Produkowany od setek lat olej z pestek dyni staje się coraz popularniejszy. Możliwość zastosowania go zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie czyni go wyjątkowo uniwersalnym produktem. Czy wiesz, jak cenna właściwości ma olej z dyni? Może być stosowany w kuchni, ale daje także bardzo dobre rezultaty, gdy jest wykorzystywany do pielęgnacji? Jakie to efekty? Sprawdź! Być może i ty przekonasz się do tej naturalnej substancji!

Olej z pestek dyni – właściwości

Omawiany w tekście olej wytłaczany jest na zimno z niełuskanych pestek dyni. W jego składzie znajduje się wiele substancji odżywczych, witamin i minerałów, niezbędnych dla zachowania zdrowia i pięknego wyglądu:

  • witaminy A, C, D, E oraz witaminy z grupy B;
  • żelazo;
  • potas;
  • fosfor;
  • fluor;
  • wapń;
  • selen;
  • barwniki karotenoidowe;
  • skwalen;
  • kwasy omega-6.

Olej z pestek dyni i efekty jego stosowania

Mnogość witamin i minerałów w oleju z pestek dyni sprawia, że może stać się on remedium na wiele problemów zdrowotnych. Efekty, jakie przynosi, to przede wszystkim:

  • wspieranie układu sercowo-naczyniowego;
  • działanie antyoksydacyjne;
  • zwalczanie pasożytów;
  • wspomaganie procesów regeneracyjnych;
  • nawilżanie.

Olej z dyni – zastosowanie

Olej z pestek dyni – właściwości lecznicze

Zwolennicy stosowania oleju z dyni w lecznictwie zwracają uwagę na wiele korzyści, jakie można dzięki niemu zyskać. Produkt może się sprawdzić przy:

  • alergiach i infekcjach dróg oddechowych;
  • stanach zapalnych dróg moczowych;
  • zaburzeniach w oddawaniu moczu;
  • zapobieganiu miażdżycy;
  • zapobieganiu stanom depresyjnym;
  • walce z pasożytami układu pokarmowego;
  • niewielkim przeroście prostaty;
  • zaburzeniach potencji.

Olej z pestek dyni w kosmetyce

Olej z pestek dyni na włosy

Olej z pestek dyni jest polecany w szczególności osobom chcącym zadbać o swoje włosy. Wcieranie go w końcówki sprawi, że będą mniej podatne na uszkodzenia i rozdwajanie się. Regularne stosowanie oleju na włosy sprawi, że staną się bardziej odporne na szkodliwe czynniki zewnętrzne i będą prezentować się znacznie korzystniej. Zmagasz się z osłabieniem i wypadaniem włosów? Wykonywanie masażu głowy przy użyciu olejku powinno ci pomóc.

Olej z dyni jest także polecany jako baza podczas olejowania. Będzie odpowiedni przede wszystkim do włosów wysoko- i średnioporowatych.

Olej z pestek dyni na twarz

Olej warto wykorzystać również w pielęgnacji skóry twarzy:

  • masaż twarzy pomoże odpowiednio nawilżyć cerę i nada jej zdrowy blask;
  • poprawia elastyczność skóry dojrzałej i pozwala spłycić zmarszczki;
  • łagodzi stany zapalne i podrażnienia potrądzikowe, zapewnia szybszą regenerację.

Olejek z pestek dyni w kuchni

Olej z pestek dyni ma specyficzny orzechowy smak i zapach. W kuchni stosuje się go wyłącznie na zimno. Wysoka temperatura eliminuje bowiem jego prozdrowotne właściwości.

Możesz go dodawać do różnych potraw:

  • sałatek;
  • surówek;
  • dressingów, a nawet deserów (słynny sernik wiedeński podawany jest właśnie z olejem z dyni).

Można go zjeść także z chlebem, białym serem lub jajkiem.

Trzeba go przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Pozostawiony w temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza szybko zjełczeje.

Olej z pestek dyni – przeciwwskazania

Choć olej z pestek dyni wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, nie każdy będzie mógł z nich skorzystać. Jest on niewskazany dla:

  • diabetyków;
  • osób z kamicą żółciową. 

Warto wspomnieć również o stosunku kwasów omega-6 do omega-3. Nie nadużywaj oleju w diecie, ponieważ może to być przyczyną stanów zapalnych.

Olej z pestek dyni – cena

Ile kosztuje ten uniwersalny produkt? Zazwyczaj za 500 ml zapłacisz ok. 25-30 zł. Niektóre oleje z dyni kosztują jednak nawet 100 zł.

Olejek z pestek dyni sprawdzi się nie tylko w pielęgnacji włosów (np. do olejowania). Działanie przeciwzmarszczkowe i nawilżające to kolejne zalety tego naturalnego tłuszczu roślinnego. Pomoże również osobom zmagającym się z trądzikiem. Co ważne, ma jeszcze szersze zastosowanie i możesz go wykorzystywać także w kuchni.