Kaolin (glinka kaolinowa) – jakie właściwości i zastosowanie ma glinka porcelanowa?

Kaolin jest jedną z najpopularniejszych substancji wykorzystywanych w branży kosmetycznej. Złoża tej skały osadowej występują głównie w Ameryce, Chinach, ale także w Polsce. Swoją pozycję zawdzięcza m.in. wspaniałym, pozytywnie wpływającym na skórę składnikom, które zawiera. Są to przede wszystkim pierwiastki takie jak krzem, magnez, glin, mika, kwarc, kaolinit, a także sole mineralne.

Biorąc pod uwagę właściwości fizyczne i chemiczne, kaolin przybiera konsystencję proszku o białej barwie. Charakteryzuje się wysokim pyleniem. Nie rozpuszcza się w wodzie. Nazwa skały pochodzi od chińskiej góry Gaoling. Inne nazwy, pod jakimi można znaleźć kaolin, to: glinka porcelanowa, glinka biała, a także glinka kaolinowa.

Kaolin – działanie

Warto wiedzieć, jakie funkcje pełni kaolin w kosmetyce:

  • jest wykorzystywany jako substancja wypełniająca, zapobiega zbrylaniu masy kosmetycznej;
  • ma właściwości silnie matujące, ogranicza nadmierne wydzielanie sebum w przypadku cery tłustej i problematycznej;
  • dodaje fryzurze objętości, odbijając włosy u nasady;
  • ma działanie delikatnie wysuszające i ściągające;
  • rozjaśnia i wygładza skórę, ujednolica koloryt, szczególnie w przypadku cer z rumieniem oraz podrażnionych i zaczerwienionych;
  • wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga i przyspiesza gojenie wyprysków;
  • łagodzi podrażnienia – idealnie nadaje się do cery wrażliwej i naczyniowej;
  • ma znikome właściwości kryjące, jest transparentnym składnikiem;
  • delikatnie rozjaśnia kosmetyki kolorowe;
  • ułatwia aplikację kosmetyku;
  • wykorzystywany jest jako środek ścierny oraz polerujący.

Glinka kaolinowa – zastosowanie w kosmetykach i maseczkach

Kaolin, jako substancja mineralna, znalazł zastosowanie w szeroko pojętej branży kosmetycznej. Wykorzystuje się go jako substancję samodzielną do sporządzania różnego rodzaju maseczek glinkowych, zarówno w warunkach domowych, jak i profesjonalnych salonach. Ponadto kaolin dodawany jest do:

  • mydła;
  • szamponów;
  • kremów do twarzy – szczególnie matujących;
  • gotowych masek do twarzy;
  • balsamów do ciała;
  • past do zębów;
  • peelingów do ciała;
  • produktów złuszczających do twarzy;
  • kosmetyków mineralnych tj. pudry, podkłady, cienie, róże bronzery.

Kaolin – bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z białą glinką

Kaolin w kosmetykach został uznany za substancję bezpieczną. Jest składnikiem mineralnym, który nie powoduje alergii oraz podrażnień. Nie działa też komedogennie, co oznacza, że nie pogarsza stanu cery ze skłonnością do trądziku. 

Jedyną rzeczą, na którą należy zwracać uwagę podczas stosowania glinki kaolin, jest częstotliwość aplikacji. Zbyt duża może za bardzo ściągnąć, odtłuścić i wysuszyć skórę. Zaleca się umiar.

Kaolin może być używany przez kobiety w okresie ciąży oraz podczas laktacji.

Kaolin – naturalny czy syntetyczny?

To minerał, którego złoża naturalnie występują w wielu regionach świata, w tym w Polsce.

Glinka porcelanowa – jaki ma wpływ na środowisko naturalne?

Nie odnotowano negatywnego wpływu białej glinki na otaczające nas środowisko naturalne. 

Kaolin – czy jest odpowiedni dla wegan?

Weganie nie akceptują żadnych związków pochodzenia zwierzęcego. Ważny jest dla nich również sam proces pozyskiwania danej substancji. W przypadku kaolinu sytuacja jest prosta. Jest on związkiem mineralnym i nie zawiera odzwierzęcych substancji. Jest w 100% składnikiem wegańskim.

Ciekawostki

Różnego rodzaju glinki to nieodłączny element branży kosmetycznej. Wykorzystywane są w gabinetach profesjonalnych, a także w warunkach domowych. Do innych najpopularniejszych glinek należą zielona, czerwona i żółta.

https://incibeauty.com/en/ingredients/6155-kaolin

https://thedermreview.com/kaolin/



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia