowie, zwłaszcza jako źródło dobrych tłuszczów. 

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/olea-europaea-olive-fruit-oil
https://incibeauty.com/en/ingredients/17404-olea-europaea-fruit-oil


Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia