Kwas maleinowy, czyli nienasycony alifatyczny kwas dikarboksylowy in. kwas cis-butenodiowy (maleic acid) to substancja organiczna, która nie występuje naturalnie w przyrodzie. Kwas ten można uzyskać na przykład w trakcie fermentacji octu jabłkowego. Wykorzystywany jest m.in. w konserwacji tłuszczów ciekłych oraz produkcji żywic syntetycznych. Swoje zastosowanie znalazł również w kosmetyce, gdzie pełni rolę substancji regulującej odczyn pH kosmetyków.
Kwas maleinowy i jego zastosowanie
Kwas maleinowy ze względu na swoje właściwości jest bardzo często stosowanym składnikiem kosmetyków. Zawarty w nich pełni funkcję regulatora odczynu pH. Jako iż jest substancją aromatyczną zawarty w składzie danego produktu może wpływać na jego ostateczny zapach. Pomimo tego, że czysty kwas występując samodzielnie może działać drażniąco zarówno na skórę, jak i na oczy, zastosowany w odpowiednich ilościach i prawidłowym stężeniu jest bezpieczny dla człowieka i nie wywołuje skutków ubocznych. Aby zachować maksymalny poziom bezpieczeństwa nie należy stosować go ilościach przekraczających zalecane normy.
Kwas maleinowy to znany regulator poziomu pH wykorzystywany w kosmetyce do nadania produktom jego odpowiedniej wartości. Stosowany w ilościach zgodnych z obowiązującymi normami jest całkowicie bezpieczny dla człowieka.