Krwawnik pospolity – Achillea Millefolium – to roślina z gatunku astrowatych. Osiąga niewielkie rozmiary. Powszechnie występuje na terenie Europy. Zasiedla pola i łąki. Roślina ta charakteryzuje się drobnymi kwiatami o barwie białej lub różowej. 

Okres kwitnienia jest ważny, ponieważ wtedy udaje się pozyskać ziele krwawnika, które może być dalej przetwarzane. Wykorzystuje się je przede wszystkim w medycynie naturalnej, a także w szeroko pojętej kosmetyce.

Krwawnik pospolity posiada wiele drogocennych składników:

  • kwasy organiczne;
  • chamazulen;
  • garbniki;
  • achilleinę;
  • fitosterole;
  • kamforę;
  • taniny;
  • tujon;
  • sole magnezu oraz cynku. 

Jego ziele wyróżnia ciekawy, korzenny zapach. 

Achillea Millefolium – działanie

Uprawa krwawnika jest popularna z uwagi na właściwości tej rośliny:

  • działa matująco i ściągająco – bardzo dobrze radzi sobie z problematyczną cerą trądzikową;
  • reguluje pracę gruczołów łojowych;
  • zmniejsza rumień, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, ujednolica koloryt cery;
  • działa przeciwłupieżowo;
  • niweluje nieprzyjemne aromaty innych składników zawartych w kosmetyku pielęgnacyjnym;
  • wykazuje działanie antybakteryjne;
  • zapobiega krwotokom wewnętrznym oraz zewnętrznym;
  • przyspiesza regenerację naskórka, podrażnienia, a także gojenie się ran;
  • może pomagać w zwalczaniu bólów różnego pochodzenia;
  • dodawany do kąpieli, rozluźnia ciało i uwalnia od napięć.

Achillea Millefolium – zastosowanie w kosmetykach

Jako roślina lecznicza krwawnik pospolity doskonale odnalazł się w branży kosmetycznej. Stosuje się głównie ekstrakty, a także hydrolaty z niego pozyskiwane. Gdzie najczęściej można znaleźć Achillea Millefolium? Występuje:

  • w szamponach;
  • w kremach do pielęgnacji twarzy;
  • w balsamach do ciała;
  • w kremach pod oczy;
  • w pastach do zębów;
  • w płynach do kąpieli.

Achillea Millefolium – bezpieczeństwo stosowania

Wykorzystywanie naturalnych substancji w kosmetyce cieszy się ogromnym powodzeniem. W końcu natura oferuje konsumentom same dobre substancje. 

Krwawnik pospolity może być bezpiecznie stosowany w produktach pielęgnacyjnych. Niektóre badania sugerują, że zalicza się on jednak do potencjalnych alergenów, co często ma miejsce w przypadku roślin leczniczych. 

Achillea Millefolium może być stosowany przez kobiety w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią. 

Achillea Millefolium – naturalny czy syntetyczny?

Krwawnik pospolity to produkt naturalny. Roślina występująca w otaczającym nas środowisku. Ekstrakty pozyskiwane są z niej za pomocą odpowiednich metod.

Achillea Millefolium – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu krwawnika pospolitego na środowisko naturalne.

Achillea Millefolium – czy jest odpowiedni dla wegan?

Kim są weganie? To taki typ konsumentów, który nie akceptuje w kosmetykach żadnych związków pochodzenia zwierzęcego. Zwracają oni szczególną uwagę również na sam proces powstawania składników i to, czy jest on etyczny. 

Krwawnik pospolity Achillea Millefolium to roślina. Ekstrakty z niej pozyskiwane są w 100% wegańskie.

Achillea Millefolium – ciekawostki

Czy wiedziałeś, że łacińska nazwa krwawnika pospolitego ma swoje korzenie w czasach starożytnych? Achillea powstałą ku czci Achillesa, który leczył z jej pomocą różnego rodzaju rany. Obecnie ziele krwawnika przyjmuje się również doustnie w formie naparów. 

https://cosmeticobs.com/en/ingredients/achillea-millefolium-flower-extract-3514
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/achillea-millefolium-extract-0