Benzyl Alcohol (fenylometanol, alkohol benzylowy) – składnik kosmetyków

Alkohol benzylowy (INCI: Benzyl Alcohol) to jeden z alkoholi aromatycznych. Jest organicznym związkiem chemicznym – należy do grupy benzenów. Wyróżnia go charakterystyczna kwiatowa kompozycja zapachowa (jaśmin, róża, hiacynt). Jest cieczą o przezroczystej barwie. Sprawdź, co warto o nim wiedzieć.

Benzyl Alcohol – jakie funkcje pełni?

Benzyl Alcohol filtr
  • Alkohol benzylowy jest stosowany jako konserwant. Hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Przedłuża trwałość kosmetyku, zachowując jego właściwości.
  • Dzięki jego specyficznemu, kwiatowemu zapachowi wykorzystuje się go w przemyśle perfumeryjnym oraz w kosmetykach.
  • Wpływa na konsystencję kosmetyku. Jest regulatorem lepkości.
  • Działa antybakteryjnie.
  • Pełni rolę rozpuszczalnika.

Alkohol benzylowy – zastosowanie w kosmetykach

Branża kosmetyczna wykorzystuje szereg alkoholi różnego pochodzenia i o bardzo zróżnicowanym działaniu. Alkohol benzylowy w kosmetykach nie jest składnikiem drażniącym i wysuszającym, pełni funkcję głównie konserwantu. Jego obecność szczególnie jest doceniana w produktach zamkniętych w słoikach, które nabiera się palcami. Powoduje zahamowanie rozwoju drobnoustrojów w produkcie. Kosmetyk może być bezpiecznie stosowany.

 Gdzie można znaleźć Benzyl Alcohol?

  1. Kremy do twarzy i kremy do rąk.
  2. Balsamy do ciała (szczególnie te silnie perfumowane), masła do ciała, mleczka.
  3. Preparaty do mycia twarzy/ciała.
  4. Mydła w płynie.
  5. Farby do włosów.
  6. Płyny do higieny jamy ustnej.

Benzyl Alcohol w kosmetykach naturalnych występuje bardzo często. Wynika to z faktu, że może być pozyskiwany naturalną drogą. Nadaje im przyjemny zapach.

Benzyl Alcohol – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych

Benzyl Alcohol twarz

Ze względu na całkiem dużą cząsteczkę alkohol benzylowy nie powinien przenikać w głąb skóry – działa tylko na jej powierzchni. Ogólnie uznaje się tę substancję za bezpieczną dla skóry poza pewnymi wyjątkami. Ważne jest stężenie tego składnika. Od pewnego czasu producenci są zobowiązani wykazywać go w składzie INCI, jeśli stężenie przekracza 0,001% (jeśli kosmetyku się nie spłukuje) lub 0,1% (jeśli kosmetyk się spłukuje). Wykazano również, że Benzyl Alcohol mógłby zagrażać zdrowiu, jeśli zostałby spożyty lub byłby wdychany. 

Kto nie powinien stosować tej substancji?

Zdarza się, że Benzyl Alcohol wywoła alergiczną reakcję na skórze, dlatego nie jest polecany dla osób skłonnych do podrażnień. W przypadku kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią powinno się zachować szczególną ostrożność i zrezygnować ze stosowania kosmetyków z tą substancją. Warto pamiętać, że w tym okresie skóra zmienia się pod wpływem hormonów i jest nieprzewidywalna. Benzyl Alcohol nie jest zalecany do stosowania w produktach dla małych dzieci. 

Pochodzenie Benzyl Alcohol – naturalne czy syntetyczne?

Alkohol benzylowy występuje naturalnie w olejkach eterycznych wytwarzanych np. przez daną roślinę. Może być stamtąd pozyskiwany na drodze ekstrakcji. Do celów przemysłowych w branży kosmetycznej wytwarza się go syntetycznie m.in. z ropy naftowej. 

Benzyl Alcohol – wpływ na środowisko i szkodliwość

Benzyl Alcohol balsam

Nie odnotowano negatywnego wpływu na środowisko tego składnika.

Benzyl Alcohol – odpowiedni dla wegan?

Ze względu na pochodzenie Benzyl Alcohol może być stosowany przez wegan. Nie zawiera w sobie substancji pochodzenia zwierzęcego. 

Inne – ciekawostki

Benzyl Alcohol krem

Alkohol benzylowy jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Występuje jako E1519. Jest bezbarwną substancją konserwującą, dba o odpowiednią wilgoć. Nadaje produktom spożywczym charakterystyczny aromat, wzmacnia smak. Doceniła to branża alkoholowa oraz cukiernicza, gdzie wykorzystuje się Benzyl Alcohol właśnie w tym celu.

Najczęściej zadawane pytania

Czy alkohol benzylowy jest szkodliwy?

Ogólnie uznaje się tę substancję za bezpieczną dla skóry, gdy jego stężenie nie przekracza 0,001% (jeśli kosmetyku się nie spłukuje) lub 0,1% (jeśli kosmetyk się spłukuje). Nie powinny go jednak stosować ani kobiety w ciąży, ani karmiące piersią. Może wywołać reakcje alergiczne, dlatego nie jest polecany dla osób skłonnych do podrażnień. Alkoholu benzylowego nie powinno się spożywać ani wdychać jego oparów.

Czy Benzyl Alcohol wysusza?

Alkohol benzylowy w kosmetykach nie jest składnikiem wysuszającym. Stosowany jest jako substancja konserwująca i rozpuszczająca.

W jakich kosmetykach znajduje się alkohol benzylowy?

Substancja ta znajduje się między innymi w kremach do twarzy i do rąk, mydłach w płynie, farbach do włosów, środkach do mycia twarzy i ciała i płynach do higieny jamy ustnej.

Bibliografia:

Chemia w kosmetyce i kosmetologii – Z. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak, A. Sarbak

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/benzyl-alcohol

https://www.theskincarechemist.com/glossary/benzyl-alcohol/



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Komentarze

  1. Czytając nazwy składników kosmetyków, ma się wrażenie, że to fragment podręcznika do czarnej magii. Jednak trzeba pamiętać, że te wszystkie substancje mają nam pomagać, a nie szkodzić. Zapobiegają psuciu się i rozwojowi grzybów i bakterii. Niektórzy ewidentnie zapominają o tym.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia