Ethylhexyl Stearate (stearynian etyloheksylu, stearynian 2-etyloheksylu) – działanie, cechy, bezpieczeństwo

Stearynian etyloheksylu można znaleźć w składzie produktu kosmetycznego jako INCI: Ethylhexyl Stearate. Jest substancją o różnym pochodzeniu. Przyjmuje formę oleistej cieczy lub wosku. Stearynian etyloheksylu nie jest rozpuszczalny w wodzie. Znajduje zastosowanie w branży kosmetycznej. Sprawdź, co warto o nim wiedzieć!

Ethylhexyl Stearate – działanie

Z uwagi na swoją formę Ethylhexyl ma następujące właściwości:

  • jest emolientem tłustym, który po aplikacji pozostawia na skórze tłusty film. Tworzy ona nieprzepuszczalną okluzję, która chroni oraz zapobiega utracie wody z naskórka;
  • wspomaga nawilżenie skóry, ogranicza przeznaskórkową utratę wody (TEWL);
  • wspomaga procesy regeneracyjnie;
  • pomaga odbudować naruszoną przez detergenty barierę lipidową;
  • kondycjonuje i zmiękcza włosy, nadaje im połysk;
  • dba o odpowiednią formę kosmetyków w sztyfcie, zapobiega kruszeniu;
  • poprawia właściwości aplikacyjne, ułatwia rozsmarowywanie;
  • pomaga wymieszać fazy wodne i olejowe w produkcie pielęgnacyjnym – jest emulgatorem;
  • chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych – mrozu, wiatru, klimatyzacji;
  • działa wygładzająco na skórę i włosy.

Ethylhexyl Stearate – zastosowanie w kosmetykach

Jako emolient, Ethylhexyl Stearate znalazł zastosowanie w różnego rodzaju produktach kosmetycznych. Najczęściej występuje w:

  • różnego rodzaju szamponach do mycia włosów, szczególnie wygładzających;
  • odżywkach i maskach do włosów;
  • produktach ochronnych na końcówki włosów;
  • kremach do twarzy;
  • serach i eliksirach do twarzy;
  • maskach i produktach złuszczających;
  • peelingach do ciała;
  • balsamach i mleczkach nawilżających do ciała;
  • kremach do dłoni;
  • produktach do stóp;
  • kosmetykach kolorowych do makijażu oczu;
  • podkładach w różnej formie;
  • szminkach i pomadkach ochronnych;
  • kosmetykach po opalaniu.

Ethylhexyl Stearate – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem

Stearynian etyloheksylu uznano za substancję bezpieczną, nie powodującą alergii i uczuleń. Pewne badania wykazały jednak, że może delikatnie podrażniać skórę. Czysty Ethylhexyl Stearate wykazuje właściwości komedogenne. Tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną, która nie pozwala skórze oddychać. To może prowadzić do tworzenia się nowych zmian trądzikowych. Tyczy się to przede wszystkim cer problematycznych.

Ethylhexyl Stearate może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Nie istnieją badania, które sugerowałyby istnienie jakiegokolwiek zagrożenia.

Pochodzenie stearynianu etyloheksylu – naturalne czy syntetyczne?

Ethylhexyl Stearate jest substancją pozyskiwaną syntetycznie podczas reakcji alkoholu etyloheksylowego z kwasem stearynowym. Kwas ten może pochodzić z roślin, ale również może być odzwierzęcy. 

Ethylhexyl Stearate – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Ethylhexyl Stearate na środowisko naturalne.

Czy Ethylhexyl Stearate jest wegański?

O tym, czy dany związek jest wegański, decyduje jego skład oraz sposób pozyskiwania. Jeden z komponentów – kwas stearynowy – może mieć pochodzenie roślinne i wtedy produkt końcowy to substancją w 100% wegańską. Może być jednak też uzyskany z tłuszczu zwierzęcego. Wówczas nie jest to składnik wegański. Szczegółowych informacji zawsze należy zaczerpnąć bezpośrednio u producenta danego kosmetyku.



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia