Hexyl Cinnamal – działanie

Co to jest Hexyl Cinnamal? To przede wszystkim substancja zapachowa. Wszystkie jej funkcje są z tym związane. Związek między innymi:

  • nadaje produktom przyjemny kwiatowy aromat;
  • wchodzi w skład kompozycji zapachowych;
  • niweluje nieprzyjemne woni na skórze, np. potu;
  • maskuje nieprzyjemne zapachy innych składników zawartych w tym samym produkcie.

Hexyl Cinnamal – zastosowanie w kosmetykach

Zapach to często decydujący czynnik, który skłania konsumentów do zakupu danego produktu. Przyjemnie pachnący środek urozmaica codzienne rytuały pielęgnacyjne zdecydowanie bardziej niż ten bezzapachowy. W jakich kosmetykach można znaleźć Hexyl Cinnamal? Jest on obecny:

  • w perfumach, wodach toaletowych oraz mgiełkach zapachowych;
  • w dezodorantach i antyperspirantach;
  • w różnego rodzaju kremach do pielęgnacji twarzy;
  • w balsamach do ciała;
  • w kremach i piankach do golenia;
  • w preparatach po goleniu;
  • w żelach pod prysznic;
  • w mydłach;
  • w produktach do kąpieli tj. kulach, soli, płynach;
  • w żelach i piankach do mycia twarzy;
  • w produktach do demakijażu;
  • w szamponach;
  • w odżywkach i maskach do włosów;
  • w produktach do stylizacji włosów;
  • w kremach do dłoni;
  • w kremach do stóp;
  • w specjalistycznych preparatach np. do biustu, na cellulit;
  • w produktach kolorowych do makijażu;
  • w produktach do masażu.

Hexyl Cinnamal – bezpieczeństwo stosowania

Ogólnie aldehyd heksylocynamonowy został uznany za związek bezpieczny do stosowania w branży kosmetycznej. Należy go jednak używać w określonych stężeniach. Każdy producent ma obowiązek zamieścić na opakowaniu informację, jeżeli stężenie Hexyl Cinnamal w produktach do spłukiwania przekracza 0,01%, a w tych, które pozostają na skórze – 0,001%.

Istnieje sytuacja, w której należy ograniczyć stosowanie Hexyl Cinnamal – alergia. Związek bywa kojarzony z nadmiernymi uczuleniami skórnymi. Zaliczony jest do potencjalnych alergenów. Jak większość substancji aromatycznych dodawanych do kosmetyków, może wywoływać silne podrażnienia. 

Zobacz też:
Lactic Acid (kwas mlekowy) – co to jest?

W związku z tym aldehyd heksylocynamonowy nie jest polecany do stosowania dla kobiet w ciąży, kiedy skóra jest zdecydowanie bardziej uwrażliwiona. Substancji również nie powinno się używać jako dodatku do produktów dla dzieci, szczególnie najmłodszych.

Hexyl Cinnamal – naturalny czy syntetyczny?

Do celów komercyjnych Hexyl Cinnamaldehyde wytwarza się syntetycznie. Aldehyd heksylocynamonowy naturalnie występuje w rumiankowym olejku eterycznym.

Hexyl Cinnamal – wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Hexyl Cinnamal nie działa toksycznie na gleby oraz wody, do których mógłby się dostać. Nie reaguje silnie z powietrzem. 

Czy Hexyl Cinnamal jest wegański?

Hexyl Cinnamal jest substancją w 100% wegańską. Jest produkowany syntetycznie. W tym procesie nie biorą udziału żadne składniki pochodzenia zwierzęcego. Sama metoda powstawania aldehydu heksylocynamonowego jest zgodna z przekonaniami wegan.

https://cosmetics.specialchem.com/inci/hexyl-cinnamal

https://incibeauty.com/en/ingredients/6124-hexyl-cinnamal