Oleje roślinne to w kosmetyce jedne z najczęściej wykorzystywanych substancji. Mogą pełnić funkcję dodatków, jednak większość nadaje się do samodzielnego użytku. Olej arachidowy to dość nieoczywisty produkt, o którym wiele osób zapomniało pod kątem pielęgnacji. Substancje, które w sobie zawiera, mogą doskonale uzupełnić tę codzienną lub okazjonalną dbałość o skórę. Zanim po niego sięgniesz, poznaj najważniejsze informacje na jego temat. 

Olej arachidowy – co to jest?

Orzeszki arachidowe (ziemne) były powszechnie znane już setki lat temu. Wiele plemion z obszaru Amazonii czy Chin wykorzystywało je m.in. do rytuałów pogrzebowych. Traktowano je też jak pożywienie. 

Obecnie olej arachidowy można znaleźć pod nazwą Arachis Chypogaea Oil. Jest to produkt, który wytwarza się z orzeszków ziemnych. Co ciekawe, tak naprawdę są to nasiona, ponieważ rosną pod ziemią. Wszędzie mówi się jednak o orzechach. 

Olej powstaje w wyniku tłoczenia na zimno lub z wykorzystaniem wysokiej temperatury. W związku z tym na rynku dostępne są różne oleje arachidowe – rafinowane lub nierafinowane.

Olej arachidowy – substancje aktywne

Skład oleju z orzeszków ziemnych jest dość bogaty, co przekłada się to na jego właściwości kosmetyczne i prozdrowotne. Znajdziesz w nim przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, stanowiące ponad 70% wszystkich związków. Ich przedstawicielami są kwasy omega-6 oraz omega-9. Inne substancje to:

  • kwas stearynowy;
  • witamina E;
  • fitosterole;
  • skwalen;
  • antyoksydanty.
Zobacz też:
Niacynamid – odkryj kosmetyczną moc witaminy B3!

Olej arachidowy – właściwości

Oleje z orzechów arachidowych mogą się od siebie różnić zapachem, konsystencją czy nawet kolorem. Wynika to przede wszystkim z różnych odmian surowca, ale także metody jego przetwarzania. Najczęściej można spotkać produkt o barwie żółtej, z silnie orzechowym aromatem. 

Olej z orzechów arachidowych – rodzaje

Na sklepowych półkach możesz znaleźć olej arachidowy w różnych wariantach. Dzieli się je na dwa główne rodzaje:

  • rafinowany
  • nierafinowany. 

Czy wiesz, co oznaczają te terminy? Produkt rafinowany jest całkowicie oczyszczony za sprawą wysokiej temperatury, którą wykorzystuje się podczas produkcji. Ma to swoje plusy i minusy. Metoda ta pozwala pozbyć się potencjalnych zanieczyszczeń czy szkodliwych substancji. Niestety równocześnie zmniejsza zawartość tych korzystnych dla zdrowia i urody. Olej nierafinowany może z kolei wywołać podrażnienia i zmiany alergiczne, gdyż bywają w nim być obecne związki toksyczne.

Działanie kosmetyczne oleju z orzeszków ziemnych

Naturalny olej arachidowy nie należy do najpopularniejszych olejów, jakie można spotkać w produktach kosmetycznych. Został wyparty przez inne, na przykład arganowy czy klasyczną oliwę z oliwek. Czy słusznie? Olej z orzeszków ziemnych ma właściwości pielęgnacyjne. Przede wszystkim:

  • jest silnym emolientem – pozostawia na powierzchni skóry tłustą warstwę;
  • ma zdolność do silnego nawilżenia skóry, zapobiega utracie wody;
  • natłuszcza i pomaga odbudować ochronną warstwę lipidową;
  • wyraźnie zmiękcza naskórek;
  • odżywia włosy, pozostawiając je miękkimi i błyszczącymi;
  • korzystnie wpływa na stan skóry głowy.

Kto powinien uwzględnić olej arachidowy w pielęgnacji?

Oleje roślinne mają świetne właściwości i działanie, jednak nie nadają się dla każdego. Ten pozyskany z orzeszków arachidowych sprawdzi się przede wszystkim w przypadku:

  • wysuszonego naskórka;
  • egzemy;
  • łuszczycy;
  • suchych i zniszczonych włosów;
  • spierzchniętych ust;
  • cery dojrzałej;
  • pielęgnacji dzieci i niemowląt.

Ze względu na jego tłustą formę nie powinny po niego sięgać osoby borykające się z problematyczną skórą trądzikową z licznymi stanami zapalnymi.

Zobacz też:
Puder transparentny – kiedy się go stosuje?

Olej arachidowy dla zdrowia

Wykorzystanie w kuchni oleju arachidowego ma korzystny wpływ na zdrowie. Produkt wspomaga pracę niektórych układów oraz zapobiega pojawianiu się części schorzeń. Za główne prozdrowotne działania oleju z orzeszków ziemnych uważa się:

  • obniżenie złego cholesterolu;
  • zapobieganie chorobom serca oraz naczyń;
  • zmniejsza skłonność do pojawienia się cukrzycy typu 2;
  • wspomaganie pracy układu pokarmowego;
  • wspieranie profilaktyki antynowotworowej.

Olej z orzeszków ziemnych – zastosowanie w kosmetyce

Olej z orzechów arachidowych można znaleźć w niektórych produktach na drogeryjnej półce. Pojawia się przede wszystkim w:

  • balsamach do ciała;
  • kosmetykach do pielęgnacji włosów;
  • kremach do twarzy;
  • balsamach do dłoni czy stóp. 

Z jego pomocą można wzbogacić działanie dawno zapomnianego i niekoniecznie sprawdzonego preparatu pielęgnacyjnego. Innym sposobem jest przygotowanie własnego kosmetyku, którego olej arachidowy będzie ważnym składnikiem. Sprawdź, jakie działanie ten rodzaj oleju wykazuje w poszczególnych preparatach pielęgnacyjnych.

Domowe kosmetyki do włosów

Domowe kosmetyki do włosów są niezwykle skuteczne i łatwe w przygotowaniu. Zapytaj babci i mamy, jak dawniej wykorzystywano ich potencjał. Najwyższy czas do nich powrócić!

Olej arachidowy możesz stosować jako środek do olejowania. W takim przypadku lekko zwilż włosy, a następnie nałóż na nie olej tak, aby pokrył całą ich powierzchnię. Po kilku godzinach zemulguj go odżywką i pozwól włosom wyschnąć. Możesz też wykonać z jego pomocą odżywczą maskę do włosów. Zmieszaj jedno żółtko z kilkoma łyżkami oleju arachidowego oraz naftą kosmetyczną. Nałóż miksturę na długość włosów, ale także na skalp, i pozostaw na 20 minut. Następnie spłucz i umyj włosy szamponem.

Peeling do ciała

Domowy peeling do ciała jest często nieporównywalnie lepszy od tego drogeryjnego. Możesz od razu przygotować większą ilość i przechowywać go w lodówce. W Internecie znajdziesz wiele przepisów. Najpopularniejszy stał się peeling kawowy, który możesz wzbogacić olejem arachidowym i wybranym olejkiem eterycznym lub przyprawami. Aby go przygotować, wymieszaj: 

  • cukier;
  • fusy z kawy;
  • kilka łyżek oleju z orzeszków ziemnych;
  • olejek pomarańczowy;
  • cynamon.
Zobacz też:
Kwas stearynowy – właściwości i zastosowanie w kosmetykach

Tak przygotowaną pastą masuj skórę raz w tygodniu, aby zobaczyć efekty. 

Doskonały produkt do masażu

Olej arachidowy jest świetnym olejem bazowym do masażu. Może być wykorzystywany samodzielnie lub w połączeniu z innymi naturalnymi olejkami. Wykorzystują go największe ośrodki odnowy biologicznej. Ty możesz go już dziś zastosować w domowym zaciszu. 

Gdzie kupić olej arachidowy?

Olej arachidowy znajdziesz w większości sklepów spożywczych. Do celów kosmetycznych zaleca się wybranie nierafinowanego, z wyższą zawartością substancji aktywnych. Warto poszukać sklepów ekologicznych, które specjalizują się w tego typu produktach. Będziesz mieć wówczas pewność co do jego oryginalności, ale także odpowiedniego przechowywania. Zakup drogą internetową to obecnie najpopularniejszy sposób, często pozwalający na oszczędności. Wybieraj w tym celu tylko sprawdzone sklepy.

Olej arachidowy – cena

Cena olejku z orzeszków ziemnych zależy od jego rodzaju oraz pojemności. Za 250 ml dobrej jakości produktu musisz zapłacić średnio od 20 zł. To opłacalny zakup, jeśli weźmiesz pod uwagę wysoką wydajność produktu.

Olej arachidowy – o tym pamiętaj!

Orzeszki ziemne, z których wytwarza się olej arachidowy, należą do jednych z najsilniejszych alergenów. Są w stanie wywołać wstrząs anafilaktyczny, co oznacza, że w najgorszym przypadku ich spożycie albo aplikacja mogą skończyć się śmiercią. W Internecie powstało wiele mitów na temat pielęgnacji, która wykorzystuje olejek z orzeszków ziemnych. Musisz wiedzieć, że prawidłowo wyprodukowany olej arachidowy nie będzie powodował alergii. Wynika to z faktu, że w tym procesie usuwane są z niego odpowiedzialne za to białka.

Olej arachidowy to ciekawy produkt do pielęgnacji. Warto mieć go na uwadze, jeśli poszukujesz sprawdzonego środka nawilżającego o naturalnym pochodzeniu.

Powiązane artykuły:
Zobacz też:
Olej rzepakowy – jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych i jego zastosowanie w pielęgnacji