Glikol polietylenowy (Polyethylene Glycol, PEG) – działanie, cechy, bezpieczeństwo

Glikol polietylenowy, w skrócie PEG, jest doskonale znany wszystkim wielbicielom kosmetyków. PEG-i to syntetyczne substancje o złożonej budowie. Możemy wyróżnić wiele ich rodzajów. To, jaką mają strukturę, determinuje określone działanie i właściwości. Numer dodany na końcu skrótu, np. PEG-6, mówi, ile cząsteczek Polyethylene Glycol jest zawarte w jednej substancji. 

Glikol polietylenowy, w skrócie PEG, jest doskonale znany wszystkim wielbicielom kosmetyków. PEG-i to syntetyczne substancje o złożonej budowie. Możemy wyróżnić wiele ich rodzajów. To, jaką mają strukturę, determinuje określone działanie i właściwości. Numer dodany na końcu skrótu, np. PEG-6, mówi, ile cząsteczek Polyethylene Glycol jest zawarte w jednej substancji. 

Glikol polietylenowy może być cieczą, jak i ciałem stałym. Jest bezbarwny i nie posiada charakterystycznego zapachu. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, nie jest rozpuszczalny w tłuszczach.

Glikol polietylenowy – właściwości i działanie

glikol polietylenowy - właściwości i działanie

Funkcje glikolu polietylenowego nie są tak oczywiste. Ma on wiele pochodnych, gdzie każda jest nieco odmienna. Najogólniejsze działanie, jakie można przepisać PEG-om, to:

  • rola emulgatora w emulsjach kosmetycznych – pomagają połączyć warstwę olejową z wodną w całość;
  • nawilżenie skóry – są higroskopijne, co oznacza, że potrafią wiązać wodę; 
  • funkcja rozpuszczalnika dla innych substancji;
  • środek powierzchniowo-czynny – są detergentami, których używa się do mycia i oczyszczania;
  • ułatwianie innym składnikom aktywnym transportu przez skórę;
  • wpływ na konsystencję produktu, zwiększenie jego lepkości.

Zastosowanie glikolu polietylenowego w kosmetyce

glikol polietylenowy - zastosowanie glikolu polietylenowego w kosmetykach

Glikol polietylenowy znajduje zastosowanie w kosmetykach. Jest częstym dodatkiem do nich ze względu na ogromną różnorodność pod kątem działania. Do najczęstszych PEG-ów stosowanych w produktach pielęgnacyjnych możemy zaliczyć:

  • PEG-6 – rozpuszczalnik i substancja nawilżająca;
  • PEG-4 – substancja zatrzymująca wodę w skórze;
  • PEG-8 – stabilizator dla emulsji;
  • PEG-10 – środek powierzchniowo-czynny, detergent.

W jakich kosmetykach można znaleźć glikol polietylenowy i jego pochodne?

glikol polietylenowy - w jakich kosmetykach można znaleźć glikol polietylenowy i jego pochodne?

Cena tego dodatku jest niewysoka, dlatego jest on powszechnie stosowany w:

  • szamponach;
  • żelach pod prysznic;
  • płynach do kąpieli;
  • odżywkach i maskach do pielęgnacji włosów;
  • produktach do stylizacji włosów;
  • preparatach oczyszczających do twarzy;
  • kosmetykach do demakijażu;
  • dezodorantach i antyperspirantach;
  • produktach do higieny jamy ustnej (pasty do zębów);
  • kosmetykach do pielęgnacji dzieci;
  • kolorowych kosmetykach do makijażu (podkłady, cienie);
  • bazach pod makijaż;
  • płynach do higieny intymnej;
  • kremach do twarzy różnego rodzaju;
  • balsamach do ciała.

Na etykietach produktów kosmetycznych glikol polietylenowy można znaleźć pod kilkoma nazwami. Najczęściej jest to PEG, a poza tym: poliglikol oksyetylenowy, poliethylene glycol, PEO, glikol polioksyetylenowy.

PEG – bezpieczeństwo stosowania

glikol polietylenowy - PEG – bezpieczeństwo stosowania

Glikol polietylenowy i jego pochodne budzą wiele kontrowersji. Są to jednak substancje wyjątkowo dokładnie przebadane i bezpieczne. Testy potwierdziły, że nie powodują mutacji genowych, nie są toksyczne i kancerogenne. Mimo tego można znaleźć w sieci takie informacje. Wynika to z faktu, że PEG bywa zanieczyszczony inną rakotwórczą substancją. Nie jest to jednak istotne dla branży kosmetycznej, ponieważ wykorzystuje ona niewielkie stężenia tego składnika. 

Glikol polietylenowy wykazuje niewielki potencjał drażniący. Nie ma odgórnych przeciwwskazań do stosowania preparatów zawierających PEG-i przez kobiety w ciąży.

Glikol polietylenowy – naturalny czy syntetyczny?

PEG-i są związkami syntetycznymi. Składają się z polimerów tlenku etylenu. 

Glikol polietylenowy – szkodliwość i wpływ na środowisko

Substancja ta może być trudno biodegradowalna, przez co nie działa korzystnie na środowisko naturalne.

Glikol polietylenowy – czy jest wegański?

PEG-i są substancjami wegańskimi, pozyskiwanymi sztucznie. Nie zawierają odzwierzęcych związków.

Glikol polietylenowy – ciekawostki

Glikol polietylenowy w lekach występuje jako popularny środek przeczyszczający oraz substancja pomocnicza. PEG-i wykorzystywane są również w innej gałęzi przemysłu – podczas produkcji farb.

https://www.organicbeautyaward.com/articles/peg-s-in-cosmetics-what-are-they-536

https://www.theskincarechemist.com/glossary/polyethylene-glycol/

Najczęściej zadawane pytania

Czy glikol polietylenowy jest szkodliwy?

Substancja ta nie jest toksyczna i nie wywołuje raka. W branży kosmetycznej wykorzystuje się niewielkie stężenie tego związku chemicznego. Nie ma przeciwwskazań do stosowania tej substancji przez kobiety w ciąży.

Co to jest PEG i do czego służy?

PEG to skrót od glikolu polietylenowego. Jest to substancja, która ma wiele pochodnych wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym. Ma szerokie działanie, między innymi: ma wpływ na konsystencję produktów, pełni rolę emulgatora lub funkcję rozpuszczalnika dla innych substancji, nawilża skórę. Składnik ten używany jest w kremach do twarzy, dezodorantach, szamponach, balsamach itd.



Powiązane artykuły:
Joanna Miś
Karierę rozpoczęła niefortunnie na studiach budownictwa. Jednak los chciał inaczej i z wykształcenia (i zamiłowania) jest kosmetolożką. Uważa, że dbanie o skórę nie kończy się na odpowiedniej pielęgnacji. Holistyczne podejście do człowieka to coś, co jest jej bardzo bliskie i dotyczy każdej sfery jej życia. Pogłębia swoją wiedzę na temat trądziku, który dotyka nie tylko młodzieży, ale i dorosłych. Od niedawna pełni nową rolę – mamy.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Podobne artykuły w kategorii: Encyklopedia