Sorbitol (sorbol, sorbit, D-sorbitol, D-glucytol) – co to jest?

Sorbitol (łac. Sorbitol) zaliczany jest do podstawowych substancji wypełniających kosmetyk. Z chemicznego punktu widzenia należy do alkoholi. Mimo to nie działa drażniąco na skórę. Zaliczany jest do związków hydrofilowych – lubiących wodę. Dodatkowo sorbitol nadaje danemu preparatowi, w którym go zastosowano, właściwości antyseptyczne. Przeciwdziała namnażaniu się drobnoustrojów chorobotwórczych. Bardzo dobrze sprawdza się jako rozpuszczalnik dla innych składników. Sam jednak nie rozpuszcza się w tłuszczach. 

Sorbitol – działanie

Działanie sorbitolu w dużej mierze zależy od jego stężenia w danym preparacie. Może być tylko dodatkiem lub stanowić znaczną większość nad innymi składnikami. Jego działanie oparte jest głównie na wiązaniu wody – przez co pełni funkcję zatrzymującą wilgoć, czyli nawilżającą (humektant). Chroni preparat przed wysychaniem, zatem jest swojego rodzaju konserwantem. Inne właściwości sorbitolu:

  • wygładza skórę;
  • nadaje włosom blask;
  • uelastycznia włosy;
  • zabezpiecza kosmetyk;
  • przedłuża trwałość;
  • nadaje słodki smak;
  • pełni funkcję słodzika w żywności;
  • antybakteryjne.

Zastosowanie sorbitolu w kosmetykach

Sorbitol w kosmetykach pełni szereg funkcji. Po pierwsze, sprawia, że aplikacja kosmetyku jest przyjemna – daje uczucie gładkości. Trzeba jednak uważać, bowiem zbyt wysokie stężenie sorbitolu w kosmetykach, w stosunku do innych substancji, może powodować nadmierną lepkość. 

Główną funkcją sorbitolu w kosmetyce jest wykorzystanie jego właściwości hydrofilowych. Alkohol ten wiąże wodę na powierzchni naskórka. Sprawia, że skóra jest gładka i odpowiednio nawilżona. Jego mała cząsteczka pozwala wnikać w jej głębsze warstwy. 

Zobacz też:
Tocopherol (tokoferol, witamina E) – co to jest?

Kolejnym ważnym aspektem jest rola sorbitolu jako konserwantu. Dba o odpowiednią wilgotność kosmetyku i sprawia, że nie wysycha on zbyt szybko. Substancja ta charakteryzuje się słodkim smakiem, przez co znalazła zastosowanie w produktach do pielęgnacji jamy ustnej, takich jak pasty do zębów czy płyny do płukania jamy ustnej. Warto wiedzieć, że mimo iż pochodzi z grupy cukrów, nie ma wpływu na powstawanie próchnicy. Można ją znaleźć w kremach, żelach, tonikach, piankach, produktach do pielęgnacji ust, balsamach do ciała.

Bezpieczeństwo stosowania sorbitolu

Przeprowadzone badania potwierdzają, że zastosowanie sorbitolu w kosmetykach jest bezpieczne. Używanie kosmetyków z jego dodatkiem jest dozwolone w ciąży i okresie laktacji.

Sorbitol – naturalny czy syntetyczny?

Naturalnie sorbitol został odkryty w owocach jarzębiny, więc pochodzi z roślin. Obecnie wytwarzany jest syntetycznie na drodze redukcji glukozy. 

Wpływ sorbitolu na środowisko

Nie odnotowano szkodliwości sorbitolu wobec środowiska naturalnego.

Sorbitol – czy jest przyjazny weganom?

Sorbitol nie posiada substancji pochodzenia zwierzęcego. Jest przyjazny weganom.

Inne – ciekawostka

Sorbitol jest wykorzystywany nie tylko w przemyśle kosmetycznym. Pełni ważną funkcję w produkcji żywności oraz w farmacji. W produktach spożywczych można go znaleźć pod kodem E420. Jego zadaniem jest ochrona przed utratą wilgoci. Pełni także funkcję słodzika. Trzeba pamiętać, aby nie stosować go w nadmiarze.

Sorbitol a cukrzyca

W przeciwieństwie do glukozy sorbitol nie wzmaga wydzielania hormonu – insuliny. Do tej pory uważano, że jest bezpieczny dla cukrzyków. Pojawiły się jednak doniesienia o niekoniecznie dobrym wpływie na inne narządy – nerki i jelita. Stosowanie słodzika powinno się odbywać pod kontrolą lekarza.

Bibliografia:
https://cosmeticobs.com
https://cosmeticsinfo.org
Chemia w kosmetyce i kosmetologii – Z. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak, A. Sarbak