Eukaliptus to roślina, która występuje głównie na terenie Australii. Posiada wiele cennych właściwości. Zostały one docenione przez branżę kosmetyczną, a także farmaceutyczną. 

Z eukaliptusa (eucalyptus tree) najczęściej pozyskuje się drogocenny olejek eteryczny. Jego obecność w produkcie oznaczana jest jako INCI: Eucalyptus Globulus Leaf Oil. Do najważniejszych składników olejku możemy zaliczyć: cyneol, kamfen, aldehydy (masłowy, kapronowy, walerianowy), alkohol etylowy. 

Innym produktem pochodzącym z tej rośliny jest tzw. wyciąg z liści eukaliptusa (eucalyptus leaves extract).

Eucalyptus Globulus Leaf Oil – działanie

Jak każdy olejek eteryczny, tak i ten pozyskiwany z eukaliptusa jest silną substancją aktywną. Posiada szereg dobroczynnych właściwości: 

  • hamuje obecność drobnoustrojów chorobotwórczych takich jak bakterie, pleśnie, grzyby. Odkaża i bardzo dobrze sprawdza się w przypadku zmian skórnych wywołanych przez m.in. gronkowca. Bakterie te są szczególnie wyczulone na działanie olejku;
  • nadaje intensywny aromat, a przy tym kamufluje inne, niekoniecznie przyjemne zapachy, np. pot;
  • działa przeciwwirusowo;
  • wpływa na nastrój, może delikatnie pobudzać;
  • przyspiesza krążenie krwi, powoduje lekkie zaczerwienienie skóry, choć zazwyczaj nie jest to reakcja niepożądana;
  • niweluje bóle mięśni różnego pochodzenia;
  • silnie oczyszcza, przyspiesza detoksykację;
  • niweluje opuchliznę;
  • działa regenerująco – przyspiesza gojenie otarć, ran różnego pochodzenia.

Eucalyptus Globulus Leaf Oil – zastosowanie w kosmetykach

Biorąc pod uwagę szereg właściwości, olejek ten może występować w wielu preparatach. To, o czym należy pamiętać, wybierając kosmetyk z jego dodatkiem, to zapach. Jest bardzo silny, specyficzny i nie każdemu może się podobać. Gdzie najczęściej można znaleźć Eucalyptus Globulus Leaf Oil? Występuje on:

  • w dezodorantach;
  • w kremach i preparatach odświeżających do stóp;
  • w produktach specjalistycznych do cer problematycznych (trądzik, inne zmiany zapalne);
  • w balsamach do ciała;
  • w olejkach do masażu;
  • w preparatach do kąpieli;
  • w mydłach;
  • w szamponach;
  • w żelach pod prysznic;
  • w pastach do zębów i innych preparatach do higieny jamy ustnej.

Eucalyptus Globulus Leaf Oil może być także stosowany w niektórych przypadkach jako produkt samodzielny. Najczęściej dodaje się go do kąpieli lub do olei bazowych do masażu. Należy postępować wówczas według zaleceń producenta.

Eucalyptus Globulus Leaf Oil – bezpieczeństwo stosowania

Eukaliptusowy olejek eteryczny to substancja bezpieczna. Jest jednak na tyle aktywna, że może nie sprawdzić się w przypadku cer wybitnie wrażliwych. Tyczy się to większości olejków eterycznych. Preparat ten zaliczany jest do potencjalnych alergenów.

Zaleca się unikanie Eucalyptus Globulus Leaf Oil w czystej postaci u kobiet w ciąży.

Eucalyptus Globulus Leaf Oil – naturalny czy syntetyczny?

Olejek eteryczny pozyskiwany z eukaliptusa jest oczywiście substancją w 100% naturalną. Wytwarza się go za pomocą metody zwanej destylacją parą wodną. Temu procesowi najczęściej poddaje się liście oraz młode pędy rośliny.

Eucalyptus Globulus Leaf Oil – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu eukaliptusowego olejku eterycznego na środowisko naturalne. 

Czy Eucalyptus Globulus Leaf Oil jest odpowiedni dla wegan?

Olejki eteryczne są produktami wegańskimi. Zawsze pozyskuje się je z roślin. Eucalyptus Globulus Leaf Oil jest zatem bezpieczny dla wegan, którzy nie akceptują odzwierzęcych składników. 

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/eucalyptus-globulus-leaf-oil

https://incibeauty.com/en/ingredients/13074-eucalyptus-globulus-leaf-oilVademecum olejków eterycznych i aromaterapii – Worwood Valerie Ann