Sodium Cocoyl Glutamate (sól sodowa kwasów tłuszczowych oleju kokosowego i kwasu glutaminowego) – co to jest?

Pełna nazwa Sodium Cocoyl Glutamate jest długa i mówi wiele o tej substancji. Składnik ten ma naturalne pochodzenie. Dzięki odpowiednim właściwościom znalazł zastosowanie w kosmetyce, również w produktach naturalnych. 

Sodium Cocoyl Glutamate – działanie

Warto wiedzieć, jakie działanie ma Sodium Cocoyl Glutamate:

  • jest substancją o właściwościach powierzchniowo czynnych;
  • jako detergent, charakteryzuje się niezwykle łagodnym działaniem oczyszczającym;
  • przyczynia się do powstania piany;
  • jest dobrze tolerowany przez skórę, w odróżnieniu do innych detergentów;
  • umożliwia usunięcie brudu i tłuszczu z powierzchni skóry oraz włosów;
  • nie narusza bariery lipidowej skóry, a więc nie powoduje zbyt dużego odtłuszczenia, które jest niekorzystne.

Sodium Cocoyl Glutamate – zastosowanie w kosmetyce

Detergenty, dzięki określonym właściwościom i działaniu, można znaleźć w wybranych kosmetykach. Sodium Cocoyl Glutamate najczęściej znajduje się w:

  • szamponach;
  • mydłach w płynie;
  • produktach do mycia twarzy;
  • preparatach do demakijażu;
  • żelach pod prysznic;
  • płynach do kąpieli;
  • produktach do higieny intymnej;
  • kosmetykach naturalnych oraz przeznaczonych dla najmłodszych.

Sodium Cocoyl Glutamate – bezpieczeństwo stosowania

Detergenty to w kosmetyce rozległy i czasami bardzo kontrowersyjny temat. Produkty, które je zawierają, towarzyszą nam codziennie, a nawet kilka razy dziennie. Warto więc zwracać uwagę na to, by były jak najłagodniejsze dla skóry. Oczywiście, składniki te nie mogą być toksyczne – są odpowiednio przebadane. W innym przypadku nie zostałyby dopuszczone do stosowania. 

Sodium Cocoyl Glutamate jest bezpieczny do użytku w kosmetykach, zgodnie z jego przeznaczeniem. Należy do łagodnych detergentów, ma też naturalne pochodzenie. Jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę. Nie zalicza się go do potencjalnych alergenów. Nie odtłuszcza zbyt mocno, co jest dobrą wiadomością, bo nadmierne odtłuszczenie skóry może przyczyniać się do powstawania dermatoz o różnym podłożu. 

Zobacz też:  Zinc Oxide (tlenek cynku) – działanie, cechy, bezpieczeństwo

Składnik ten nie działa komedogennie. Jest odpowiedni dla cer tłustych, problematycznych, podatnych na powstawanie zanieczyszczeń, a w konsekwencji – stanów zapalnych.

Sól sodowa kwasów tłuszczowych oleju kokosowego i kwasu glutaminowego może być stosowana przez skóry dość wymagające, również w czasie ciąży oraz w okresie karmienia piersią. 

Sodium Cocoyl Glutamate – wpływ na środowisko naturalne

Na tę chwilę nie odnotowano negatywnego działania Sodium Cocoyl Glutamate na środowisko naturalne. Nie jest toksyczny dla wody oraz gleby, do której mógłby trafić. Ten aspekt jest bardzo ważny, niestety nadal pomijany przez wielu ludzi. Trzeba powiedzieć jasno, że dobór preparatów pielęgnacyjnych do codziennego stosowania nie jest obojętny dla środowiska.

Sodium Cocoyl Glutamate – naturalny czy syntetyczny?

Sodium Cocoyl Glutamate ma pochodzenie naturalne. W jego powstawaniu biorą udział alkohole tłuszczowe z oleju kokosowego oraz kwas glutaminowy.

Sodium Cocoyl Glutamate – czy jest odpowiedni dla wegan?

Jako składnik, który ma pochodzenie roślinne – z oleju kokosowego – jest w 100% wegański. Nie zawiera w sobie innych, odzwierzęcych substancji, które nie są akceptowane przez tę grupę konsumentów. Weganie są niezwykle świadomi, jeśli chodzi o wybór kosmetyków

Sodium Cocoyl Glutamate – ciekawostki

Wiesz już, co to jest Sodium Cocoyl Glutamate. Warto wiedzieć, że stanowi on dobrą alternatywę dla silnie wysuszających i odtłuszczających detergentów. 

https://incibeauty.com/en/ingredients/4721-sodium-cocoyl-glutamate

https://cosmetics.specialchem.com/inci/sodium-cocoyl-glutamate



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia