Decyl Glucoside (glukozyd decylowy) – jakie działanie ma ten składnik kosmetyków?

Decyl Glucoside to nic innego jak glukozyd decylowy. Składnik ten jest znany przede wszystkim miłośnikom naturalnej pielęgnacji. Może być stosowany w preparatach oznaczonych certyfikatem Ecocert. 

Biorąc pod uwagę właściwości chemiczne, substancja ta ma charakter niejonowego środka powierzchniowo czynnego. Z reguły pełni rolę naturalnego detergentu. To ciecz o lekko żółtym zabarwieniu. 

Decyl Glucoside – działanie składnika kosmetyków

Glukozyd decylowy ma właściwości, które wpływają na jego użytek w kosmetykach. Substancja ta:

  • pełni rolę emulgatora – pomaga tworzyć emulsje, czyli takie formacje, w których dochodzi do zmieszania roztworu wodnego z olejowym. Dba o ich odpowiednią formę przez cały okres stosowania;
  • działa delikatnie oczyszczająco, jest detergentem;
  • nie narusza ochronnej warstwy lipidowej skóry;
  • dobrze współpracuje z innymi detergentami zawartymi w danym produkcie myjącym, zmniejszając przy tym ich działanie drażniące. Jest dobrze tolerowany przez skórę i nie powoduje podrażnień;
  • zwiększa jakość piany, która staje się bardziej stabilna;
  • wpływa na lepkość kosmetyków, zwiększając ją.

Decyl Glucoside – zastosowanie w kosmetykach

decyl glucoside zastosowanie w kosmetykach

Substancja ta jest często spotykana w preparatach pielęgnacyjnych i stosowana w kosmetykach myjących. Zawierają ją:

  • szampony;
  • mydła w płynie;
  • żele pod prysznic;
  • preparaty do mycia ciała;
  • płyny do higieny intymnej;
  • płyny do kąpieli;
  • produkty do pielęgnacji twarzy;
  • balsamy do ciała;
  • kremy do stóp oraz dłoni;
  • żele do mycia twarzy;
  • płyny i mleczka do demakijażu;
  • preparaty do koloryzacji włosów;
  • kosmetyki do makijażu;
  • płyny micelarne;
  • szampony oraz preparaty do mycia i pielęgnacji skóry dziecięcej.

Decyl Glucoside – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem

Glukozyd decylowy w kosmetykach należy on do związków bezpiecznych. Może być jednak stosowany w odpowiednich stężeniach:

  • w produktach do spłukiwania – 0,3-33%,
  • w produktach bez spłukiwania – 0,002-2%.

Nie wykazuje on działania drażniącego, nie jest potencjalnym alergenem. Może być używany przez kobiety w okresie ciąży oraz dodawany do kosmetyków dla najmłodszych. 

W związku z tym, że glukozyd decylowy zwiększa drogę przenikania innych składników, które nie zawsze są bezpieczne w takiej formie, producenci muszą się mieć na baczności. Takie związki aktywne mogą bowiem podrażniać skórę i powodować alergie, zwłaszcza jeśli nie są przebadane pod kątem przenikania.

Glukozyd decylowy – naturalny czy syntetyczny?

decyl glucoside zasotosowanie w kosmetykach

Glukozyd decylowy pozyskuje się z alkoholi tłuszczowych, pochodzących z oleju kokosowego oraz z glukozy. Ta ostatnia najczęściej bierze się z kukurydzy. Wszelkich szczegółowych informacji na ten temat zawsze należy zaczerpnąć bezpośrednio u producenta danego produktu.

Glukozyd – wpływ na środowisko

Glukozyd decylowy jest bezpieczny dla naszej planety. Badania sugerują, że jest łatwo biodegradowalny. Nie zagraża wodom oraz glebom, do których mógłby się przedostać. Fakt ten został doceniony przez konsumentów dbających o ekologię.

Decyl Glucoside – czy jest wegański?

Substancja ta jest w 100% wegańska. Pochodzi z oleju kokosowego oraz kukurydzy, czyli z roślin. Nie zawiera w sobie związków odzwierzęcych, a jej pozyskiwanie jest zgodne z etyką wegan. 

Decyl Glucoside – ciekawostki

Obecność glukozydu decylowego w produktach myjących jest dobrą alternatywą dla silnie drażniących substancji powierzchniowo czynnych. W kosmetykach dostępnych w drogeriach na szeroką skalę stosuje się SLS i tym podobne związki. Dobranie odpowiedniego detergentu jest bardzo ważne w codziennej pielęgnacji. Zbyt silny będzie działał niekorzystnie na skórę, zmywając z niej ochronną warstwę lipidową. Skład kosmetyków zawsze warto sprawdzać, czytając zunifikowane etykiety INCI na opakowaniach.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/decyl-glucoside

https://incibeauty.com/en/ingredients/8027-decyl-glucoside



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia