Arbutyna (Arbutin) – działanie, cechy, bezpieczeństwo

Arbutyna jest organicznym związkiem chemicznym zwanym glukozydem hydrochinonu. Jej strukturę budują dwie cząsteczki, czyli hydrochinon oraz D-glukoza, które połączone są odpowiednim wiązaniem. Naturalnie występuje w mącznicy lekarskiej, a także w pszenicy, liściach gruszki, zielu majeranku i żurawinie. 

Biorąc pod uwagę formę fizyczną, przybiera postać białych granulek lub proszku. Jako związek higroskopijny bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i w etanolu. Arbutynę wykorzystuje się głównie w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Można ją zlokalizować w kosmetykach jako INCI: Arbutin. Sprawdź, co warto niej wiedzieć!

Czym jest arbutyna? Właściwości i zastosowanie

Arbutyna jest stosowana w kosmetyce i kosmetologii. Wynika to z jej właściwości:

  • działa silnie depigmentacyjnie. Ten związek chemiczny posiada zdolność hamowania pracy odpowiednich enzymów, co w konsekwencji nie dopuszcza do uwolnienia barwnika skóry, czyli melaniny. Stosowana jest w przypadku leczenia i pielęgnacji skóry z przebarwieniami różnego pochodzenia – pozapalnych, powstałych w wyniku alergii, po zastosowaniu nieodpowiednich kosmetyków, a także zabiegach medycznych i kosmetycznych. Obecność arbutyny nie tylko niweluje obecne przebarwienia, ale zapobiega powstawaniu nowych. Przywraca naturalny koloryt skóry;
  • jest naturalnym filtrem przeciw promieniowaniu UV w całym spektrum działania, jednak nie chroni na wysokim poziomie;
  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dlatego stosuje się ją jako substancję pomocniczą w kosmetykach dla cer trądzikowych, problematycznych. 

Arbutyna na przebarwienia – substancja w kosmetykach

Arbutyna znalazła zastosowanie w kosmetykach stworzonych z myślą o takich problemach jak trądzik, hiperpigmentacja. Jej stężenie oscyluje w granicach 2%. Preparaty pielęgnacyjne zawierające tę substancję aktywną muszą posiadać odpowiednie pH, nie większe niż 7. W innym przypadku arbutyna ulega rozkładowi na związek niekorzystnie działający na naskórek, który w normalnych przypadkach stosowany jest tylko i wyłącznie z zalecenia lekarza i na receptę. Mowa o hydrochinonie, który zakazany jest w kosmetykach.

W jakich produktach kosmetycznych można znaleźć arbutynę? Między innymi:

  • w kremach ochronnych;
  • w produktach specjalistycznych, rozjaśniających, często w towarzystwie witaminy C oraz kwasu kojowego;
  • w balsamach do ciała;
  • w serach do twarzy;
  • w preparatach punktowych na przebarwienia.

Samodzielnie występująca arbutyna nie ma wielkiej siły penetracji w głąb skóry. Jest bowiem związkiem nierozpuszczalnym w tłuszczach, a więc nie potrafi pokonać bariery hydrolipidowej. W tym celu stosuje się wraz z nią substancje, które wykazują takie działanie.

Arbutyna – bezpieczeństwo stosowania

Arbutyna jest substancją bezpieczną, dopuszczoną do stosowania w branży kosmetycznej. Jak wyżej wspomniano, producenci są zobowiązani do przestrzegania odpowiedniego pH kosmetyku, w którym umieszczono arbutynę. W ten sposób nie działa ona szkodliwie na skórę i organizm.

Arbutyna zaliczana jest do potencjalnych alergenów. Z tego powodu nie zaleca się stosowania jej w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Cera staje się wtedy zbyt wrażliwa i wymagająca. Zmiany hormonalne, które zachodzą, muszą ulec regulacji. Dopiero można rozpocząć kuracje rozjaśniające w oparciu o arbutynę.

Arbutyna – naturalna czy syntetyczna?

Arbutyna jest substancją pozyskiwaną z roślin, owoców. Zalicza się do składników pochodzenia naturalnego.

Arbutyna – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu arbutyny na środowisko naturalne. To substancja, która pozyskiwana jest z roślin naturalnie zasiedlających nasze otoczenie.

Czy arbutyna jest odpowiednia dla wegan?

Weganie akceptują w kosmetykach tylko i wyłącznie związki pochodzenia roślinnego. Nie jest im obojętny także proces ich pozyskiwania – musi być etyczny. Arbutyna zalicza się do substancji wegańskich.



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia