Polisorbat 80 (Polysorbate 80) – dodatek do produktów kosmetycznych. Czy jest szkodliwy?

W branży kosmetycznej i spożywczej występują związki, które określa się polisorbatami. Wszystkie pełnią podobne funkcje. Co to jest polisorbat 80? Substancję łatwo można zlokalizować na etykiecie produktu jako INCI: Polysorbate 80. Pod względem chemicznym jest cieczą o żółtej barwie. Charakteryzuje się dużą lepkością. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Nie jest rozpuszczalny w tłuszczach. Substancja ta może mieć różne pochodzenie.

Polisorbat 80 – działanie i funkcje

polisorbat 80 – działanie i funkcje

Oto niektóre działania, które wykazywać może polisorbat:

  • umożliwia zmycie z powierzchni skóry zgromadzonych zanieczyszczeń w ciągu dnia, pozostałości makijażu, sebum; działa jak łagodny detergent;
  • pomaga połączyć w jedną całość część wodną i olejową produktu, tworząc emulsję. Jest emulgatorem;
  • wpływa na powstawanie piany;
  • umożliwia umieszczenie w teorii nierozpuszczalnych składników w danym preparacie; dobrym przykładem są na przykład kompozycje zapachowe;.
  • nadaje kosmetykom odpowiednią, puszystą konsystencję i ułatwia aplikację.

Polisorbat 80 – zastosowanie w kosmetykach

polisorbat 80 – zastosowanie w kosmetykach

Warto wiedzieć, że z uwagi na swoje cechy polysorbate 80 jest powszechnie wykorzystywany w kosmetykach takich jak:

  • żele pod prysznic;
  • środki do mycia twarzy;
  • płyny do kąpieli;
  • mleczka do demakijażu;
  • różnego rodzaju kremy do pielęgnacji twarzy;
  • balsamy do ciała;
  • kremy do stóp oraz do dłoni;
  • preparaty ochronne do opalania;
  • mydła w płynie;
  • szampony;
  • kremy po opalaniu.

Polisorbat 80 – bezpieczeństwo stosowania

W branży kosmetycznej Polisorbat 80 został uznany za składnik bezpieczny do stosowania – jego szkodliwość nie została potwierdzona, jeśli jest użytkowany zgodnie z przeznaczeniem i w określonym celu. Nie zalicza się do potencjalnych alergenów. 

Może jednak wydzielać inny toksyczny związek – dioksan. Jest to składnik, który może wykazywać działanie kancerogenne na tkanki ludzkie. Należy unikać nakładania preparatów z tą substancją czynną na wrażliwą okolicę oka, a także na podrażnioną czy zranioną skórę. Sam w sobie Polisorbat 80 nie wywołuje skutków ubocznych i nie powinien powodować podrażnień.

Czy Polysorbate 80 może być stosowany w ciąży?

Okres ciąży oraz karmienia piersią są przeciwwskazaniami do użytkowania kosmetyków z tym składnikiem. Nie jest również dodawany do produktów dla najmłodszych.

Pochodzenie polisorbatu 80 – naturalne czy syntetyczne?

Jak wspomniano na początku, składnik ten może mieć zróżnicowane pochodzenie. Kwasy tłuszczowe, które biorą udział w jego powstawaniu, mogą być roślinne np. z oliwy z oliwek, ale także zwierzęce. Odpowiedniej informacji należy szukać na etykiecie.

Polisorbat 80 – wpływ na środowisko

polisorbat 80 – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu tej substancji na środowisko. Polysorbate 80 jest związkiem, który łatwo ulega biodegradacji. Nie ma szkodliwych działań na otaczającą nas przyrodę. To ważne, aby przy wyborze kosmetyków zwracać również uwagę na ten aspekt. Nasza planeta wymaga odpowiedniej ochrony.

Polisorbat 80 – odpowiedni dla wegan?

Weganie nie akceptują składników pochodzenia zwierzęcego w produktach kosmetycznych. Biorąc pod uwagę fakt, że Polisorbat 80 może pochodzić od zwierząt – nie jest to związek dla nich odpowiedni. Dokładnych informacji należy zawsze szukać bezpośrednio u producenta danego kosmetyku.

Polisorbat 80 – ciekawostki

Polisorbat 80 w szczepionkach – czy ten związek ma z nimi coś wspólnego? Okazuje się, że tak. W szczepionkach, oprócz właściwych substancji, czyli antygenów, znajduje się wiele związków pomocniczych. Polisorbat 80 pełni w nich funkcję stabilizującą. Dba o odpowiednią wytrzymałość szczepionki m.in. podczas transportu.

Najczęściej zadawane pytania

W czym jest polisorbat 80?

Polisorbat 80 można znaleźć w takich produktach jak, między innymi, żele pod prysznic, mleczka do demakijażu, kremy do pielęgnacji twarzy, balsamy do ciała, środki ochronne do opalania i po opalaniu i szampony.

Jakie są właściwości polisorbatu 80?

Substancja ta ma właściwości emulgujące, nadaje kosmetykom właściwą konsystencję, umożliwia powstawanie piany w środkach takich jak np. szampony. Ma także właściwości myjące i działa jak łagodny detergent.

Czy polisorbat 80 jest szkodliwy?

Polisorbat 80 jest bezpieczną substancją, jeśli stosuje się go zgodnie z przeznaczeniem. Nie powoduje alergii ani podrażnień, jednak należy zwracać uwagę na miejsca, na które się go aplikuje. Składnik ten wydziela bowiem toksyczny związek o nazwie dioksan, który może mieć działanie rakotwórcze.

Nie jest wskazane, aby produkty z tym składnikiem stosowały kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie należy go również podawać małym dzieciom.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/polysorbate-80

https://incibeauty.com/en/ingredients/10197-polysorbate-80



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia