Kwas etanowy, nazywany potocznie octowym, w składzie INCI oznaczony jest jako Acetic Acid. To związek należący do chemii organicznej – kwas karboksylowy. Może przybierać różne nazwy, na co wpływa stężenie, w jakim się znajduje. Ten o małej ilości, używany przez większość z nas w kuchni, nosi nazwę octu spożywczego. Substancja ta jest cieczą o specyficznym, wręcz drażniącym aromacie. Nie ma koloru. Wyróżnia się higroskopijnością. Kwas etanowy wykorzystuje się w wielu dziedzinach – spożywczej, farmaceutycznej, kosmetycznej oraz w warunkach domowych.

Acetic Acid – działanie

  • Acetic Acid jest związkiem higroskopijnym, co oznacza, że posiada zdolność do pochłaniania wilgoci z otoczenia.
  • Reguluje pH preparatów kosmetycznych.
  • Wpływa na wydłużenie trwałości kosmetyków.
  • Wyróżnia się działaniem bakterio– i grzybobójczym.
  • Jest substancją silnie oczyszczającą.
  • Może rozjaśniać delikatne przebarwienia i wygładzać powierzchowne blizny.
  • Dzięki niskiemu pH ma niebagatelny wpływ na wygląd włosów – domyka łuski, co sprawia, że włosy błyszczą się i wyglądają na zdrowsze.
  • Maskuje inne, niekoniecznie przyjemne zapachy w kosmetyku.
  • Działa przeciwzapalnie i zapobiega namnażaniu bakterii.
  • Wykazuje działanie przeciwłupieżowe, ogranicza nadmierną produkcję łoju.

Acetic Acid – zastosowanie w kosmetykach

Acetic Acid w kosmetykach pełni szereg funkcji. Nie występuje tam jako substancja w 100% czysta, zawsze rozcieńczona. W jakich produktach można znaleźć kwas etanowy?

  • Gotowych płukankach do włosów
  • Produktach trychologicznych, przeciwłupieżowych
  • Preparatach skierowanych do cery trądzikowej
  • Kosmetykach ujędrniających i wygładzających do ciała
  • Kremach, serach do twarzy
  • Kremach na blizny i rozstępy
  • Preparatach na przebarwienia pozapalne
  • Peelingach do twarzy oraz ciała
  • Kosmetykach do pielęgnacji dzieci
Zobacz też:
Paraffinum Liquidum (parafina, olej mineralny) – co to jest?

Acetic Acid – bezpieczeństwo stosowania

Światowe organizacje zajmujące się badaniami nad bezpieczeństwem substancji w kosmetykach uznały Acetic Acid za bezpieczny. Jego czysta forma działa drażniąco, jednak w takiej postaci nie używa się go w przemyśle kosmetycznym. Zawsze jest rozcieńczony.

Kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią mogą stosować produkty zawierające kwas octowy. Zawsze jednak zaleca się ostrożność. Acetic Acid nie powoduje alergii ani nie jest komedogenny.

Acetic Acid – naturalny czy syntetyczny?

Substancja, o której mowa, może powstawać na wiele sposobów. Naturalnie można ją pozyskać na drodze fermentacji octowej etanolu. Taki kwas octowy najczęściej wykorzystywany jest do celów spożywczych. Na skalę przemysłową Acetic Acid można uzyskać na drodze reakcji takiej jak np. utlenianie butanu czy karbonylowanie metanolu.

Acetic Acid – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu kwasu octowego na środowisko naturalne.

Acetic Acid – czy jest odpowiedni dla wegan?

Kwas octowy jest substancją, której w produktach pielęgnacyjnych mogą używać weganie. Nie zawiera bowiem w sobie związków pochodzenia zwierzęcego.

Inne – ciekawostki

Kwas octowy jest powszechnie stosowanym preparatem w przemyśle spożywczym. Dodaje się go m.in. do sera, chleba, jogurtów, sosów, czy produktów marynowanych. Na etykiecie można go znaleźć jako E260. W gospodarstwie domowym nadal odgrywa bardzo ważną rolę, w szczególności u osób nie lubiących sztucznych detergentów – mowa oczywiście o klasycznym occie. Jest substancją nr 1 podczas porządków, przydaje się głównie w walce z kamieniem na armaturze lub w czajniku.

Bibliografia:
https://incibeauty.com/en/ingredients/19519-acetic-acid
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/acetic-acid