Sucrose Cocoate to składnik o charakterze niejonowym, wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Wyróżnia się naturalnym pochodzeniem. Posiada wiele różnorakich właściwości docenionych podczas produkcji preparatów pielęgnacyjnych. Można go znaleźć także jako SL-40.

Sucrose Cocoate – działanie

Sucrose Cocoate to składnik wykorzystywany w kosmetykach z uwagi na liczne właściwości:

  • substancja ta wykorzystywana jest jako emulgator w produktach pielęgnacyjnych. Jest składnikiem umożliwiającym połączenie dwóch faz z pozoru niemożliwych do połączenia – wodnej i olejowej;
  • stabilizuje emulsje, dba o ich niezmienną formę podczas użytkowania;
  • pełni rolę emolientu, jest substancją o właściwościach m.in. filmotwórczych i ochronnych;
  • zapobiega utracie wody z naskórka. Przyczynia się do odpowiedniego stopnia nawilżenia skóry;
  • zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy;
  • może mieć wpływ na transport innych składników aktywnych w głąb skóry;
  • działa antystatycznie – zapobiega elektryzowaniu się włosów, pozostawiając je gładkie i błyszczące;
  • wpływa bezpośrednio na końcową konsystencję danego kosmetyku, zwiększa jego lepkość;
  • stabilizuje pianę w preparatach myjących.

Sucrose Cocoate – zastosowanie w kosmetykach

Składnik ten powszechnie występuje w produktach takich jak:

  • szampony;
  • maski i odżywki do włosów;
  • spraye antystatyczne do stylizacji włosów;
  • żele pod prysznic;
  • płyny do kąpieli;
  • preparaty do higieny intymnej;
  • produkty do mycia twarzy;
  • mleczka do demakijażu;
  • balsamy i lotiony do pielęgnacji ciała;
  • kremy do dłoni;
  • kremy do stóp;
  • peelingi;
  • kosmetyki do makijażu;
  • produkty ochronne do opalania z filtrami UV;
  • kremy łagodzące po opalaniu oraz po depilacji.

Sucrose Cocoate – bezpieczeństwo stosowania

Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo stosowania, Sucrose Cocoate spełnia wszystkie normy. Nie jest toksyczny dla skóry ani reszty organizmu. Nie działa także komedogennie, czyli nie pogarsza stanu cery problematycznej i trądzikowej. Związku tego nie zalicza się do potencjalnych alergenów.

Sucrose Cocoate może być stosowany przez kobiety w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią. To wyjątkowy czas, podczas którego zachodzi w skórze wiele zmian. Staje się ona wyjątkowo nadwrażliwa oraz wymagająca.

Sucrose Cocoate – naturalny czy syntetyczny?

Substancja ta pozyskiwana jest jako wynik procesu chemicznego zwanego estryfikacją. Metoda ta polega na reakcji naturalnego oleju kokosowego wraz z sacharozą pochodzącą z buraków cukrowych.

Sucrose Cocoate – wpływ na środowisko naturalne

Kosmetyki i związki chemiczne, które się w nich znajdują, nie są obojętne dla środowiska. To aspekt często pomijany, jednak wielu konsumentów jest coraz bardziej świadoma problemu. Nie odnotowano negatywnego wpływu Sucrose Cocoate na otoczenie. Jest on składnikiem łatwo ulegającym biodegradacji. 

Sucrose Cocoate – czy jest odpowiedni dla wegan?

Sucrose Cocoate jest odpowiedni do stosowania przez wegan. Mają oni bardzo rygorystyczne podejście do poszczególnych substancji. Nie mogą zawierać składników odzwierzęcych oraz muszą być odpowiednio – przede wszystkim etycznie – pozyskiwane. Sucrose Cocoate spełnia te wymagania i należy do substancji wegańskich.

Sucrose Cocoate – ciekawostki

Ten związek aktywny wykorzystywany jest nie tylko w branży kosmetycznej, ale także w spożywczej. Ponadto przeprowadzone badania sugerują, że Sucrose Cocoate dodawany do leków zwiększa ich wchłanialność.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sucrose-cocoate

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12527189/