Pod tą tajemniczą nazwą kryje się oleista ciecz, a dokładniej – ester alkoholi tłuszczowych oraz kwasu benzoesowego. W skład tej substancji wchodzą wspomniane alkohole, takie jak trójdecylowy, mirystylowy, laurylowy, pentadecylowy. 

Biorąc pod uwagę właściwości chemiczne składnika, jest on oleistą cieczą. Nie ma charakterystycznego zapachu, jest praktycznie bezwonny. C12-15 Alkyl Benzoate nie ma koloru. Bardzo dobrze rozpuszcza się w innych tłuszczach. Ze względu na swoje właściwości znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. 

C12-15 Alkyl Benzoate – działanie

C12-15 Alkyl Benzoate ma następujące właściwości:

  • jest wykorzystywanu jako emolient dodawany do kosmetyków; tworzy na powierzchni skóry ochronny film. Ma on suchy charakter, więc nie jest uciążliwy dla konsumentów;
  • zapobiega utracie nadmiernej ilości wody z naskórka, ogranicza TEWL, czyli przeznaskórkową utratę wody;
  • jest bardzo dobrym konserwantem i zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych;
  • wpływa na trwałość preparatu kosmetycznego;
  • zapobiega namnażaniu bakterii w produkcie, co często jest efektem codziennej aplikacji za pomocą palca, z brakiem sterylności;
  • zmiękcza skórę oraz włosy, pozostawiając jedwabiste wykończenie;
  • pełni rolę emulgatora, który umożliwia powstawanie różnego rodzaju emulsji; pomaga trwale połączyć fazę olejową i wodną w kosmetyku;
  • ułatwia aplikację;
  • działa przeciwbakteryjnie;
  • może być wykorzystywany jako rozpuszczalnik dla innych substancji.

C12-15 Alkyl Benzoate – zastosowanie w kosmetyce

Substancja ta, ze względu na wiele różnorodnych właściwości, dodawana jest do szerokiej gamy kosmetyków. Szczególnie można ją znaleźć w:

  • kosmetykach z filtrami UV;
  • mleczkach do demakijażu;
  • kremach do twarzy;
  • peelingach do ciała;
  • produktach złuszczających do twarzy;
  • balsamach do ciała;
  • żelach pod prysznic;
  • preparatach do mycia twarzy;
  • maściach do stóp;
  • kremach do dłoni;
  • szamponach;
  • maskach i odżywkach do włosów;
  • kosmetykach do makijażu;
  • produktach do depilacji;
  • kosmetyki dla dzieci i niemowląt.
Zobacz też:
Dicaprylyl Carbonate (węglan dioktylu) – co to jest?

C12-15 Alkyl Benzoate – bezpieczeństwo stosowania

C12-15 Alkyl Benzoate jest uznany za substancję bezpieczną do stosowania zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Mimo swego oleistego charakteru nie działa komedogennie. Nie pogarsza stanu cery skłonnej do zanieczyszczeń i zapychania. Nie zalicza się do potencjalnych alergenów. Może być bezpiecznie stosowany przez kobiety w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią. 

C12-15 Alkyl Benzoate – wpływ na środowisko naturalne

Obecnie nie odnotowano negatywnego wpływu C12-15 Alkyl Benzoate na środowisko naturalne. Jest składnikiem, który nie zalega w glebach. Nie stanowi zagrożenia dla organizmów wodnych.

C12-15 Alkyl Benzoate – naturalny czy syntetyczny?

Substancja ta pozyskiwana jest syntetycznie na szeroką skalę. Poszczególne komponenty, które wchodzą w jej skład i biorą udział w procesie wytwarzania, mogą mieć różne pochodzenie – roślinne lub zwierzęce, a także sztuczne. Kwas benzoesowy najczęściej pochodzi z owoców i warzyw, takich jak żurawina, jabłka, goździki, suszone śliwki.

C12-15 Alkyl Benzoate – czy jest odpowiedni dla wegan

W przypadku C12-15 Alkyl Benzoate szczegółowych informacje należy szukać na opakowaniu lub bezpośrednio u producenta danego kosmetyku. Jak wyżej wspomniano, istnieje opcja zawartości związku odzwierzęcego – ale jest niewielka. 

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/c12-15-alkyl-benzoate

https://thedermreview.com/c12-15-alkyl-benzoate/