Alantoinę można łatwo zlokalizować w składzie preparatów kosmetycznych jako INCI: Allantoin. To substancja występująca w formie proszku, z reguły o białej barwie. 

Trudno rozpuszcza się w wodzie – potrzebuje do tego odpowiednich warunków. Najlepiej rozprowadza się w emulsjach i to do nich jest najczęściej dodawana. Emulsje to rodzaj preparatów pielęgnacyjnych, w których zmieszana została faza wodna oraz olejowa.

Allantoin – opis działania

Substancja ta ma bardzo wszechstronne działanie:

  • wpływa regenerująco na uszkodzony naskórek, przyspiesza gojenie ran;
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne. Poprawia stan cery trądzikowej i problematycznej, jest stosowana przy łuszczycy oraz AZS;
  • wykazuje działanie keratolitycznie, czyli złuszcza martwy naskórek;
  • stymuluje komórki do namnażania;
  • może delikatnie rozjaśniać;
  • wygładza skórę;
  • rewelacyjnie sprawdza się w przypadku cery wrażliwej i naczyniowej, bo łagodzi rumień;
  • jest substancją silnie higroskopijną, co oznacza, że potrafi wiązać wodę. Efektem tego jest wzrost poziomu nawilżenia;
  • zmiękcza i działa nawilżająco na włosy, dodając im blasku;
  • wspomaga walkę z chorobami owłosionej skóry głowy, na przykład łupieżem.

Alantoina – zastosowanie w kosmetykach

Z uwagi na spektrum działania alantoiny, wykorzystuje się ją w wielu rodzajach kosmetyków. Najczęściej substancja ta jest spotykana w:

  • specjalistycznych szamponach;
  • odżywkach, maskach do pielęgnacji włosów;
  • kremach do twarzy: nawilżających, łagodzących, przeciwzmarszczkowych;
  • produktach do cery trądzikowej;
  • żelach pod prysznic;
  • produktach do kąpieli;
  • piankach do golenia;
  • preparatach do higieny jamy ustnej (pasty, płyny);
  • szampony i produktach do pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt;
  • zasypkach na tzw. okolicę pieluszkową;
  • produktach ochronnych przed promieniowaniem UV;
  • balsamach do ciała (nawilżające, po opalaniu);
  • kremach do dłoni;
  • preparatach do stóp;
  • kosmetykach do makijażu (pudry, podkłady);
  • dezodorantach;
  • wodach micelarnych, tonikach.
Zobacz też:
Gelatin (żelatyna) - działanie, cechy, bezpieczeństwo

Alantoina pojawia się zwykle w kremach i maściach skierowanych do cer z problemami takimi jak łuszczyca, AZS, łupież. Nie przyczynia się do pogorszenia stanu skóry z dermatozami. Wyjątkiem może okazać się trądzik, gdzie najlepiej tolerowany jest umiar, jeśli chodzi o stosowane substancje aktywne.

Allantoin – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem

Alantoina jest bezpieczną substancją kosmetyczną. Nie jest zaliczana do potencjalnych alergenów. Niezwykle rzadko może wywołać podrażnienia miejscowe. Mogą używać jej kobiety w ciąży, w okresie karmienia piersią oraz dzieci.

Allantoin – kiedy nie można jej używać?

Nie zaleca się stosowania substancji w nadmiarze, zwłaszcza w przypadku silnego trądziku z licznymi zapalnymi wykwitami. 

Allantoin – naturalna czy syntetyczna?

Alantoina jest pochodną popularnej substancji stosowanej w kosmetyce – mocznika. Dla celów komercyjnych pozyskuje się ją drogą syntetyczną. Naturalnie występuje w roślinach takich jak żywokost, kasztanowiec, soja. Informacje o pochodzeniu substancji najlepiej uzyskać bezpośrednio od producenta.

Allantoin – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu alantoiny na środowisko naturalne.

Allantoin – czy jest wegański?

Czym są substancje wegańskie? To związki, które nie zawierają w sobie składników pochodzenia odzwierzęcego. Można zatem powiedzieć, że alantoina jest w 100% wegańska. Pozyskuje się ją syntetycznie lub, rzadziej, z korzeni roślin.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/allantoin

https://incibeauty.com/en/ingredients/21566-allantoin

Chemia w kosmetyce i kosmetologii Z. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak, A. Sarbak



Powiązane artykuły:
Archiwum: maj 2021