Właściwości olejku lawendowego były znane ludzkości od wieków. Korzystały z nich głównie koronowane głowy i arystokracja, traktując go przede wszystkim jako dodatek do perfum. Za piękny zapach olejku odpowiadają linalol i octan linalilu. Dlaczego olejek lawendowy nadal cieszy się popularnością? To przede wszystkim zasługa jego właściwości. Poznaj je już teraz, czytając nasz tekst!

Efekty stosowania olejku lawendowego 

Opisywany przez nas naturalny produkt działa wieloaspektowo. Przede wszystkim:

  • pomaga wyciszyć organizm – można używać olejku lawendowego na sen; 
  • ma działanie moczopędne;
  • pobudza trawienie;
  • działa przeciwgrzybiczo;
  • działa antyoksydacyjnie dzięki zawartym w składzie fitosterolom i flawonoidom;
  • ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne (odpowiadają za to garbniki);
  • działa rozluźniająco (to efekt kumaryny zawartej w olejku).

Olejek lawendowy – zastosowanie

Zastosowanie olejku z lawendy może być bardzo różnorodne. Jego liczne właściwości pomagają uporać się z rozmaitymi problemami natury zdrowotnej i estetycznej. 

Olejek lawendowy – zastosowanie lecznicze

Eteryczny olejek lawendowy jest bardzo często stosowany w medycynie naturalnej. Chociaż jego pełne działanie na ludzki organizm nie jest jeszcze znane, wiele wskazuje, że użytkowanie olejku może znacząco poprawić funkcjonowanie organizmu. 

Olejek lawendowy w aromaterapii

Ze względu na swój niezwykły zapach olejek lawendowy jest bardzo popularnym składnikiem aromaterapii. Dodanie kilku kropel do kąpieli, kominka lub nawilżacza powietrza może przynieść wiele pozytywnych efektów. Z właściwości olejku lawendowego powinny skorzystać osoby doświadczające obniżenia nastroju i żyjące w silnym napięciu. Aromat substancji pomaga się wyciszyć i zrelaksować po wyjątkowo stresującym dniu. Wieczorne skorzystanie z aromaterapii może pomóc także tym, którzy mają trudności z zasypianiem. 

Olejek z lawendy na ból

Olejek lawendowy znany jest z właściwości przeciwbólowych. Poleca się go osobom, które cierpią z powodu nawracających migren, bólów mięśni i skurczów menstruacyjnych. Olejek można wdychać lub nakładać na skórę (w formie okładów albo jako dodatek do peelingu czy balsamu). 

Olejek lawendowy – problemy skórne

Olejek z lawendy pozwala także zwalczać niektóre problemy skórne. Można go stosować w przypadku:

  • łuszczycy;
  • grzybicy;
  • trądziku;
  • poparzeń słonecznych. 

Wystarczy rozprowadzić kilka kropelek olejku i delikatnie wmasować w skórę. 

Olejek lawendowy na twarz

Olejek lawendowy pomaga w walce z problemami natury dermatologicznej, ale świetnie sprawdza się również jako kosmetyk do codziennej pielęgnacji cery. To jeden z olejków eterycznych, które można stosować na twarz bezpośrednio. 

Mimo że poleca się go szczególnie w przypadku cery trądzikowej (doskonale radzi sobie z regulowaniem wydzielania sebum i wypryskami), z jego właściwości mogą korzystać także osoby o skórze mieszanej lub tłustej. 

Olejek lawendowy na zmarszczki

Olejek lawendowy jest kosmetykiem, który doskonale redukuje zmarszczki. Ponadto, jego działanie antyoksydacyjne spowalnia proces powstawania kolejnych bruzdek. Skóra poddana pielęgnacji olejkiem staje się wygładzona i pełna młodzieńczego blasku.

Kosmetyk wzmacnia także naturalną barierę ochronną cery. Poprawia również koloryt i ogólny wygląd skóry twarzy.

Jak zrobić olejek z lawendy?

Wonny olejek z lawendy możesz kupić w sklepie zielarskim lub drogerii, ale warto przygotować go samodzielnie w domu. Chociaż jest to zadanie czasochłonne i wymaga pewnej dawki cierpliwości, możesz się go podjąć. Taki olejek spodoba się w szczególności osobom, które chcą uzyskać w pełni naturalny kosmetyk.

Do przygotowania olejku będą potrzebne:

  • zielone pędy i suszone kwiaty lawendy;
  • witamina E (może być także gliceryna);
  • słoik;
  • olej lub oliwa;
  • butelka z ciemnego szkła. 

Najlepiej, jeśli wybrany olej będzie bezwonny, aby jego zapach nie kłócił się z aromatem lawendy. Wszystkie naczynia powinny być dokładnie zdezynfekowane.

  1. Posiekaj lawendę.
  2. Wrzuć kwiaty oraz pędy do słoika.
  3. Zalej lawendę olejem/oliwą.
  4. Dodaj witaminę E lub glicerynę – dzięki niej olej nie zjełczeje.
  5. Zatkaj słoik i wstrząśnij.
  6. Przykryj słoik ściereczką i pozostaw w nasłonecznionym miejscu na 7 dni. 
  7. Po upływie tygodnia przelej zawartość słoika do buteleczki z ciemnego szkła.
  8. Przygotowany olejek przechowuj w chłodnym miejscu do 6 miesięcy.

Olejek lawendowy – cena

Nie każdy ma cierpliwość i chęć, by samodzielnie przygotować olejek lawendowy. Ile kosztuje gotowy produkt? Wszystko zależy od tego, gdzie został wyprodukowany, jakie zawiera dodatki i jaka jest pojemność opakowania. Cena, jaką trzeba zapłacić za dostępne na rynku eteryczne olejki lawendowe, waha się od 5 do nawet 40 złotych. Koszt jest przeważnie znacznie wyższy w przypadku olejków w pełni naturalnych, bez syntetycznych dodatków.

Olejek lawendowy możesz wykorzystać nie tylko w aromaterapii, lecz również do walki z problemami skórnymi i zmarszczkami. Ten naturalny produkt warto przygotować samodzielnie, jeśli masz trochę czasu. Nasza receptura powinna ci ułatwić zadanie!