PEG-40 Hydrogenated Castor Oil jest uwodornioną formą oleju rycynowego, którego dokładna nazwa brzmi – olej rycynowy polioksyetylenowany 40 molami tlenku etylenu. Nie przypomina go jednak, biorąc pod uwagę właściwości i działanie. Pod względem chemicznym substancja ta jest półstałą cieczą o żółtawym zabarwieniu, niekiedy bez żadnej barwy. Posiada charakterystyczny dla oleju zapach. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, a także w innych olejach.

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil – działanie

Substancja ta ma liczne właściwości. Między innymi:

  • jest bardzo dobrym emulgatorem – jej obecność zapewnia trwałe wymieszanie dwóch faz – wodnej i olejowej – w preparacie kosmetycznym;
  • jako związek powierzchniowo-czynny o niejonowym charakterze dobrze się sprawdza w detergentach, kosmetykach do mycia;
  • wzmacnia proces powstawania piany w produktach myjących;
  • stabilizuje i zapewnia trwałość emulsji;
  • umożliwia wprowadzenie do kosmetyku związków potencjalnie w nich nierozpuszczalnych, takich jak substancje zapachowe, olejki eteryczne, wyciągi roślinne;
  • delikatnie odtłuszcza skórę oraz oczyszcza z brudu i makijażu nagromadzonych w ciągu dnia;
  • wykorzystywana jest jako składnik zapachowy.

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil – zastosowanie w kosmetykach

W jakich preparatach kosmetycznych najczęściej można znaleźć PEG-40 Hydrogenated Castor Oil? Znajduje się:

  • w kosmetykach do makijażu;
  • w mleczkach do demakijażu i innych tego typu preparatach do mycia cery;
  • w balsamach do ciała;
  • w kremach do twarzy;
  • w kremach do dłoni;
  • w masłach do stóp;
  • w produktach do opalania;
  • w kosmetykach łagodzących po opalaniu;
  • w szamponach, odżywkach oraz maskach do włosów;
  • w preparatach do stylizacji włosów;
  • w farbach do włosów i innych produktach do ich koloryzacji;
  • w żelach do higieny intymnej;
  • w perfumach;
  • w wodach po goleniu;
  • w pomadkach ochronnych.

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil – bezpieczeństwo stosowania

Odpowiednie organizacje, które zajmują się badaniem poszczególnych surowców kosmetycznych, uznały, że PEG-40 Hydrogenated Castor Oil jest substancją bezpieczną. Nie ma określonych ograniczeń co do jego stosowania. 

Na pewno jednak nie jest to składnik polecany dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią, a także dla dzieci. Powodem jest możliwość zawierania przez PEG-40 Hydrogenated Castor Oil szkodliwego dioksanu.

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil – naturalny czy syntetyczny?

Sam olej rycynowy jest surowcem roślinnym, ma więc pochodzenie naturalne. PEG-40 Hydrogenated Castor Oil powstaje w wyniku chemicznych procesów utwardzania oleju. Można powiedzieć, że jest to substancja półsyntetyczna.

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil – wpływ na środowisko naturalne

Substancje występujące w poszczególnych kosmetykach nie są obojętne większości konsumentów. Stali się oni coraz bardziej świadomymi odbiorcami i skrupulatnie dobierają codzienne produkty do pielęgnacji. Niemały wpływ na podjęcie takich decyzji ma również działanie związków aktywnych na otaczającą przyrodę. PEG-40 Hydrogenated Castor Oil jest związkiem bardzo łatwo biodegradowalnym. Nie zagraża glebie, wodom oraz organizmom żywym.

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil – czy jest odpowiedni dla wegan?

Biorąc pod uwagę roślinne pochodzenie jednego z komponentów tej substancji, a także późniejsze procesy technologiczne – PEG-40 Hydrogenated Castor Oil jest substancją wegańską. Nie zawiera w sobie odzwierzęcych składników.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/peg-40-hydrogenated-castor-oil

https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-peg-hydrogenated-castor-oil.html