Kumaryna to substancja chemiczna należąca do grupy tzw. laktonów – lakton kwasu o-hydroksycynamonowego. Ze względu na stan skupienia jest ciałem stałym, występuje w formie kryształów. Nie posiada zdolności rozpuszczania się w wodzie, natomiast świetnie radzi sobie w olejach oraz etanolu. 

Kumaryna charakteryzuje się specyficznym zapachem, który może zmieniać się w zależności od stężenia, w jakim występuje – od delikatnej wanilii po aromat siana lub trawy. Na etykiecie kosmetyków zostanie zlokalizowana jako INCI: Coumarin.

Coumarin – działanie

Jakie funkcje w produktach kosmetycznych spełnia kumaryna? Oto niektóre z nich:

  • dodanie aromatu – jest stosowana jako substancja zapachowa;
  • usuwanie nieprzyjemnej woni innych dodatków w kosmetyku;
  • współtworzenie kompozycji zapachowych wraz z innymi składnikami.

Coumarin – zastosowanie w kosmetykach

Składniki zapachowe w produktach pielęgnacyjnych to temat, na który można dyskutować godzinami. Są niezbędne czy należy je całkowicie pominąć? Kumaryna w kosmetykach występuje wszędzie tam, gdzie pożądany jest przyjemny aromat, który umili codzienne rytuały. Można ją znaleźć w:

  • kremach pielęgnacyjnych do twarzy, różnego rodzaju;
  • serach, olejkach do twarzy;
  • kremach do dłoni;
  • kremach do stóp;
  • mleczkach i balsamach do ciała;
  • perfumach, mgiełkach i wodach toaletowych;
  • produktach do golenia oraz po goleniu;
  • szamponach;
  • odżywkach i maskach do włosów;
  • preparatach do kąpieli;
  • kosmetykach do opalania.

Określony zapach w kosmetykach przyciąga znaczną część konsumentów. Jest jednym z czynników, które decydują o zakupie. Dla wielu osób to jedyny argument stanowiący o nabyciu nowego produktu pielęgnacyjnego. Producenci doskonale zdają sobie z tego sprawę i dbają o przyjemny zapach kosmetyków.

Coumarin – bezpieczeństwo stosowania

Czym jest bezpieczeństwo danej substancji? Czy producent może zagwarantować, że dany związek nie będzie podrażniał? W tym celu niezależne światowe organizacje dokładnie badają każdy składnik, który może wystąpić w produkcie kosmetycznym. Określają zakres bezpiecznych stężeń oraz rodzaj preparatów, w jakich może być użyty.

Zobacz też:
Centaurea Cyanus (chaber bławatek) – co to jest?

Kumaryna w ogólnym rozumieniu jest substancją bezpieczną. Należy pamiętać, że to związek zapachowy, a takie szczególnie lubią uczulać. Osoby z nadwrażliwą skórą powinny być ostrożne. Producenci są zobowiązani umieścić kumarynę na etykiecie, jeśli jej stężenie wynosi:

  • 0,001% w kosmetyku bez spłukiwania;
  • 0,01% w produktach do spłukiwania,

Coumarin jest związkiem chemicznym zaliczanym do potencjalnych alergenów.

Czy kumaryna jest bezpieczna dla kobiet w ciąży? Tak, nie ma bowiem szczególnych przeciwwskazań do stosowania jej w tym okresie. Jednak, jak wyżej wspomniano, należy do związków zapachowych. Skóra w tym szczególnym czasie bywa wyjątkowo kapryśna i wrażliwa. Należy unikać potencjalnych składników, które mogłyby ją podrażnić.

Coumarin – naturalny czy syntetyczny?

W naturze Coumarin występuje w roślinach. Można spotkać tę substancję m.in. w lawendzie bądź w różnego rodzaju trawach. 

Coumarin – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu kumaryny na środowisko naturalne. Jej obecność nie zagraża faunie i florze.

Coumarin – czy jest wegański?

Ta substancja zapachowa jest w 100% wegańska. Spełnia określone normy – brak związków odzwierzęcych w składzie oraz przyjazne dla przyrody pozyskiwanie.

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/coumarin

https://incibeauty.com/en/ingredients/19953-coumarin