Surowce pochodzące z ropy naftowej mają swój ogromny udział w procesie produkcji kosmetyków. Jedną z takich substancji, tuż obok popularnej parafiny, jest krystaliczny wosk mineralny. Jak sama nazwa wskazuje, przybiera on formę oleistą – wosku. Może być bezbarwny lub lekko biały. Nie wyróżnia się żadnym charakterystycznym zapachem. 

Składnik ten nie rozpuszcza się w wodzie, za to dobrze radzi sobie w organicznych rozpuszczalnikach. Występuje w formie twardych, plastycznych granulek. W preparatach kosmetycznych można go zlokalizować na etykiecie jako INCI: Cera Microcristallina.

Cera Microcristallina – działanie

Cera Microcristallina ma określone właściwości:

  • pełni rolę tłustego emolientu – pozostawia na skórze wyczuwalny film ochronny;
  • zapobiega utracie wody z naskórka, co daje działanie pośrednio nawilżające;
  • chroni przed działaniem czynników zewnętrznych takich jak mróz, wiatr, klimatyzacja;
  • zmiękcza i wygładza włosy, nadaje im połysk;
  • dba o odpowiednią konsystencję preparatu kosmetycznego, scala wszystkie jego komponenty;
  • ułatwia aplikację oraz rozprowadzanie kosmetyku na skórze;
  • wpływa na lepkość preparatu, zwiększając ją;
  • zapobiega kruszeniu się kosmetyków do makijażu.

Cera Microcristallina – zastosowanie w kosmetykach

Cera Microcristallina w kosmetykach znalazła bardzo szerokie zastosowania. Najczęściej jednak można ją znaleźć w:

  • balsamach do ciała;
  • kremach do twarzy;
  • specjalistycznych produktach ochronnych (np. na zimowe dni);
  • płynach do kąpieli;
  • peelingach;
  • kremach do dłoni;
  • maściach do stóp;
  • produktach do masażu;
  • odżywkach oraz maskach do pielęgnacji włosów;
  • preparatach do makijażu takich jak cienie, pudry, bronzery, róże.

Cera Microcristallina – bezpieczeństwo stosowania

Ta substancja mineralna została bardzo dobrze i szczegółowo przebadana jako surowiec w kosmetykach. Nie istnieją żadne szczególne ograniczenia co do jej stosowania. Wosk mikrokrystaliczny jest bardzo dokładnie oczyszczony z ewentualnych substancji toksycznych. Nie wykazuje działania uczulającego. Nie powinien również podrażniać.

Cera Microcristallina, ze względu na to, że jest woskiem o tłustym charakterze, może działać komedogennie. Oznacza to, że osoby ze skórą problematyczną i trądzikową powinny unikać tego składnika. Zbyt częste stosowanie kosmetyków zawierających Cera Microcristallina może powodować nadmierne wysuszenie, a także zatykanie porów, skutkujące zmianami zapalnymi.

Nie ma odgórnych przeciwwskazań co do stosowania produktów z woskiem mikrokrystalicznym przez kobiety w ciąży.

Cera Microcristallina – naturalny czy syntetyczny?

Wosk mikrokrystaliczny pozyskiwany jest z ropy naftowej. To substancja pochodzenia mineralnego.

Cera Microcristallina – wpływ na środowisko naturalne

Ochrona naszego środowiska jest ważnym aspektem życia. Tak niewielkie rzeczy, jak wybór właściwych kosmetyków z dobrym składem, nie są obojętne naturze. Wosk mikrokrystaliczny jest trwałą, stabilną substancją. Nie wykazuje szkodliwego działania dla przyrody i organizmów w niej bytujących. 

Jedyną rzeczą, która może budzić zastrzeżenie, jest surowiec, z którego Cera Microcristallina jest pozyskiwana. Mowa oczywiście o ropie naftowej. Wiadomo, jak niekorzystnie wpływa ona na faunę i florę wód.

Cera Microcristallina – czy jest odpowiednia dla wegan?

Jako składnik mineralny, nie zawierający żadnych odzwierzęcych substancji, Cera Microcristallina może być stosowana przez wegan.

Cera Microcristallina – ciekawostki

Wosk mikrokrystaliczny wykorzystywany jest także podczas produkcji różnego rodzaju świec, a także w farmacji i branży spożywczej.

https://incibeauty.com/en/ingredients/15664-cera-microcristallina

https://cosmetics.specialchem.com/inci/microcristallina-cera