SLS i jego pochodne należą do licznej grupy składników wykorzystywanych w preparatach myjących, czyli detergentach. Wbrew pozorom są jednymi z najbardziej przebadanych związków. Sodium Myreth Sulfate to anionowa substancja o charakterze powierzchniowo czynnym. Sama jego budowa jest złożona. Sodium Myreth Sulfate z łatwością rozpuszcza się w wodzie.

Sodium Myreth Sulfate – działanie

Wiesz, co to jest Sodium Myreth Sulfate. Dowiedz się teraz, jakie ma właściwości:

  • wspomaga wytwarzanie piany w produktach myjących;
  • umożliwia dokładne zmycie z powierzchni skóry nagromadzonych zanieczyszczeń;
  • posiada właściwości emulgujące – ułatwia połączenie składników w produkcie;
  • jest dość silnym odtłuszczaczem.

Sodium Lauryl Sulfate vs Sodium Myreth Sulfate vs Sodium Laureth Sulfate – jaka jest różnica? Najpopularniejszy z nich – SLS – jest naturalny, jednak najbardziej drażniący. SLES wykazuje podobną moc działania. Sodium Myreth Sulfate jest wśród nich związkiem najłagodniejszym – jeśli w ogóle można tak powiedzieć o pochodnych SLS.

Sodium Myreth Sulfate – zastosowanie w kosmetykach

Sodium Myreth Sulfate jest wykorzystywanych w takich kosmetykach jak:

  • produkty do mycia twarzy (żele, pianki);
  • płyny do mycia ciała;
  • mydła;
  • szampony różnego rodzaju;
  • płyny do kąpieli.

Sodium Myreth Sulfate – bezpieczeństwo stosowania

Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo stosowania preparatów z Sodium Myreth Sulfate, jest on ogólnie substancją nietoksyczną. Warto wiedzieć, że w danym kosmetyku myjącym występuje wiele związków, które mają za zadanie zrównoważyć ewentualne podrażnienia wywoływane m.in. przez ten związek chemiczny. 

Zobacz też:
Glycine Soja Oil (olej sojowy) – co to jest?

Sodium Myreth Sulfate może powodować wydzielanie szkodliwego dioksanu. Nie dodaje się jej do kosmetyków przeznaczonych do wrażliwej okolicy oczu jamy ustnej. Sodium Myreth Sulfate może powodować alergie skórne oraz podrażnienia.

Sodium Myreth Sulfate nie może być stosowany w okresie ciąży oraz u małych dzieci.

Sodium Myreth Sulfate – naturalny czy syntetyczny?

Sodium Myreth Sulfate jest substancją pozyskiwaną drogą syntetyczną. 

Sodium Myreth Sulfate – wpływ na środowisko

Proces wytwarzania substancji w trakcie produkcji kosmetyków może nie być obojętny dla środowiska. Warto zwrócić na to uwagę przy wyborze codziennych produktów. Sodium Myreth Sulfate jest detergentem, zatem z łatwością może przedostawać się do wód. Na tę chwilę jednak nie odnotowano szkodliwego działania tej substancji na środowisko naturalne.

Czy Sodium Myreth Sulfate jest odpowiedni dla wegan?

Sodium Myreth Sulfate pozyskuje się z kwasu mirystynowego. To substancja, która ma pochodzenie roślinne – znajduje się w kokosie. Może zatem uznać SMS za bezpieczny do stosowania przez wegan, którzy nie akceptują odzwierzęcych związków w kosmetykach pielęgnacyjnych.

Sodium Myreth Sulfate – ciekawostki

Obecność detergentów w produktach myjących jest konieczna, jeśli mają zadziałać intensywnie, oczyszczająco i pozbyć się nagromadzonych zanieczyszczeń. Rynek oferuje wiele różnych substancji powierzchniowo czynnych o łagodniejszym działaniu. 

Warto również pamiętać, że w kosmetyku znaczenie mają wszystkie substancje, które wzajemnie uzupełniają swoje działanie, a nie tylko pojedyncze z nich. Często, tak jest w przypadku SLS i jego pochodnych, w produkcie pojawiają się składniki renatłuszczające, łagodzące działania niepożądane.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sodium-myreth-sulfate
https://incibeauty.com/en/ingredients/5955-sodium-myreth-sulfate