Sorbitol (sorbol, sorbit, D-sorbitol, D-glucytol) – co to jest?
Sorbitol (łac. Sorbitol) zaliczany jest do podstawowych substancji wypełniających kosmetyk. Z chemicznego punktu widzenia należy do alkoholi. Mimo to nie działa drażniąco na skórę. Zaliczany jest do związków hydrofilowych – lubiących wodę. Dodatkowo sorbitol nadaje danemu preparatowi, w którym go zastosowano, właściwości antyseptyczne. Przeciwdziała namnażaniu się drobnoustrojów chorobotwórczych. Bardzo dobrze sprawdza się jako rozpuszczalnik dla innych składników. Sam jednak nie rozpuszcza się w tłuszczach.
Sorbitol – działanie
Działanie sorbitolu w dużej mierze zależy od jego stężenia w danym preparacie. Może być tylko dodatkiem lub stanowić znaczną większość nad innymi składnikami. Jego działanie oparte jest głównie na wiązaniu wody – przez co pełni funkcję zatrzymującą wilgoć, czyli nawilżającą (humektant). Chroni preparat przed wysychaniem, zatem jest swojego rodzaju konserwantem. Inne właściwości sorbitolu:
- wygładza skórę;
- nadaje włosom blask;
- uelastycznia włosy;
- zabezpiecza kosmetyk;
- przedłuża trwałość;
- nadaje słodki smak;
- pełni funkcję słodzika w żywności;
- antybakteryjne.
Zastosowanie sorbitolu w kosmetykach
Sorbitol w kosmetykach pełni szereg funkcji. Po pierwsze, sprawia, że aplikacja kosmetyku jest przyjemna – daje uczucie gładkości. Trzeba jednak uważać, bowiem zbyt wysokie stężenie sorbitolu w kosmetykach, w stosunku do innych substancji, może powodować nadmierną lepkość.
Główną funkcją sorbitolu w kosmetyce jest wykorzystanie jego właściwości hydrofilowych. Alkohol ten wiąże wodę na powierzchni naskórka. Sprawia, że skóra jest gładka i odpowiednio nawilżona. Jego mała cząsteczka pozwala wnikać w jej głębsze warstwy.
Kolejnym ważnym aspektem jest rola sorbitolu jako konserwantu. Dba o odpowiednią wilgotność kosmetyku i sprawia, że nie wysycha on zbyt szybko. Substancja ta charakteryzuje się słodkim smakiem, przez co znalazła zastosowanie w produktach do pielęgnacji jamy ustnej, takich jak pasty do zębów czy płyny do płukania jamy ustnej. Warto wiedzieć, że mimo iż pochodzi z grupy cukrów, nie ma wpływu na powstawanie próchnicy. Można ją znaleźć w kremach, żelach, tonikach, piankach, produktach do pielęgnacji ust, balsamach do ciała.
Bezpieczeństwo stosowania sorbitolu
Przeprowadzone badania potwierdzają, że zastosowanie sorbitolu w kosmetykach jest bezpieczne. Używanie kosmetyków z jego dodatkiem jest dozwolone w ciąży i okresie laktacji.
Sorbitol – naturalny czy syntetyczny?
Naturalnie sorbitol został odkryty w owocach jarzębiny, więc pochodzi z roślin. Obecnie wytwarzany jest syntetycznie na drodze redukcji glukozy.
Wpływ sorbitolu na środowisko
Nie odnotowano szkodliwości sorbitolu wobec środowiska naturalnego.
Sorbitol – czy jest przyjazny weganom?
Sorbitol nie posiada substancji pochodzenia zwierzęcego. Jest przyjazny weganom.
Inne – ciekawostka
Sorbitol jest wykorzystywany nie tylko w przemyśle kosmetycznym. Pełni ważną funkcję w produkcji żywności oraz w farmacji. W produktach spożywczych można go znaleźć pod kodem E420. Jego zadaniem jest ochrona przed utratą wilgoci. Pełni także funkcję słodzika. Trzeba pamiętać, aby nie stosować go w nadmiarze.
Sorbitol a cukrzyca
W przeciwieństwie do glukozy sorbitol nie wzmaga wydzielania hormonu – insuliny. Do tej pory uważano, że jest bezpieczny dla cukrzyków. Pojawiły się jednak doniesienia o niekoniecznie dobrym wpływie na inne narządy – nerki i jelita. Stosowanie słodzika powinno się odbywać pod kontrolą lekarza.
Bibliografia:
https://cosmeticobs.com
https://cosmeticsinfo.org
Chemia w kosmetyce i kosmetologii – Z. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak, A. Sarbak