Polysorbate 20 – jakie właściwości i zastosowanie ma ten składnik?

Polysorbate 20 (inna nazwa to: Polioksyetylenowane 20 molami tlenku etylenu estry tłuszczowe sorbitanu) należy do nowoczesnych składników pozyskanych dzięki rozwojowi technologii oraz wiedzy. Powstaje na bazie oleju kokosowego. Może mieć kolor żółty aż do odcienia brązu oraz specyficzny dla tego związku zapach. Istotne jest pH Polysorbate 20 – musi wynosić ok. 5,5-7. W przeciwnym razie substancja nie ma żadnych wartości, rozpada się. Jest dobrze rozpuszczalna w wodzie.

Polysorbate 20 – działanie substancji tłuszczowej

Polysorbate 20 wykazuje łagodne działanie, biorąc pod uwagę właściwości innych, podobnych substancji tego rodzaju. 

  1. Jest świetnym emulgatorem. Łączy w produkcie kosmetycznym frakcje olejowe i wodne.
  2. Nadaje produktom odpowiednią konsystencję, przyjemniejszą i łatwiejsza w użytku. Estetyczniejszą również dla oka.
  3. Polysorbate 20 jest substancją, która pomaga umieścić w danym produkcie takie związki, które w normalnych warunkach nie miałyby szans rozpuścić się w środowisku wodnym. Należą do nich np. emulsje, aromaty, olejki eteryczne.
  4. Jest substancją należącą do tych powierzchniowo czynnych, działa oczyszczająco.

Polysorbate 20 – zastosowanie w kosmetykach

Ta nowoczesna substancja bez problemu znalazła zastosowanie w wielu kosmetykach. Są to:

  • wszelkiego rodzaju spraye, mgiełki do twarzy oraz ciała
  • wody toaletowe (delikatne mgiełki)
  • balsamy do ciała
  • kremy do twarzy różnego rodzaju
  • sera, olejki, eliksiry do twarzy
  • toniki do twarzy
  • kosmetyki ochronne z filtrami UV
  • płyny do higieny intymnej
  • kolorowe produkty do makijażu
  • mleczka do demakijażu
  • produkty do golenia
  • szampony i maski do pielęgnacji włosów.

Polysorbate 20 – bezpieczeństwo stosowania produktów z tym składnikiem

Z grupy wszystkich Polysorbate Polysorbate 20 wykazuje najłagodniejsze działanie. Polysorbate 20 w kosmetykach został uznany za związek bezpieczny do stosowania bez większych ograniczeń. Ilość, jaką zwykle się stosuje, wynosi maksymalnie do 20%. Składnik nie wykazuje działania komedogennego oraz nie jest potencjalnym alergenem.

W Internecie krążą informacje na temat toksyczności Polysorbate 20. Trzeba pamiętać, że bardzo ważne jest, z jakich surowców został pozyskany. Takiej wiedzy należy zawsze zasięgnąć bezpośrednio u producenta kosmetyku. Mówi się, że może być nie do końca dobrze oczyszczony i zawierać toksyczne związki takie jak kwas mrówkowy czy formaldehyd. Nie poleca się produktów z Polysorbate 20 dla najmłodszych, a w przypadku kobiet w ciąży bezpieczeństwo stosowania nie jest do końca ustalone. Sugeruje się ostrożność.

Polysorbate 20 – naturalny czy syntetyczny?

Można uznać Polysorbate 20 za związek półsyntetyczny. W procesie jego wytwarzania używa się naturalnego oleju kokosowego wraz z tlenkiem etylenu. O szczegółowe informacje należy pytać producentów danych produktów.

Polysorbate 20 – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Polysorbate 20 na środowisko naturalne.

Polysorbate 20 – czy jest odpowiedni dla wegan?

Weganie nie akceptują substancji, które pochodzą od zwierząt. Biorąc ten fakt pod uwagę, Polysorbate 20 jest składnikiem zgodnym z ich etyką i mogą go stosować.

Inne – ciekawostki

Związki, do których należy Polysorbate 20, ogólnie są wykorzystywane jako emulgatory i substancje stabilizujące kosmetyk. Jeden z nich, którego powinno się unikać, to Polysorbate 80. Wpływa niekorzystnie na skórę, a konkretniej na dobre bakterie, na niej bytujące.

Bibliografia

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/polysorbate-20

https://thedermreview.com/polysorbate-20/



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Komentarze

  1. Dziękuję za naprawdę wyczerpujące informacje. Często spotykam się z polysorbatem 20 w składach kosmetyków, których używam i zawsze zastanawiałam się, czy jest bezpieczny. Na szczęście okazuje się być łagodny dla skóry.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia