Pullulan zaliczany jest do grupy polisacharydów (węglowodanów). Nie ma barwy ani żadnego charakterystycznego zapachu oraz smaku. Na opakowaniach kosmetyków nosi tę samą nazwę; można go z łatwością zlokalizować jako INCI: Pullulan.

Pullulan – działanie

Wiesz, co to jest Pullulan – sprawdź teraz, jakie ma właściwości:

  • pełni funkcję nawilżającą – po aplikacji pozostawia na skórze film, który zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka (ogranicza TEWL);
  • chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych;
  • przyspiesza regenerację skóry, a w szczególności gojenie się różnego rodzaju ran, otarć i podrażnień;
  • może pełnić rolę filtra ochronnego przed promieniowaniem UV, wykazuje jednak fotoprotekcję na niewielkim i niewystarczającym poziomie;
  • bardzo dobrze sprawdza się w przypadku cery dojrzałej, z oznakami starzenia;
  • pełni rolę antyoksydacyjną, hamując działanie toksyczne wolnych rodników;
  • ma właściwości przeciwzapalne.

Pullulan – zastosowanie w kosmetykach

Pullulan może występować przede wszystkim w:

  • kremach do codziennego stosowania;
  • eliksirach przeciwzmarszczkowych;
  • tonikach;
  • esencjach oraz kremach łagodzących;
  • balsamach do ciała;
  • produktach po opalaniu;
  • szamponach;
  • odżywkach i maskach do włosów;
  • peelingach do ciała;
  • produktach złuszczających do twarzy;
  • kremach do dłoni;
  • płynach pod prysznic;
  • preparatach do demakijażu.

Pullulan – bezpieczeństwo stosowania

Jako naturalna substancja bezzapachowa Pullulan jest bezpieczny stosowania w produktach kosmetycznych. Rewelacyjnie sprawdza się w przypadku cer wrażliwych i alergicznych, sam w sobie jest bardzo delikatnym związkiem aktywnym. Nie wywołuje podrażnień oraz uczuleń. Nie działa komedogennie. Oznacza to, że może być bezpiecznie stosowany przez osoby z problemem trądzikowym, a jego obecność nie pogarsza stanu skóry.

Pullulan może być stosowany przez kobiety w ciąży, a także w okresie karmienia piersią.

Pullulan – naturalny czy syntetyczny?

Pullulan to związek naturalny. Jest wynikiem procesu fermentacji grzybów z rodziny Aureobasidium Pullulans. Powstaje ze skrobi, jednak, jako końcowy produkt, nie zawiera jej w składzie.

Pullulan – czy jest odpowiedni dla wegan?

Weganie nie akceptują w kosmetykach pielęgnacyjnych żadnych substancji odzwierzęcych. Oczywiście, bardzo istotny jest dla nich sam proces ich powstawania – musi przebiegać zgodnie z odpowiednimi normami oraz być etyczny. Pullulan można zaliczyć do składników 100% wegańskich. Powstaje z grzybów o nazwie Aureobasidium Pullulans.

Wpływ Pullulanu na środowisko naturalne

Konsumenci bardzo uważnie podchodzą do wyboru produktów na podstawie ich składu. Zaczęli zwracać nie tylko uwagę na bezpośrednie działanie, ale także wpływ poszczególnych związków na środowisko. Pullulan jest składnikiem łatwo biodegradowalnym. Nie zanieczyszcza gleb oraz wód. Nie działa toksycznie na organizmy żywe.

Pullulan – ciekawostki

Czy dostępny jest pullulan w kapsułkach? Otóż tak – jako ich składnik znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Stanowi jedną z substancji, z których zbudowana jest kapsułka. Pullulan w tej formie ma wiele zalet, których brakuje innym substancjom o podobnych właściwościach. Oprócz tego, że jest wegański, nie zawiera skrobi oraz glutenu. Idealnie sprawdza się dla bardziej wymagających konsumentów z różnymi dolegliwościami, nietolerancjami oraz alergiami. Dodatkowo, wykazuje działanie prebiotyczne. 

Pullulan dodawany jest też do produktów spożywczych jako E1204.

https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/pullulan

https://cosmetics.specialchem.com/inci/pullulan