Oleje roślinne to produkty, które podbiły rynek kosmetyczny już jakiś czas temu. Wykorzystywane są nie tylko w formie dodatków do poszczególnych produktów, ale także jako preparaty do samodzielnego stosowania. Olej z dziurawca, dzięki swojemu wszechstronnemu zastosowaniu, zyskał rzeszę fanów w różnym wieku. Dowiedz się, w jakim przypadku sprawdzi się najlepiej oraz czy każdy powinien go stosować. Gdzie kupić sprawdzony olejek dziurawcowy?

Dziurawiec – roślina pełna tajemnic

Dziurawiec zwyczajny to inaczej Hypericum perforatum. To łatwa w uprawie roślina, którą można znaleźć w wielu przydomowych ogródkach. Wyróżnia się na pewno ciekawym wyglądem. Przykładając jej liście pod światło, można zaobserwować charakterystyczne dziurki. Gatunek ma czerwone gruczoły wydzielnicze, dające kontrast na tle żółtego kwiatu. 

Ludowa medycyna bardzo chętnie korzystała z dobrodziejstw, jakie dawał dziurawiec. Do tej pory w różnych dziedzinach wykorzystywane są cudowne właściwości olejku z dziurawca. Zastosowanie znalazł on w branży kosmetycznej, ale także jako środek pomocniczy w leczeniu wielu chorób.

Olej z dziurawca – działanie

Olej z dziurawca wykazuje szereg pozytywnych właściwości. Do tych wykorzystywanych w branży kosmetycznej możemy zaliczyć:

  • przyspieszenie procesu gojenia różnego rodzaju ran i owrzodzeń;
  • zmiękczenie naskórka;
  • pozytywny wpływ na leczenie przeróżnych stanów zapalnych skóry;
  • działanie ujędrniające, zwłaszcza w połączeniu z innymi naturalnymi olejami;
  • poprawa mikrokrążenia;
  • ochrona przed nadmierną ucieczką wody z naskórka – działa jak naturalny emolient;
  • działanie antybakteryjne.

Nie można zapomnieć o wspaniałym składzie olejku dziurawcowego. Znajdują się w nim:

  • hiperycyna;
  • witamina A;
  • witamina C;
  • witamina P;
  • flawonoidy;
  • pektyny;
  • garbniki;
  • żywice;
  • olejek eteryczny. 
Zobacz też:
Olej z pestek dyni – jak wpływa na wygląd włosów i skóry twarzy?

Olejek z dziurawca – zastosowanie

W kosmetyce olej z dziurawca stosuje się oczywiście zewnętrznie. Bywa wykorzystywany samodzielnie, ale częściej można go spotkać w formie dodatku do innych naturalnych olejków. Takie połączenia dostosowane są do różnego typu i potrzeb skóry. Znajdziesz go:

  • w produktach do masażu;
  • w kosmetykach kolorowych;
  • w kremach do twarzy oraz ciała;
  • w maściach do stóp;
  • w hydrolatach;
  • w kosmetykach do pielęgnacji włosów.

Olejek dziurawcowy – wskazania i przeciwwskazania do stosowania

Naturalne oleje roślinne są z reguły produktami bezpiecznymi. Mimo tego potrafią silnie uczulić! Nie każdy powinien stosować olej z dziurawca. To typ substancji, która niesamowicie szybko reaguje ze słońcem. Nie zaleca się więc aplikacji go podczas zażywania licznych kąpieli słonecznych czy latem. Otwarte rany także są przeciwwskazaniem do jego użycia.

Olej dziurawcowy można stosować doraźnie, aby złagodzić niekorzystny objaw na skórze i wspomóc jej regenerację. Dobrym sposobem jest dodawanie go do kremów lub balsamów do ciała. 

Olej z dziurawca – jak powstaje?

Olej dziurawcowy powstaje w wyniku maceracji żółtych kwiatów z użyciem oliwy z oliwek. Wykorzystana w tym celu roślina może być świeża lub zasuszona. Wynikiem tego procesu jest olej o czerwonej barwie. W bardzo łatwy sposób można go przygotować samodzielnie w domu. Dowiedz się jak!

Olejek z dziurawca – jak zrobić go samemu w domu?

Kwiaty dziurawca pojawiają się późną wiosną lub wczesnym latem. Nie da się przeoczyć ich oryginalnego wyglądu. Dla upewnienia można potrzeć je w dłoniach – żółte płatki zmienią kolor na purpurowy! Jak zrobić olejek z dziurawca? 

Do samodzielnego wykonania olejku z dziurawca potrzebujesz: 

  • oliwy z oliwek;
  • kwiatów dziurawca
  • słoika;
  • ewentualnie spirytusu. 

Poniżej znajdziesz instrukcję przygotowania oleju z dziurawca.

  1. Dokładnie oczyść kwiaty i sprawdź, czy nie mają zanieczyszczeń. Do przygotowania oleju z dziurawca wykorzystaj kwiaty z odrobiną łodygi.
  2. Umyj słoik, a następnie umieść w nim surowiec. Delikatnie go rozgnieć. Tutaj możesz użyć także nieco spirytusu. Po co? Ma on za zadanie przyspieszyć wydzielanie związków aktywnych do oliwy.
  3. Zalej kwiaty oliwą z oliwek tak, aby zostały całkowicie przykryte. Zakręć słoik i odstaw go w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie. Co jakiś czas delikatnie nim potrząsaj.
  4. Ciemnoczerwona, wręcz purpurowa barwa oleju będzie świadczyć o udanym procesie. 
Zobacz też:
Gąbka konjac – siła naturalnego oczyszczenia i odnowienia

Olej z dziurawca należy przechowywać z dala od bezpośredniego działania światła, maksymalnie przez 5 miesięcy.

Gdzie kupić dobry olej z dziurawca?

Olejek dziurawcowy kupisz w każdym ekologicznym sklepie. Coraz częściej można go także spotkać w popularnych drogeriach i w aptece. Zwracaj uwagę, aby był zamknięty w ciemnym opakowaniu.

Olej z dziurawca – cena

Cena naturalnych olei roślinnych bywa bardzo zróżnicowana. Olejek z dziurawca to produkt ze średniej półki cenowej. Na ten dobrej jakości musisz przeznaczyć średnio od 30 do 50 zł. Nie jest to dużo w porównaniu z jego wydajnością! Na jedno użycie potrzebujesz zaledwie kilku kropli. 

Olej z dziurawca na stawy i nie tylko

Branża kosmetyczna w pełni wykorzystała właściwości tego cudownego olejku. Warto wiedzieć, że dobrze się sprawdza w przypadku innych schorzeń. Oto, w jakim celu jeszcze wykorzystasz olej z dziurawca:

  • na stawy;
  • przy bólach mięśniowych;
  • przy ataku rwy kulszowej.

Środek sprawdzi się wszędzie tam, gdzie mile widziane jest szybkie ukojenie. Olej z dziurawca to naturalny produkt, który warto mieć w kosmetyczce. Jest niezwykle pomocny w leczeniu stanów zapalnych skóry, z którymi każdy może się spotkać. Jego jakość jest zadowalająca, zwłaszcza patrząc przez pryzmat ceny oraz wydajności. Pamiętaj tylko o przeciwwskazaniach do stosowania oleju z dziurawca – to preparat silnie fotouczulający.

Powiązane artykuły: