Polidimetylosiloksan (INCI: dimethicone) należy do grupy silikonów, które od lat są stosowane w branży kosmetycznej. Charakteryzuje się dużą cząsteczką, która nie wnika w głąb skóry. Jest emolientem tzw. suchym.

Dimethicone – działanie

Z racji tego, że Dimethicone należy do silikonów, jego działanie jest ściśle określone. Jego obecność wpływa przede wszystkim na odczucia sensoryczne podczas aplikacji danego preparatu – łatwiej się rozsmarowuje, daje efekt jedwabistości i gładkości. Polidimetylosiloksan wytwarza na skórze lub włosach nieprzepuszczalny film ochronny (okluzję). Ogranicza parowanie wody z naskórka, przez co przyczynia się do odpowiedniego nawilżenia skóry. Sam w sobie nie jest składnikiem aktywnym. Jego inne działanie to ograniczenie wytwarzania piany przez dany kosmetyk. Wpływa również na lepkość produktu, odpowiednio ją zmniejszając. 

Dimethicone – zastosowanie w kosmetykach

Zastosowanie silikonów w branży kosmetycznej jest tematem mocno kontrowersyjnym. Ma on zarówno swoich zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników. Oto produkty, w których można znaleźć Dimethicone.

  • Produkty do makijażu, wszelkiego rodzaju podkłady, kremowe cienie, szminki. Silikon ten ułatwia ich aplikację, dając efekt jedwabistego wykończenia, odpornego na działanie wysokiej temperatury oraz wilgoć.
  • Bazy pod makijaż.
  • Kremy do twarzy – obecność polidimetylosiloksanu ułatwia aplikację oraz przyczynia się do zwiększenia nawilżenia skóry. Chroni przed czynnikami zewnętrznymi, mrozem lub wiatrem. Sprawia, że zmarszczki stają się mniej widoczne.
  • Szampony do włosów – silikon ten nadaje miękkość włosom, wygładza.
  • Maski i odżywki do włosów z dodatkiem tej substancji silnie wygładzają i nabłyszczają. Jako że odżywki mają z nimi dłuższy kontakt niż szampon, tworzą warstwę ochronną (emolient).
  • Produkty zabezpieczające końcówki włosów przed zniszczeniem. To ochrona przed wysoką temperaturą suszarki, zniszczeniami mechanicznymi.
  • Balsamy do ciała, szczególnie te do zadań specjalnych. Silnie wygładzające i rozświetlające.
  • Kremy do dłoni nadające skórze jedwabistość i gładkość. Działają ochronnie.
Zobacz też:
Dicaprylyl Carbonate (węglan dioktylu) – co to jest?

Dimethicone – bezpieczeństwo stosowania

Wiele organizacji światowych uznało Dimethicone za składnik bezpieczny do stosowania w produktach pielęgnacyjnych. Mówi się, że może wykazywać znikome działanie drażniące. Warto pamiętać, że silikony z reguły posiadają właściwości komedogenne. Co to oznacza? Tworząc ochronny film na skórze, sprawiają, że nie ma ona czym oddychać. Fakt ten może powodować namnażanie się beztlenowych bakterii oraz pojawienie się wyprysków. Składnik ten nie jest polecany dla cer trądzikowych.

Dimethicone ma dużą cząsteczkę, która nie penetruje w głąb skóry, do krwiobiegu. W ciąży i w okresie karmienia piersią produkty z tym składnikiem mogą być stosowane. Zaleca się jednak ostrożność, ponieważ skóra w tym czasie może być nadwrażliwa.

Dimethicone – naturalny czy syntetyczny?

Dla celów przemysłowych polidimetylosiloksan powstaje podczas syntezy krzemu wraz z tlenem. Jest substancją syntetyczną.

Dimethicone – wpływ na środowisko

Wpływ polidimetylosiloksanu na środowisko naturalne nie został do końca poznany. Najnowsze badania wspominają o złym działaniu silikonu na środowisko wodne, do którego może się dostać. Porównuje się go do mikroplastiku.

Dimethicone – czy jest odpowiedni dla wegan?

Silikon Dimethicone jest odpowiedni do stosowania przez wegan. Nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. 

Inne – ciekawostki

Dimethicone ma zdolność do nadbudowywania się na skórze i włosach. Trzeba pamiętać o regularnym, silniejszym oczyszczaniu. W innym wypadku składniki aktywne aplikowane w innych preparatach będą mieć utrudnioną drogę przenikania, a przez to – będą działać mniej efektywnie.

Bibliografia:
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/dimethicone
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/dimethicone