PEG-7 Glyceryl Cocoate jest składnikiem wykorzystywanym w branży kosmetycznej. To eter glikolu polietylenowego, w skrócie PEG. Pod względem chemicznym jest cieczą. Nie ma koloru, za to cechuje go specyficzny zapach. Wyróżnia go klejąca i lepka konsystencja. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, glikolu propylenowym oraz alkoholach.

Glyceryl Cocoate – działanie

Warto wiedzieć, jakie działanie ma Glyceryl Cocoate:

  • jest bardzo dobrym emulgatorem – umożliwia tworzenie emulsji, czyli połączenia w kosmetyku fazy wodnej i olejowej;
  • stabilizuje emulsje, wpływa na ich trwałość i niezmienny charakter podczas stosowania;
  • jest emolientem – na aplikowanej powierzchni pozostawia ochronną warstwę;
  • działa pośrednio nawilżająco, zatrzymując wodę w naskórku i ograniczając jej nadmierne wyparowywanie;
  • PEG-7 Glyceryl Cocoate stosowany jest także jako bardzo łagodny detergent (substancja powierzchniowo czynna). Najczęściej w olejkach myjących np. do demakijażu lub pod prysznic;
  • wpływa na powstawanie piany, poprawia jej jakość;
  • jest składnikiem tzw. renatłuszczającym. W produktach myjących dba o to, aby skóra nie została zbyt silnie oczyszczona i pozbawiona warstwy lipidowej;
  • silnie zmiękcza skórę oraz włosy;
  • pomaga odbudować warstwę ochronną skóry.

Glyceryl Cocoate – zastosowanie w kosmetykach

Glyceryl Cocoate w kosmetykach występuje głównie w:

  • mleczkach do demakijażu;
  • olejkach do mycia ciała;
  • płynach do kąpieli;
  • mydłach w płynie;
  • szamponach;
  • żelach pod prysznic;
  • płynach do higieny intymnej.

Jak można zauważyć, substancja ta znajduje się głównie w produktach, które są zmywalne ze skóry. Jednak może być dodawana również do balsamów do ciała oraz wszelkiego rodzaju kremów na różne partie.

Glyceryl Cocoate – bezpieczeństwo stosowania

PEG-7 Glyceryl Cocoate jest składnikiem bardzo dobrze tolerowanym przez skórę i błony śluzowe. Nie podrażnia, nie wykazuje działania potencjalnie alergizującego. Opinie wydane przez ekspertów sugerują, że jest to substancja bezpieczna, gdy stosowana w kosmetykach zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Nie jest związkiem komedogennym, co oznacza, że skóry problematyczne i trądzikowe dobrze na niego reagują.

PEG-7 Glyceryl Cocoate jest bezpieczny do stosowania przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Glyceryl Cocoate – naturalny czy syntetyczny?

Jest to składnik pozyskiwany na drodze technologicznej, natomiast jeden z jego komponentów ma pochodzenie naturalne. Mowa o oleju kokosowym, który reaguje w odpowiednich reakcjach m.in. z gliceryną.

Glyceryl Cocoate – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu PEG-7 Glyceryl Cocoate na środowisko naturalne. Jest to substancja łatwo biodegradowalna. Nie zalega w wodach ani w glebie. To bardzo ważny aspekt, coraz częściej brany pod uwagę przez konsumentów. Nawet zwykłe kosmetyki, substancje teoretycznie bezpieczne, mogą mieć zgubny wpływ na przyrodę.

Glyceryl Cocoate – czy jest odpowiedni dla wegan?

PEG-7 Glyceryl Cocoate nie zawiera w sobie żadnych odzwierzęcych substancji. Ma pochodzenie syntetyczne oraz roślinne.

Glyceryl Cocoate – ciekawostki

PEG-i to liczna grupa substancji wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym. Zbudowane są głównie z politlenku etylenu i mieszaniny innych związków chemicznych. Różni je długość łańcucha, która określana jest odpowiednim numerem.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/peg-7-glyceryl-cocoate

https://thedermreview.com/peg-7-glyceryl-cocoate/