Polidekan należy do grupy składników oleistych, lipofilnych. Z łatwością rozpuszcza się w innych tłuszczach. Nie rozpuszcza się natomiast w wodzie. Wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym, gdzie pełni szereg funkcji.

Hydrogenated Polydecene – działanie

Sprawdź, jakie właściwości ma polidekan:

  • wspomaga rozpuszczanie innych substancji takich jak związki zapachowe;
  • jest zaliczany do grupy substancji o nazwie emolienty – na aplikowanej powierzchni pozostawia okluzyjny, nieprzepuszczalny film ochronny. Nie jest on uciążliwy dla konsumentów, ponieważ się nie klei;
  • dba o odpowiednie nawilżenie skóry i zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka (ogranicza TEWL);
  • ułatwia rozprowadzanie i aplikację produktu kosmetycznego;
  • wyraźnie wygładza powierzchnię skóry, nadając jej jedwabisty efekt oraz gładkość;
  • wpływa pozytywnie na strukturę włosa, nawilża go i chroni przed zniszczeniami;
  • silnie zmiękcza naskórek.

Hydrogenated Polydecene – zastosowanie w kosmetykach

Uwodorniony polidecen najczęściej można znaleźć w:

  • kremach do twarzy;
  • kremach pod oczy;
  • specjalistycznych preparatach ochronnych przed czynnikami zewnętrznymi (wiatr, mróz, klimatyzacja);
  • pomadkach do ust;
  • balsamach do ciała;
  • kremach do twarzy różnego rodzaju;
  • kremach do dłoni;
  • produktach do stóp;
  • peelingach;
  • kremach po depilacji i opalaniu;
  • preparatach do masażu (olejki);
  • odżywkach i maskach do włosów;
  • ochronnych kosmetykach do włosów (olejki na końcówki).

Hydrogenated Polydecene – bezpieczeństwo stosowania

Hydrogenated Polydecene jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach, zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Nie zalicza się do potencjalnych alergenów. Nie podrażnia, jest łagodna dla skóry. 

Polidekan nie wykazuje działania komedogennego. Może być stosowany przez posiadaczy cery problematycznej, nie pogarszając jej stanu.

Składnik ten jest bezpieczny do stosowania przez kobiety w ciąży. W tym okresie skóra staje się niezwykle wymagająca, czasami kapryśna. Nie lubi eksperymentów oraz związków bardzo aktywnych, wnikających głęboko.

Hydrogenated Polydecene – naturalny czy syntetyczny?

Uwodorniony polidecen jest wytwarzany na drodze syntetycznej. 

To, czy lepsza jest substancja naturalna, czy nie, podzieliło jakiś czas temu konsumentów. Wielu z nich uważa, że tylko składniki pozyskiwane z otoczenia są odpowiednie i bezpieczne dla naszej skóry. Po części jest to prawda. Składniki takie z reguły są lepiej tolerowane. Jednak potrafią bardzo silnie uczulić i podrażnić, gdy są nieodpowiednio stosowane. Istnieją konsumenci, którzy wybierają tylko kosmetyki ze związkami sztucznymi, ponieważ lepiej im służą.

Hydrogenated Polydecene – wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu polidekanu na otaczającą przyrodę. Jest to substancja neutralna, nie zalegająca w wodach i glebie. Należy pamiętać o tym niezwykle istotnym aspekcie podczas wyboru kosmetyku do codziennego stosowania.

Hydrogenated Polydecene – czy jest odpowiedni dla wegan?

Czy weganie akceptują syntetyczne składniki? Oczywiście, że tak. Tolerują wyłącznie związki aktywne pochodzenia roślinnego oraz te wytwarzane sztucznie. Nie dopuszczają natomiast w swojej pielęgnacji (i nie tylko) tych pochodzenia zwierzęcego, wytwarzanych w nieetyczny sposób. Hydrogenated Polydecene jako składnik syntetyczny jest również wegański.

https://incibeauty.com/en/ingredients/3199-hydrogenated-polydecene
https://cosmetics.specialchem.com/inci/hydrogenated-polydecene