Rezorcyna (Resorcinol) – co to jest? Czy zwalcza przebarwienia skóry?

Rezorcyna, zwana też rezolcynolem, jest związkiem organicznym należącym do fenoli. Jej strukturę tworzą dwie grupy karboksylowe. Używana była od kilkudziesięciu lat jako pomocniczy środek leczniczy. Dzięki swoim właściwościom rezorcyna wykorzystywana jest w branży kosmetycznej. Pod względem chemicznym jest ciałem stałym, które przybiera formę kryształków o białej barwie. Pod wpływem działania światła może zmieniać kolor na lekko różowy. Cechą charakterystyczną rezorcyny jest jej słodki smak, ale także silnie drażniący aromat. W kosmetykach można ją znaleźć na etykiecie wraz z innymi składnikami jako INCI: Resorcinol.

Rezorcyna – właściwości i działanie

rezorcyna krem na trądzik

Z uwagi na swoje działanie rezorcyna jest często stosowana w produktach kosmetycznych. Oto niektóre jej funkcje:

  • wykazuje działanie keratolityczne – odblokowuje ujścia mieszków włosowych oraz ogranicza wydzielanie łoju, złuszcza naskórek;
  • silnie wygładza skórę;
  • posiada zdolność do spłycania drobnych blizn i rozstępów;
  • działa antyseptycznie i bakteriobójczo, wspomaga leczenie cer trądzikowych z licznymi stanami zapalnymi;
  • skutecznie wspomaga walkę z oznakami starzenia;
  • usuwa przebarwienie skórne i działa złuszczająco;
  • dodawana do farb fryzjerskich, pełni rolę utleniacza;
  • ma właściwości ściągające;
  • reguluje funkcje skóry.

Działanie rezorcyny w dużej mierze uzależnione jest od jej stężenia w danym produkcie.

Resorcinol – zastosowanie w kosmetyce

rezorcyna mycie włosów

Rezorcyna w kosmetyce stosowana jest przede wszystkim w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych. Występuje jako spirytus rezorcynowy, jak również pod postacią tzw. płynu Jessnera.

Płyn Jessnera jest peelingiem chemicznym o bardzo złożonej formule. Może być stosowany tylko w warunkach profesjonalnych. W latach 40 zdobył ogromną popularność, szczególnie w USA. Jego skład oparty jest na etanolu oraz rezorcynie, a także kwasie salicylowym oraz mlekowym. Przeszedł on jednak pewne modyfikacje, gdzie Resorcinol został zastąpiony inną mieszanką kwasów, łagodniejszą.

Ponadto Rezorcynę można znaleźć przede wszystkim w produktach do trwałego farbowania włosów oraz w szamponach, a także w preparatach wspomagających walkę z trądzikiem.

Rezorcyna – bezpieczeństwo stosowania produktów zawierających ten składnik kosmetyczny

rezorcyna mycie

Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo używania w czystej postaci, rezorcyna należy do substancji szkodliwych – szczególnie dla układu oddechowego oraz błon śluzowych. W branży kosmetycznej nie jest jednak stosowana w tak wysokich stężeniach. Istnieją co do tego pewne ograniczenia:

  • 1,25% w produktach koloryzujących do włosów;
  • 0,5% w szamponach do włosów.

Ponadto producent zobowiązany jest do umieszczenia odpowiednich informacji na etykiecie preparatów z rezorcyną. Jej długi kontakt ze skórą może powodować wnikanie do krwiobiegu, co w konsekwencji może prowadzić do silnego zatrucia. Substancja ta jest zaliczana do potencjalnych alergenów. 

Nie zaleca się stosowania rezorcyny w przypadku ciąży oraz podczas karmienia piersią. Należy unikać także kontaktu Resorcini z delikatną skórą dziecka.

Rezorcyna – naturalny czy syntetyczny

Resorcinol to składnik, który powstaje na drodze syntetycznej. Zaliczany jest do związków organicznych, z grupy fenoli.

Rezorcyna – wpływ na środowisko naturalne

Ochrona środowiska powinna stać się priorytetem przy wyborze wielu produktów codziennego użytku, w tym kosmetyków do pielęgnacji. Nasza planeta jest naprawdę w złym stanie. Obecność rezorcyny w produktach wpływa niekorzystnie na otaczającą człowieka przyrodę. Po dostaniu się do wód, zagraża życiu organizmów żywych, które tam bytują. Największym zagrożeniem jest rezorcyna w czystej postaci.

Rezorcyna – czy jest odpowiedni dla wegan?

rezorcyna szampon

Jako związek w 100% syntetyczny, rezorcyna może być stosowana przez wegan. Nie zawiera żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego. Proces jej pozyskiwania także jest dla tego typu konsumentów akceptowalny.

https://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/resorcinol/

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/resorcinol



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia