Cenne właściwości sezamu znane są ludzkości już od czasów starożytnych. W tej jednorocznej roślinie najcenniejsze są nasiona. To z nich bowiem wytłacza się słynny olej sezamowy, który jest wykorzystywany między innymi w przemyśle kosmetycznym. Jakie są właściwości oleju i sposoby jego wykorzystania (w pielęgnacji i nie tylko)? Jeśli chcesz poznać odpowiedź, czytaj już teraz nasz artykuł!

Olej sezamowy – właściwości

Olejek z nasion sezamu to wartościowy produkt. Jego cenne właściwości pozwalają umieścić go wśród najzdrowszych tłuszczów roślinnych.

Jego popularność wynika między innymi z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo ważne w zbilansowanej diecie. Odpowiadają za prawidłową pracę serca i normują ciśnienie. Zawarty w oleju kwas foliowy chroni zaś przed anemią.

Co jeszcze zawiera olej sezamowy?

Sezam, a tym samym olej z niego wytłaczany, jest źródłem fitosteroli. Odpowiadają one za obniżenie poziomu LDL, czyli „złego” cholesterolu. Olej może być więc orężem w walce z miażdżycą.

Olej z prażonego sezamu zawiera także inne, równie cenne dla zdrowia składniki. Są to witamina A (wpływa na wzrok), witamina E (ma działanie antyoksydacyjne), a także witaminy z grupy B (wzmacniają układ sercowo-naczyniowy i nerwowy).

W skład oleju sezamowego wchodzą również minerały:

  • magnez;
  • cynk; 
  • mangan; 
  • wapń; 
  • żelazo; 
  • miedź; 
  • fosfor.

Warto zwrócić uwagę także na sezaminę i sezamolinę, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Lignany są równie istotne, ponieważ hamują rozwój nowotworów.

Olej sezamowy – zastosowanie

Wiesz już, jak cenne składniki zawiera olej sezamowy. Do czego możesz go wykorzystać? Taki tłuszcz roślinny może być stosowany zewnętrznie i wewnętrznie. Znacznie poprawia stan zdrowia oraz kondycję włosów i skóry. Właśnie na tym skupimy się w następnych akapitach.

Zobacz też:
Olej z dziurawca – popularny surowiec kosmetyczny. Wszystko, co powinieneś wiedzieć na jego temat!

Olej sezamowy do masażu

Olejek sezamowy to jeden z najlepszych produktów roślinnych do masażu. Wystarczy rozprowadzić kilka łyżek ciepłego olejku na ciele, wykonując koliste ruchy od dołu i powoli przechodzić ku górze. Wyciąg z nasion sezamu działa oczyszczająco i odmładzająco na skórę, a masaż z jego wykorzystaniem wyjątkowo odpręża.

Olej sezamowy na twarz

Olej sezamowy polecamy głównie osobom o cerze dojrzałej i suchej. Doskonale nawilża skórę i chroni ją przed starzeniem.

Olej z sezamu może także przeciwdziałać szkodliwemu promieniowaniu UV i UVB. Sprawdza się jako dodatek do delikatnych peelingów dla skóry dotkniętej stanami zapalnymi.

Olej sezamowy na włosy

Olejowanie włosów przy pomocy wyciągu z nasion sezamu to doskonały sposób na wzmocnienie struktury włosów i poprawy ich ogólnej kondycji. To jednak nie jedyne możliwe zastosowanie oleju w przypadku pielęgnacji loków.

Popularne jest wykorzystywanie olejku sezamowego jako serum, które nawilży i wzmocni nawet najbardziej zniszczone włosy. Co ważne, ochroni je również przed promieniowaniem słonecznym. Możesz nakładać takie serum także na skórę głowy.

Olej sezamowy na włosy i jego działanie

W okresie zimowym, kiedy ciało potrzebuje szczególnej troski, olej z prażonego sezamu może przynieść wyjątkową ulgę włosom i skórze głowy. Możesz na jakiś czas przed prysznicem wmasować olej, który uchroni przed nadmiernym wysuszeniem i powstawaniem łupieżu.

Co ciekawe, taki naturalny produkt może pomóc ci w walce z siwieniem włosów. Wcieranie go od nasady do połowy ich długości ma sprawić, że naturalny kolor włosów zostanie niejako „zakonserwowany”.

Olej sezamowy w kuchni

Olej, o którym piszemy, charakteryzuje posmak przypominający nieco orzechy. Stanowi niezbędny dodatek w daniach kuchni Dalekiego Wschodu. Można dodawać go zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. W Polsce najczęściej stanowi składnik sałatek i sosów. Smażenie potraw na oleju sezamowym możliwe jest wyłącznie w przypadku jego rafinowanej wersji, ponieważ olej tłoczony na zimno nie powinien być podgrzewany.

Zobacz też:
Olejek lawendowy – co go wyróżnia i dlaczego warto go stosować?

Olej sezamowy jako broń na… wszy

Taki olej może być także pomocny, jeśli walczysz z wszawicą. To tłuszcz pochodzenia naturalnego, więc jego zapach jest przyjemniejszy od woni innych środków. Jak go aplikować? Wmasuj go w skórę głowy i we włosy (musisz być w rękawiczkach) i pozostaw na pół godziny przed planowanym myciem włosów. Co ważne, taki olej nie wysusza skóry głowy, a dodatkowo chroni ją przed drobnoustrojami i mikrobami.

Olej sezamowy – cena

Koszt olejku sezamowego zwykle nie jest wysoki, choć wiele zależy od jakości produktu i jego rodzaju. Możesz znaleźć produkty w cenie poniżej 20 zł, ale zdarzają się i takie, za które należy zapłacić od 50 do 60 zł. 

Regularne stosowanie oleju sezamowego przynosi poprawę kondycji całego organizmu. Jego właściwości są szczególnie cenne w pielęgnacji włosów i twarzy. Taki tłuszcz roślinny można wykorzystać także do masażu, a jego zastosowanie jest o wiele szersze. Bez wątpienia warto wypróbować ten uniwersalny produkt.



Powiązane artykuły: