Citronellol (INCI: Citronellol) jest organicznym związkiem chemicznym. Należy do grupy alkoholi alifatycznych. Charakteryzuje się przyjemnym kwiatowym zapachem (kwiatowym, różanym), który uzależniony jest od jego stężenia. Naturalnie występuje w olejkach eterycznych, np. różanym lub geraniowym. Jest cieczą. Nie posiada barwy. Nie rozpuszcza się w wodzie, ale bardzo dobrze rozpuszcza się w innych alkoholach, takich jak etanol. 

Citronellol – działanie

  • Citronellol jest przede wszystkim substancją zapachową, może tworzyć kompozycje z innymi aromatami.
  • Maskuje nieprzyjemne zapachy innych substancji w kosmetyku lub np. zapach potu.

Citronellol – zastosowanie w kosmetykach

Citronellol w kosmetykach jest stosowane przede wszystkim tam, gdzie pożądany jest zapach. Jest tani i łatwy w produkcji, co również skłania branżę kosmetyczną, aby po niego sięgać.

Produkty, w których można znaleźć Citronellol:

  • kremy do twarzy
  • balsamy, mleczka do pielęgnacji ciała
  • żele pod prysznic
  • płyny, kule, sole do kąpieli
  • perfumy i wody toaletowe
  • preparaty do masażu
  • produkty do mycia i pielęgnacji skóry głowy oraz włosów
  • kremy do dłoni i stóp
  • dezodoranty, antyperspiranty
  • żele, pianki do oczyszczania skóry twarzy
  • toniki do różnego rodzaju skór
  • maski do twarzy i ciała
  • pianki do golenia i preparaty po goleniu.

Citronellol – bezpieczeństwo stosowania

W ogólnym rozumieniu Citronellol jest uznany jako składnik bezpieczny. Został dopuszczony do stosowania w branży kosmetycznej pod pewnymi ograniczeniami. Jego zawartość w kosmetykach przeznaczonych do spłukiwania musi zostać wykazana w składzie INCI, jeżeli przekracza 0,01%, natomiast w tych pozostających na skórze – 0,001%. Światowe organizacje uznały Citronellol za potencjalny składnik wywołujący odczyny alergiczne. 

Zobacz też:
Citric Acid (kwas cytrynowy) – co to jest?

W przypadku kobiet w ciąży nie ma jednoznacznych zaleceń, aby Citronellol nie mógł być stosowany. Jest to jednak substancja zapachowa, która może uczulać. W okresie ciąży skóra się zmienia i jest bardziej podatna na podrażnienia. Należy zatem unikać takich składników.

Citronellol – naturalny czy syntetyczny?

Ten związek zapachowy naturalnie występuje w wielu roślinach, z których powstają olejki eteryczne – melisie, róży czy trawie cytrynowej. Jest on uzyskiwany w wyniku destylacji wybranych części roślin parą wodną.

Citronellol – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu tej substancji na środowisko naturalne.

Citronellol – czy jest odpowiedni dla wegan?

Składnik, jakim jest Citronellol, został dopuszczony do stosowania w preparatach wegańskich. Jego pozyskiwanie jest zgodne z etyką wegan – nie uczestniczą w nim substancje pochodzenia zwierzęcego. 

Inne – ciekawostki

Citronellol jest związkiem, który z łatwością ulega utlenianiu. Badania dowodzą, że to niekoniecznie sama substancja powoduje odczyny alergiczne, tylko właśnie te, które powstają podczas procesu utleniania. Warto wiedzieć, że z reguły wszystkie substancje zapachowe w produktach kosmetycznych są uważane za główne alergeny – tak samo jak barwniki i (czasami) konserwanty.

Do najczęstszych objawów niewłaściwego działania Citronellolu na skórę zaliczamy alergię kontaktową. Objawia się w miejscu aplikacji. Spożyty produkt zawierający ten składnik podrażnia błony śluzowe żołądka, może powodować mdłości i biegunkę. Działa drażniąco również na gardło i jamę ustną. 

Bibliografia:
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/citronellol
https://incibeauty.com/en/ingredients/19435-citronellol