Węglan wapnia to nieorganiczny związek chemiczny, który jest wykorzystywany w wielu branżach. Przyjmuje postać białego proszku rozpuszczalnego w wodzie o odpowiedniej temperaturze. W kosmetykach pełni szereg różnych funkcji. Można go znaleźć na etykiecie jako INCI: Calcium Carbonate.

Calcium Carbonate- działanie

Węglan wapnia jest powszechnie wykorzystywany w kosmetyce. Wynika to z jego właściwości, podobnych do tych wykazywanych przez dwutlenek tytanu. Jak działa Calcium Carbonate? Przede wszystkim:

  • barwi kosmetyki na biało – jest wówczas ujęty w spisie składników jako CI 77220;
  • ma właściwości higroskopijne, co oznacza, że potrafi wiązać wodę. Cechę tę wykorzystuje się w celu absorbcji nadmiernie wydzielanego sebum;
  • rozjaśnia i bardzo dobrze kryje, dlatego sprawdza się w produktach do makijażu;
  • działa matująco;
  • reguluje pH produktów kosmetycznych;
  • powoduje zmętnienie bezbarwnych preparatów;
  • jest wykorzystywany jako składnik zwiększający objętość kosmetyku, wypełniający go;
  • ma właściwości ścierające.

Calcium Carbonate – zastosowanie w kosmetykach

W jakich produktach można najczęściej znaleźć węglan wapnia? Oto dwie najczęstsze grupy:

  • mineralne kosmetyki do makijażu, takie jak pudry, podkłady, cienie, róże czy bronzery. Dzięki właściwościom matującym i kryjącym cieszy się dużą popularnością w preparatach skierowanych do cery trądzikowej i problematycznej;
  • produkty do higieny jamy ustnej – głównie pasty – gdzie działa jako środek polerujący.

Calcium Carbonate – bezpieczeństwo stosowania

Świadomość konsumentów na temat bezpieczeństwa składników zawartych w produktach pielęgnacyjnych stale rośnie. To bardzo ważne, ponieważ liczba substancji jest ogromna, a ich oddziaływanie różne. Nie wszystkie składniki kosmetyczne są korzystne dla zdrowia, z czego należy sobie zdać sprawę. Skutki mogą być widoczne po wielu latach.

Calcium Carbonate jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach. Nie powoduje alergii ani podrażnień. Dobrze sprawdza się w przypadku cery trądzikowej. Nie wykazuje działania komedogennego. Stosowany w nadmiarze na suchej i odwodnionej cerze może lekko wysuszać. 

Węglan wapnia to substancja mineralna, która może być stosowana przez kobiety w okresie ciąży.

Calcium Carbonate – naturalny czy syntetyczny?

Calcium Carbonate ma pochodzenie naturalne. Jest składnikiem występującym w skałach, np. w dolomicie, oraz w minerałach takich jak kalcyt. Pod względem chemicznym związek ten jest solą pochodzącą z wapnia oraz kwasu węglowego.

Calcium Carbonate – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu węglanu wapnia na środowisko naturalne.

Calcium Carbonate – czy jest wegański?

Czym są wegańskie składniki zawarte w kosmetykach? Należą do nich wszystkie substancje, które nie zawierają związków odzwierzęcych. Dodatkowo weganie zwracają szczególną uwagę na sam proces pozyskiwania składników kosmetyków, który powinien być zgodny z ich etyką. Calcium Carbonate jest substancją mineralną i w 100% wegańską.

Calcium Carbonate – ciekawostki

Nie tylko w kosmetykach, a również w innych branżach węglan wapnia zyskał popularność. Przede wszystkim warto wspomnieć o farmacji, gdzie pełni on rolę jednego z najczęściej stosowanych suplementów. Przyjmuje się go doustnie, aby wzmocnić kości po złamaniach oraz zapobiegawczo przeciw osteoporozie.

Calcium Carbonate znalazł zastosowanie również w takich gałęziach gospodarki jak:

  • przemysł hutniczy;
  • budownictwo;
  • produkcja porcelany;
  • produkcja papierosów;
  • przemysł spożywczy.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/calcium-carbonate

https://incibeauty.com/en/ingredients/16413-calcium-carbonate