Krokosz barwierski należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Na początku występował głównie w Egipcie, Indiach. Dopiero później znalazł się na polskiej ziemi. Należy do rodziny astrowatych. Charakteryzuje się kwiatami o intensywnej, żółto-pomarańczowej barwie. Łodygi mogą wyrastać na ponad metr wysokości. Okres kwitnienia krokosza przypada na okres od lipca do jesieni. 

Zastosowanie Carthamus Tinctorius tyczy się przede wszystkim medycyny naturalnej, kosmetyki, a także branży spożywczej.

Carthamus Tinctorius – działanie

Działanie krokosza barwierskiego zależy od tego, w jakiej jest on formie. Może występować jako olej i ekstrakt. Jest dostępny też w formie naparu, którego jednak nie wykorzystuje się w kosmetyce.

Olej z krokosza barwierskiego:

  • jest źródłem NNKT, głównie oleju linolowego; oprócz tego zawiera cenne witaminy E, A, K;
  • to emolient; pomimo tego, nie pozostawia na skórze tłustej, nieprzyjemnej warstwy charakterystycznej dla tego typu produktów;
  • bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej jako olej szybkoschnący; działa przeciwzapalnie;
  • reguluje pracę gruczołów łojowych, a co za tym idzie – wydzielanie sebum;
  • odżywia i dodaje wigoru szarej, zmęczonej i dojrzałej cerze;
  • wpływa na stopień nawilżenia skóry, ogranicza odparowywanie wody;
  • pomaga odbudować naruszoną barierę ochronną skóry;
  • jest dobrze tolerowany przez cery wrażliwe, naczyniowe, a także może być nakładany na delikatną okolicę oka.

Ekstrakt z krokosza barwierskiego:

  • zawiera barwniki, glikozydy, olejki eteryczne;
  • jest bogaty w substancje antyoksydacyjne – spowalnia procesy starzenia się skóry, hamuje działanie wolnych rodników;
  • przyspiesza gojenie stanów zapalnych skóry;
  • może pełnić rolę substancji barwiącej produkt kosmetyczny, często stosowany do makijażu.

Carthamus Tinctorius – zastosowanie w kosmetykach

Krokosz barwierski może mieć bardzo szerokie i zróżnicowane zastosowanie w produktach pielęgnacyjnych. Olej i ekstrakty najczęściej można znaleźć w:

  • szamponach;
  • maskach i odżywkach do włosów;
  • kremach do twarzy;
  • balsamach do ciała;
  • produktach do kąpieli;
  • mydłach;
  • peelingach;
  • kremach do stóp;
  • serach przeciwstarzeniowych;
  • preparatach po opalaniu.

Carthamus Tinctorius – bezpieczeństwo stosowania

Carthamus Tinctorius jest bezpieczny do stosowania w preparatach kosmetycznych. Nie zalicza się go do surowców potencjalnie uczulających oraz komedogennych. Nie pogarsza stanu cery trądzikowej.

Kosmetyki z krokoszem barwierskim mogą być używane przez kobiety w okresie ciąży tylko zewnętrznie. W przeciwnym razie wywołują skurcze macicy.

Carthamus Tinctorius – naturalny czy syntetyczny?

Krokosz barwierski to roślina, zatem olej i ekstrakt z niego uzyskane mają pochodzenie naturalne. Nasiona krokosza barwierskiego niezbędne są to wytworzenia oleju, zazwyczaj metodą tłoczenia. Kwiaty natomiast są źródłem późniejszych ekstraktów.

Carthamus Tinctorius – wpływ na środowisko naturalne

Roślina ta nie wpływa niekorzystnie na naturalne środowisko. Jest jego mieszkańcem.

Carthamus Tinctorius – czy jest odpowiedni dla wegan?

Olej oraz ekstrakt z krokosza barwierskiego są w 100% wegańskie, roślinne. 

Carthamus Tinctorius – ciekawostki

Medycyna naturalna to dziedzina, w której krokosz barwierski doskonale się odnalazł. Stosuje się w niej głównie napary. Pobudzają one perystaltykę jelit, dobrze działają na układ krwionośny i pokarmowy, wspomagają walkę z chorobami cywilizacyjnymi takimi jak cukrzyca. Z tego powodu uprawa krokosza barwierskiego jest obecnie często prowadzona.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/carthamus-tinctorius-safflower-seed-oil-0

https://cosmetics.specialchem.com/inci/carthamus-tinctorius-flower-extract