Ozokeryt to surowiec naturalny pozyskiwany z terenów m.in. Europy Wschodniej. Czysty przybiera formę czarnego ciała stałego o woskowatym charakterze. Jego twardość uzależniona jest od wieku – z biegiem czasu staje się mniej plastyczny. Po odpowiednim procesie oczyszczenia – rafinacji – jest biały lub żółty. 

Nie jest rozpuszczalny w wodzie. Bardzo dobrze rozpuszcza się natomiast w ropie naftowej. Wykorzystywany jest m.in. w branży kosmetycznej, gdzie można go zlokalizować na opakowaniach jako INCI: Ozokerite. Wyróżnia się bogatym składem w pierwiastki takie jak żelazo, siarka, potas, sód, a także oleje oraz naturalne żywice.

Ozokerite – działanie

Ozokerite wykazuje szereg właściwości, które wykorzystuje przemysł kosmetyczny:

  • odpowiada za prawidłową formę kosmetyków w sztyfcie – zapobiega ich wykruszaniu;
  • na powierzchni skóry oraz włosów pozostawia ochronną warstwę;
  • zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka, przez co wpływa na odpowiedni stopień nawilżenia;
  • decyduje o końcowej konsystencji preparatów pielęgnacyjnych;
  • chroni przed działaniem czynników zewnętrznych takich jak mróz, czy wiatr;
  • wykorzystywany jest w celu stabilizacji emulsji różnego rodzaju;
  • silnie natłuszcza i zmiękcza skórę oraz włosy;
  • może wykazywać właściwości przeciwzapalne, a także ściągające;
  • w kosmetykach pełni rolę zagęstnika.

Ozokerite – zastosowanie w kosmetyce

Ten wosk ziemny w kosmetyce znalazł wiele zastosowań. Najczęściej występuje w produktach takich jak:

  • kosmetyki do makijażu;
  • masła do ciała;
  • regenerujące kremy do stóp;
  • produkty do pielęgnacji twarzy (szczególnie suchej);
  • płyny do kąpieli;
  • mleczka do demakijażu;
  • kremy do dłoni;
  • maski i odżywki do włosów;
  • preparaty ochronne na końcówki włosów.

Ozokeryt wykorzystywany jest w salonach SPA, a także sanatoriach, podczas zabiegów pielęgnacyjnych na ciało.

Ozokerite – bezpieczeństwo stosowania

Składnik ten jest bezpieczny do stosowania w produktach do pielęgnacji ciała, twarzy oraz włosów. Przed dodaniem go do kosmetyku jest odpowiednio oczyszczany z toksyn. Nie powinien powodować stanów alergicznych. 

Ze względu na formę, w jakiej występuje, może być komedogenny. Co to oznacza? Ozokerite pozostawia na skórze tłustą powłokę, przez co nie sprawdzi się w przypadku cer trądzikowych z licznymi zmianami zapalnymi. Może spowodować pogorszenie ich stanu.

Nie ma konkretnych informacji na temat stosowania Ozokerite w kosmetykach przez kobiety w okresie ciąży, a także podczas karmienia piersią. 

Ozokerite – wpływ na środowisko naturalne

Składnik ten jest naturalną częścią przyrody. Nie działa na nią w sposób toksyczny. 

Ozokerite – naturalny czy syntetyczny?

Ozokeryt jest składnikiem naturalnym, mineralnym, powstającym z przetwarzania ropy naftowej. Obecnie praktykuje się wytwarzanie Ozokerytu jako mieszaniny wosków naturalnych z parafiną i innymi związkami mikrokrystalicznymi. Mają one pod każdym względem identyczne właściwości jak Ozokerite.

Ozokerite – czy jest odpowiedni dla wegan

Biorąc pod uwagę naturalne pochodzenie Ozokerite, zalicza się go do substancji wegańskich. Dla wegan to bardzo ważne, aby substancje, które mają w swoich kosmetykach, nie zawierały odzwierzęcych związków. Jak wiadomo, ozokeryt jest w jakimś stopniu przetworzoną ropą naftową, a proces jej pozyskiwania jest tematem kontrowersyjnym dla wegan. Z tego też powodu mogą oni odrzucić tę substancję.

https://incibeauty.com/en/ingredients/3840-ozokerite

https://cosmeticobs.com/en/ingredients/ozokerite-1249