Alumina bardzo często mylona jest z inną substancją – aluminium. To jednak dwa zupełnie różne związki o odmiennych właściwościach. Tritlenek diglinu to prawidłowa nazwa chemiczna tej substancji; potocznie zwana jest ona korundem. 

Korund należy do związków organicznych. Jest jednym z najtwardszych minerałów występujących w przyrodzie. Do jego odmian zalicza się m.in. rubin. W przemyśle kosmetycznym najczęściej przybiera formę białego, twardego proszku.

Alumina – działanie

Tlenek glinu ma powszechne zastosowanie w kosmetyce – wynika to z jego właściwości:

  • pełni funkcję złuszczającą, jako peeling mechaniczny do usuwania martwego naskórka;
  • posiada zdolność pochłaniania wilgoci;
  • wpływa na końcową konsystencję preparatu i zapobiega powstawaniu grudek;
  • nadaje mętne zabarwienie przezroczystym substancjom oraz służy jako biały barwnik;
  • jako dodatek do kosmetyku wpływa na sposób jego aplikacji;
  • zmniejsza ujścia gruczołów łojowych, czyli pory skóry; wykazuje działanie matujące, ściągające, lekko wysuszające;
  • ma właściwości przeciwzapalne;
  • zapobiega tzw. zbrylaniu innych substancji występujących w filtrach mineralnych – tlenku cynku oraz dwutlenku tytanu;
  • pobudza mikrokrążenie, przyspiesza regenerację, dotlenia;
  • delikatnie ujednolica koloryt cery.

Alumina – zastosowanie w kosmetykach

Tritlenek diglinu w kosmetyce pełni kilka funkcji. Oprócz dodatku do gotowych produktów pielęgnacyjnych, znalazł zastosowanie w gabinetach zabiegowych. Korund wykorzystuje się do mikrodermabrazji korundowej. Jest to forma złuszczania martwego naskórka za pomocą odpowiedniej aparatury. 

W jakich kosmetykach można znaleźć Aluminę? Między innymi:

  • w różnego rodzaju peelingach do twarzy oraz do ciała;
  • w kosmetykach do makijażu, głównie pudrach;
  • w produktach chroniących przed promieniowaniem UV, przede wszystkim filtrach mineralnych;
  • w antyperspirantach i specjalistycznych dezodorantach zmniejszających nadpotliwość;
  • w preparatach do stóp;
  • w kosmetykach do pielęgnacji skór problematycznych;
  • w żelach pod prysznic.
Zobacz też:
Ethylhexyl Methoxycinnamate (metoksycynamonian etyloheksylu, oktinoksan) – co to jest?

Korund może być stosowany w kosmetykach naturalnych oraz ekologicznych.

Alumina – bezpieczeństwo stosowania

Odpowiednie organizacje zajmujące się badaniem poszczególnych związków w kosmetyce uznały korund za substancję bezpieczną. Jest czystym minerałem, występującym w różnej gramaturze. Cecha ta powinna być odpowiednio dobrana do rodzaju skóry. Alumina może wykazywać silne właściwości ścierające, zatem zaleca się ostrożność w przypadku cer wrażliwych.

Korund może być stosowany w czasie ciąży oraz karmienia piersią. Biorąc pod uwagę, że skóra bywa wtedy kapryśna, warto wybrać kosmetyk z odpowiednią ziarnistością korundu.

Alumina – naturalny czy syntetyczny?

Tritlenek diglinu jest substancją naturalną pochodzenia mineralnego. 

Alumina – wpływ na środowisko

Alumina jest substancją obojętną dla środowiska naturalnego.

Czy Alumina jest odpowiedni dla wegan?

Biorąc pod uwagę, że korund jest substancją mineralną, może być stosowany przez wegan. To taka grupa konsumentów, która nie akceptuje w kosmetykach żadnych odzwierzęcych substancji. Alumina spełnia te kryteria.

Alumina – ciekawostki

Czy wiesz, że aluminium, które często mylone jest z tritlenkiem diglinu, wiąże jedna cecha wspólna? Chodzi o proces powstawania tych substancji. Okazuje się bowiem, że korund jest związkiem pośrednim w całym procesie tworzenia się aluminium. 

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/alumina-0
https://incibeauty.com/en/ingredients/20105-alumina