Benzoesan benzylu należy do związków organicznych. Jest estrem benzylowym kwasu benzoesowego. Pod względem stanu skupienia w jakim występuje, może przybierać dwie formy – stałą, jako kryształy lub oleistej cieczy. Nie posiada koloru, a także nie jest rozpuszczalny w wodzie. Składnik ten można zlokalizować na etykiecie jako INCI: Benzyl Benzoate. Dzięki określonemu działaniu zyskał całkiem dużą popularność w przemyśle kosmetycznym.

Benzyl Benzoate – działanie

Wiesz już, co to jest Benzyl Benzoate – warto wiedzieć, jak działa. Substancji tej można przypisać szereg zróżnicowanych właściwości:

  • jest dodawana do wszelkiego rodzaju perfum, aby zapobiec utlenianiu się zapachu i przedłużyć jego trwałość;
  • nadaje kosmetykom określony aromat;
  • maskuje inne, niekoniecznie przyjemne zapachy;
  • pełni rolę plastyfikatora w kosmetykach, co oznacza, że zapobiega kruszeniu się produktów w formie sztyftu;
  • wykazuje działanie antybakteryjne;
  • jest dobrym rozpuszczalnikiem dla innych substancji w kosmetyku;
  • wykazuje właściwości konserwujące i wpływa na wydłużenie trwałości produktu.

Benzyl Benzoate – zastosowanie w kosmetyce

Ze względu na dość zróżnicowane właściwości, Benzyl Benzoate najczęściej można znaleźć w:

  • mgiełkach, perfumach, wodach toaletowych;
  • mydłach;
  • balsamach do ciała;
  • żelach pod prysznic;
  • kremach do twarzy;
  • antyperspirantach;
  • kosmetykach do makijażu;
  • kremach do dłoni;
  • kremach do stóp;
  • preparatach do pielęgnacji ciała np. po goleniu, po opalaniu;
  • płynach do kąpieli;
  • peelingach.

Benzyl Benzoate – bezpieczeństwo stosowania

Odpowiednie organizacje zajmujące się badaniem poszczególnych substancji uznały, że Benzyl Benzoate ogólnie jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach. Istnieją jednak określone zasady, których należy przestrzegać. Maksymalne stężenie tej substancji, o którym producent musi poinformować wyraźnie na etykiecie, to:

  • 0,001% w kosmetykach niespłukiwanych;
  • 0,01% w kosmetykach przeznaczonych do spłukiwania.

Benzyl Benzoate został zaliczony do groźnych alergenów. Może powodować silne podrażnienia na skórze. Nie nadaje się do stosowania przez osoby ze skórą wrażliwą i alergiczną. Nie jest także polecany do użytku przez kobiety w okresie ciąży, a także podczas karmienia piersią. Związek ten nie działa komedogennie – nie powoduje pogorszenia kondycji skóry z problemami trądzikowymi.

Substancji tej nie stosuje się w kosmetykach dla dzieci i niemowląt.

Benzyl Benzoate – wpływ na środowisko naturalne

Obecnie nie odnotowano negatywnego działania Benzyl Benzoate na środowisko naturalne. Jest to składnik nietoksyczny dla wód oraz gleb, do których mógłby się dostać. 

Benzyl Benzoate – naturalny czy syntetyczny?

Benzoesan benzylu może zostać pozyskany na dwa sposoby. Pierwsza to metoda syntetyczna, reakcja alkoholu benzylowego oraz kwasu benzoesowego. Ta forma praktykowana jest częściej. Rzadziej ma pochodzenie naturalne – z olejków eterycznych określonych roślin. Dokładnych informacji zawsze należy szukać na etykiecie danego kosmetyku lub bezpośrednio u producenta.

Benzyl Benzoate – czy jest odpowiedni dla wegan

Biorąc pod uwagę pochodzenie benzoesanu benzylu jest on zaliczany do związków wegańskich. Nie zawiera w sobie żadnych odzwierzęcych składników. Sam proces jego powstawania również nie kłóci się z przekonaniami wegan.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/benzyl-benzoate

https://incibeauty.com/en/ingredients/6615-benzyl-benzoate