Triethanolamine (trietanoloamina, trójetanoloamina) – jakie działanie ma ten składnik?

Substancja powierzchniowo-czynna, należąca do grupy etanoloamin. Jest bezbarwną, gęstą cieczą o oleistym charakterze. Jej zapach porównuje się do aromatu amoniaku lub ryby. W temperaturze ok. 15 stopni zaczyna krzepnąć. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. 

Triethanolamine – działanie

  1. Triethanolamine stosuje się głównie do regulacji pH produktów kosmetycznych. Cieszy się w tym aspekcie ogromną popularnością, ponieważ już niewielkie stężenie skutecznie wpływa na pH.
  2. Z chemicznego punktu widzenia ma zasadowy charakter.
  3. Posiada właściwości zmiękczające i nawilżające.
  4. Bierze udział w wielu reakcjach chemicznych.
  5. Posiada zdolność nadawania materiałom cech nieprzemakalności oraz nieprzepuszczalności dla dymu.
  6. Substancja o właściwościach powierzchniowo-czynnych.
  7. Może pełnić rolę emulgatora w produktach kosmetycznych.

Triethanolamine – zastosowanie w kosmetykach

Amina, jaką jest trójetanoloamina, jest wykorzystywana zazwyczaj w preparatach zmywalnych. Najczęściej w różnego rodzaju farbach do włosów. Głównie nadaje tego typu produktom odpowiednie, pożądane przez producenta pH. Mimo że składnik ten może wykazywać działanie nawilżające, raczej nie stosuje się go w tym celu (jako substancję aktywną). Z tego też powodu nie jest o tym związku zbyt głośno – jego obecność nie oddziałuje bezpośrednio na skórę i nie przynosi jej korzyści.

W jakich produktach kosmetycznych można znaleźć Triethanolamine?

  • Szampony różnego rodzaju
  • Mydła w płynie
  • Żele pod prysznic
  • Kremy do twarzy i ciała
  • Sera i eliksiry
  • Produkty do makijażu takie jak tusz do rzęs, kredki i eyelinery
  • Bazy pod makijaż
  • Preparaty do golenia

Triethanolamine – bezpieczeństwo stosowania produktów do ciała z tym składnikiem

W ogólnym rozumieniu trójetanoloamina została uznana w kosmetykach za produkt bezpieczny. Wprowadzone zostały jednak zasady, na jakich może być stosowana. W preparatach niespłukiwanych, pozostających na skórze, stężenie Triethanolamine może wynieść maksymalnie 2,5%, w spłukiwanych – do 5%. Jest to składnik na tyle aktywny, że zazwyczaj jego dodatek nawet nie oscyluje w granicach 1%. Kolejną ważną kwestią jest czystość samej substancji. Ponadto nie może być niższa niż 99%.

Zobacz też:  Propylene glycol (glikol propylenowy) – właściwości składnika kosmetyków

Istnieje także wiele sprzecznych badań na temat stuprocentowego bezpieczeństwa czystej trójetanoloaminy. Uznano, że wraz z innymi związkami może mieć ona działanie kancerogenne. Przeprowadzone na szczurach eksperymenty wyraźnie zwiększyły u nich guzy. Nie jest to zatem związek polecany do użytku w kosmetykach dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Triethanolamine – naturalna czy syntetyczna?

Trójetanoloamina jest substancją pozyskiwaną syntetycznie. To produkt reakcji wodnego roztworu amoniaku z tlenkiem etylenu. 

Triethanolamine – wpływ na środowisko

Nie odnotowano szczególnych informacji o wpływie na środowisko naturalne trójetanoloaminy.

Triethanolamine – czy weganie mogą ją stosować?

Trietanoloamina jest składnikiem odpowiednim dla wegan, zgodnym z ich etyką. Nie zawiera w swoim składzie substancji pochodzenia zwierzęcego. 

Inne – ciekawostki

Trójetanoloamina jest wykorzystywana nie tylko w branży kosmetycznej, ale także w innych dziedzinach. Dodaje się ją do detergentów (chemia gospodarcza), jest też obecna w chemii samochodowej. Uczestniczy również w procesach obróbki metali.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/triethanolamine

https://thedermreview.com/triethanolamine/



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Komentarze

  1. Z naturalnym ph organizmu nie ma żartów dlatego ufam producentom swoich kosmetyków którzy dostosowują je dla mnie. Dobrze jest wiedzieć co jednak zostaje pakowane do pojemniczków i sprzedawane klientom.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia