Ceteareth-20 to składnik o charakterze powierzchniowo czynnym. Pełna nazwa to oksyetylenowana 20 molami tlenku etylenu mieszanina alkoholu cetylowego i stearynowego. Na etykiecie, w produktach kosmetycznych można zlokalizować tę substancję jako INCI: Ceteareth-20. 

Pod względem chemicznym jest mieszaniną dwóch alkoholi – stearynowego oraz cetylowego, jak wskazuje nazwa. Składnik ten nie jest odporny w każdym środowisku. W wysokim pH ulega hydrolizie, natomiast w odpowiednio niskim zachowuje wszystkie swoje właściwości. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Znalazł zastosowanie m.in. w przemyśle kosmetycznym.

Ceteareth-20 – działanie

Warto wiedzieć, jakie właściwości ma Ceteareth-20:

  • jest emulgatorem, co oznacza, że umożliwia połączenie trwałych emulsji, czyli zmieszanie fazy wodnej i olejowej kosmetyku;
  • wpływa na końcową konsystencję preparatu;
  • pomaga wytworzyć dobrej jakości pianę;
  • jest tzw. solubilizatorem, czyli substancją, która umożliwia rozpuszczenie w wodnych roztworach składników takich jak np. aromaty;
  • dokładnie usuwa z powierzchni skóry nagromadzone zanieczyszczenia oraz makijaż;
  • nie powoduje zbyt dużego odtłuszczenia podczas mycia;
  • zmiękcza i kondycjonuje skórę oraz włosy;
  • nie jest wrażliwy na twardą wodę.

Ceteareth-20 – zastosowanie w kosmetykach

Składnik ten, ze względu na szeroki zakres właściwości, znalazł zastosowanie w wielu rodzajach kosmetyków. Najczęściej można go znaleźć w:

  • produktach do mycia twarzy;
  • mleczkach do demakijażu;
  • balsamach do ciała;
  • kosmetykach dla dzieci;
  • kremach do dłoni oraz stóp;
  • kremach do twarzy;
  • produktach do kąpieli;
  • kosmetykach do makijażu (tusz do rzęs);
  • preparatach do depilacji;
  • balsamach po goleniu;
  • kremach do ciała i twarzy z filtrami UV;
  • szamponach;
  • maskach i odżywkach do włosów.

Ceteareth-20 – bezpieczeństwo stosowania

Bezpieczeństwo określonych składników powinno być czynnikiem decydującym podczas wyboru kosmetyków. Ceteareth-20 został uznany przez odpowiednie organizacje, które zajmują się badaniami na substancjach aktywnych, za środek bezpieczny. Nie istnieją żadne specjalne ograniczenia co do jego stosowania. Jest dobrze tolerowany przez każdy rodzaj cery. Nie uwrażliwia ani nie stwarza ryzyka powstawania alergii. Nie jest również związkiem komedogennym – nie pogarsza stanu cery trądzikowej i problematycznej.

Ceteareth-20 może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Ceteareth-20 – naturalny czy syntetyczny?

Substancja ta może mieć różne pochodzenie. Jest mieszaniną alkoholi: stearynowego oraz cetylowego. Ten pierwszy może być pozyskany również od roślin. Wszelkich informacji na temat danej substancji należy zaczerpnąć u producenta, jeśli brak ich na opakowaniu.

Ceteareth-20 – czy jest odpowiedni dla wegan?

Ceteareth-20 jest składnikiem wegańskim. Proces, w jakim powstaje, odpowiada normom wegan. Sam Ceteareth-20 nie zawiera w sobie żadnych związków pochodzenia zwierzęcego.

Ceteareth-20 – wpływ na środowisko naturalne

Obecnie nie odnotowano negatywnego wpływu Ceteareth-20 na środowisko naturalne. Ten często pomijany aspekt okazał się w ostatnim czasie bardzo ważny. Otaczająca nas przyroda, w tym morza, stała się zbieraniną plastiku i innych chemikaliów, które nie powinny się tam dostać. Przy wyborze kosmetyków do codziennej pielęgnacji, warto zwracać uwagę, co się w nich znajduje i jaki ma wpływ na otoczenie.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/ceteareth-20

https://cosmetics.specialchem.com/inci/ceteareth-20